Jaké vlastnosti má mít spokojená účetní?
Ahoj,
Je mi 36, pracuji v automotive v logistice(ne ve skladu, ale spíše administrativní část, objednávky, dodavatelé, zajištění materiálového toku) a práce mě moc baví, bylo-li by to možné, dělala bych to do důchodu.
Momentálně jsem na RD, mezitím moje místo zaniklo a až se budu vracet, nabídnou místo podle pracovní smlouvy, takže na 98% montážní linka, směny. Na směny rozhodně jít nechci, s dvěmi dětmi je to pro mě až ta úplně poslední možnost.
Zkoušela jsem pohovor na vyšší pozici, bohužel jsem se nepředvedla co se týká angličtiny, takže mě samozřejmě nevzali. Chtěla bych v automobilce zůstat, mám už se svým 14 let trvajícím úvazkem slušnou mzdu. Na angličtinu jsem chodila, teď ne, nezabývají na to moc finance.
A já přemýšlím, kam se ubírat dál. Mám maturitu a moje pracovní historie nikoho neohromí. Práce jako prodavačka, skladník a podobně mě vůbec neberou.
Dívala jsem se na rekvalifikační kurzy, zatím velmi zběžně a převažují věci typu účetní, personalistika.
Přemýšlím, jestli by mě účetnictví bavilo, bohužel nikoho neznám.
Můžete mi napsat jaké vlastnosti by měla mít spokojená účetní? Třeba se tam poznám 🙂
Děkuje stará koza, co neví, co by chtěla dělat
Taky řeším, co se sebou po rodičáku a narážím na angličtinu. K té účetní. Chvilku jsem ji před dětma dělala, jenom dalo by se říct částečnou (rozhodně jsem neúčtovala vše v podniku). Ač jsem na to měla vzdělání a rozuměla tomu, mně osobně to děsně nebavilo. Jedná kreativita v tom procesu byla, kterou fakturu si vezmu první. 😁 Jinak celý den to stejné, ty stejné kolonky. Obecně účetní by za mě měla být pečlivá. Hlídat čísla, datum, náležitosti. Zda sedí vše, jak má a nikde nic nelítá. Sama za sebe bych se chtěla dostat na mzdovou účetní/personalistiku, ale obávám se, že tam mě bez zkušeností nikdo nevezme.
@squezy jsem MS kraj a nevím jak jinde, ale tady si pod pojmem logistika všichni představí vykládání kamionů a přesuny materiálu ve skladu.
Chtěla jsem se vracet už teď ve dvou letech dcery, ale možná bude muset na operaci, takže zůstávám doma a musím se vrátit nejpozději na začátku příštího roku.
Účetní se musí neustále vzdělávat, protože každý rok přináší nové změny. Je to hodně nervu a časového pressu (hlavně ke konci prosinec-březen). Většinou jsou žadané účetní s praxí a když bez praxe, tak se spíše sáhne po někom, kdo to třeba 6 let studoval a má o tom čerstvé podvědomí než po někom, kdo je z rekvalifikačních kurzů, jejichž kvalita je často dost bídná. Šance by byla, kdybyste pak měla nějaké známosti ve firmě, kde by Vám mohli dát šanci získat praxi. Bez toho to asi bude ztráta času. (Zkušenosti tety - účetní)
Bez praxe to bude s uplatněním špatné, to jedině kdyby byla jistota, že juniora momentálně opravdu potřebují - a je jedno, jestli finanční účetní nebo mzdovka. Navíc v automotive to nepůjde bez jazyka ani na pozici účetní (tady jsou třeba v automotive běžně nadřízení ze zahraničí, případně se na denní bázi komunikuje s mateřskou společností). Záleží také do jak velkého týmu - větší tým nabídne víc možností se do té praxe dostat, víc možností zástupu, ale také menší okruh práce a větší jednotvárnost.
A co autodoprava, objednávat auta by tě nebavilo?
@1pomnenka to by i možná šlo, jen když koukám na nabídky práce tímto směrem, shánějí všude jen řidiče.
Takový nějaký dispečink autobusů nebo vlaků by mohla být zajímavá práce, ale vůbec netuším, třeba si to jen maluju.
Jak vás tady čtu, tak účetní spíše ne, budu muset ještě popřemýšlet.
Každopádně strašně nerada bych končila v současné práci, považuji se za loajálního zaměstnance.

@uzivatelkapetra to mi neříkej, že by tě někde v okolí nevzali se zkusenosti logistika v automotive? Jak daleko jsi ochotna dojíždět? Kdy se máš vracet po RD?