Jaké příjmy musí mít OSVČ, abychom dosáhli na přídavek?

impipi
6. led 2016

Vím, že se to tu řešilo už několikrát, ale já mám konkrétní otázku. Jak vysoké příjmy musí mít OSVČ jako hlavní činnost (minimální a i maximální) abychom dosáhli na přídavek na dítě?
Protože já mám příjmy akorát z mateřské a nyní z rodičáku a můj chlap za rok 2014 (žádali jsme až na rok 2015/2016) měl jako OSVČ příjem pouze 54tisíc, je totiž v 80% paušálu a tam jsou dost vysoké odpočty. Volala jsem na ÚP a řekli mi, že kvůli tomu, že měl tak málo mu místo tohoto, započetli půlku z celorepublikového průměrného platu a tim pádem jsme na to nedosáhli.
Pak tedy nechápu, kolik by měl vydělávat, aby jsme příspěvek na děti dostali? Ani moc a ani málo, ale kolik tedy??

j.a.n.i
7. led 2016

@impipi Jednoduché, pokud si vydělá jako OSVČ hlavní méně než tu půlku celorepublikového průměru, tak mu započtou tu půlku, pokud víc, tak mu započtou skutečný příjem.

impipi
autor
8. led 2016

Takže teoreticky, když má nízké příjmy a já rodičák 11500,- tak prostě nemáme šanci, i když ty reálné příjmy jsou nízké... ☹ takže furt lepší, aby byl na pracáku, který za něj bude platit sociální a zdravotní a ještě dostaneme přídavek na dítě, lepší, když nebude vydělávat nic, než alespoň něco.. Hezky postavené.. ☹

impipi
autor
8. led 2016

@j.a.n.i Jinak Jani, díky za info.. pídila jsem v zákoně a dopídila se, je to tak, ale je to k zlosti toto.. 😠

j.a.n.i
8. led 2016

@impipi Tak ono zas řekněme si to upřímně, málokdo má při využití toho paušálu opravdu náklady v jeho výši, takže reálně si vydělá víc než (zcela legálně) vykazuje.

impipi
autor
9. led 2016

U nás to náhodou právě tak nebylo, ale jinak máš pravdu. Chlap s podníkáním právě ten rok 2014 začal a fakt to stálo za starou belu, teď už je to lepší, ale..