icon

Je lepší, aby si děti přiznal rodič s vyšším příjmem?

irca86
20. pro 2016

Ahoj všem...
vedeme doma diskusi, jak je to s uvedením dětí při výpočtu mzdy? Je lepší aby si děti přiznal ten s vyšším příjmem nebo je to jedno?
Z čeho se počítá případný paragraf při nemoci dětí? Z hrubé mzdy?
Díky za objasnění

Strana
z2
rexiana
20. pro 2016

@irca86 Ten s vyšším přijmem.Vyplatí se víc.

vojtisek2007
20. pro 2016

@irca86 pokud si děti uplatní ten s nižší výplatou, promítne se mu tam nejpravděpodobněji daňový bonus - má nízkou = nízkou daň = tudíž dostane i nějaký ten daňový bonus "navrch", ten s vyšší výplatou = vyšší daň a někdy ta sleva na dani/daňový bonus pokryje akorát tak tu jeho daň a k výplatě není žádný bonus - takže "líp" to vypadá u toho, kdo má výplatu nižší,protože díky daňovému bonusu "bere víc " ale peněžně je to samozřemě stejné. Paragraf při nemoci se počítá z hrubé mzdy

irca86
autor
20. pro 2016

Díky za odpovědi. Když jsem si do mzdové kalkulačky zadala modelově vyšší příjem x nižší příjem a 2 děti, tak je daňový bonus stále stejný. Takže mi přijde, že je asi jedno kdo si je zadá. .... ale vzhledem k případnému paragrafu, když se tedy počítá z hrube mzdy, je tedy asi lepší, když si je zadá ten kdo na něj půjde? A jak je to potom s ročním danovym přiznáním?

vojtisek2007
21. pro 2016

@irca86 ale do hrubé se daňový bonus nepočítá...to s tím ročním daňovým přiznáním nerozumím ?

rexiana
21. pro 2016

@irca86 co kdy kdo říkal ,tak to ,že pak když se vrací daně tomu kdo má děti na sebe a má vyšší příjem vrátěj víc,ale nevím jestli to tak skutečně , u nás je má manžel na sebe stále

irca86
autor
21. pro 2016

@vojtisek2007 aha, to je zajímavá a důležitá informace, díky. S ročním daňovým přiznáním jsem to myslela jako @rexiana...

cabalkova
21. pro 2016

Ja teda nevim, ale vzhledem k tomu, ze odpis na deti je fixni castka, nikoli procento prijmu nebo tak neco, tak je asi jedno, kdo si to odepise, ne? Ta sleva na dani je porad stejna...

irca86
autor
21. pro 2016

@cabalkova ano, to jsem už taky zjistila. Mě jde pak o to roční zúčtování. Pokud je bude mít měsíčně "ve výplatě" ten s nižším příjmem, tak si je asi nemůže odečíst ten s vyšším v ročním zúčtování? Tam je asi výhodnější aby je měl ten s vyšším příjmem, co?

Omlouvám se asi za zmatený popis, ale je to pro mě španělská vesnice :-/

cabalkova
21. pro 2016

@irca86 Deti muze odepisovat pouze jeden z rodicu a pokud je odepisujes kazdy mesic, tak se pak v rocnim zuctovani znovu neodepisou, takze kdyz je ma napsany jeden, tak neni mozne, aby si je pak do rocniho zuctovani dal druhy.

cabalkova
21. pro 2016

@irca86 A jak uz jsem psala, je to pausalni castka, takze je uplne jedno, kdo si je odepise, ta danova sleva je furt stejna.

irca86
autor
21. pro 2016

@cabalkova díky moc 🙂

rexiana
21. pro 2016

@cabalkova Takže i když je má psané ten s nižším příjmem,tak na daních na konci roku vrátí úplně stejnou částku?Jako by to měl napsané ten s vyšším přímem?

adula000
21. pro 2016

@rexiana na dítě je částka pořád stejná, tj. měsíčně 1.117,-Kč nebo jednou ročně 13.404,-Kč a je jedno jestli jeden vydělává 10tis a druhý třeba 30tis.

irca86
autor
21. pro 2016

@rexiana vidíš, dobrá otázka, díky

irca86
autor
21. pro 2016

@adula000 díky

angel456
21. pro 2016

já si taky myslím, že odpočty na daně jsou prostě fixní částka... a nemocenská je 60% z "platu" (nevím jestli hrubá...)

irca86
autor
21. pro 2016

@angel456 díky, ještě by mě zajímala ta nemocenská a paragraf - jestli z hrubé mzdy, nebo z platu na výplatnici....

marcicek84
21. pro 2016

@irca86 - je to jedno, neovlivní to ani nemocenskou, nic...

adula000
21. pro 2016

@irca86 z hrubé mzdy

cizinkaa
21. pro 2016

No... je to v podstatě úplně jedno, kdo má děti napsaný na sebe... 🙂 Ale z vlastní praxe, nevím, jestli je to nevědomostí lidí, je maj většinově zapsaní ti s vyššími příjmy. 🙂

cizinkaa
21. pro 2016

@irca86 nemocenská z denního vyměřovacího základu 🙂

salenas
21. pro 2016

@adula000 mě to ale v práci vysvětlili jinak .. nikdy jsem nedostala celou částku za tři děti, protože mám nízký odvod daní a nemaj mi to z čeho vrátit, takže jsem měla kolem 2000, zatímco manžel mé kamarádky, který má vysoký plat, tudíž víc platí na daních, tak jemu vrací měsíčně vše, tak jak teda ?

adula000
21. pro 2016

@salenas
To je blbost. Vždy ti dají celou tu částku. Tři děti 3351kc. Tzn kdyby si mela odvést ze svého platu dan, třeba 1000kc, tzn ze na dětech ti vyjde 2351kc a to ti dají.

blahova_andrea
21. pro 2016

@adula000 tak to přijde jako blbost mě. když neplatím daně, nemohou mi je vrátit. takže ti vrátí max. do částky, kterou odvedeš. to je snad logické, ne? když odvedu jen 1000, tak mi nikdo nedá 3. když odvedu víc než je odpis na děti, tak to pak dostanu zpátky celé.

jinak nemocenská - očr nemá nic společného s daněmi a s tím, kdo si děti odvádí. na očr jde ten, kdo má v práci tu možnost, komu se to více hodí. rodiče se často střídají. vůbec to není o odvodech na daních. o tom, kdo je má na sebe napsané.

luj89
21. pro 2016

@blahova_andrea Blbost to není, sleva na dítě je jediná sleva, u které se dá uplatnit daňový bonus. To už ale někdo musí mít hooodně nízkou mzdu.

helabella
21. pro 2016

@blahova_andrea -- odpočet na děti ti vrátí, i když jsi měla nižší odvody daně -- dají ti je formou daňového bonusu. Takže vrácení daně jako takové je opravdu jen do výše odvedené daně, ale pak ti ještě dají bonus, aby ta celková odečtená částka na dítě byla v plné výši.

tulikiss
21. pro 2016

@blahova_andrea presne jak tu pisou i kdyz odvod neni tak vysoky tak ti proste daji i to navic. u jistych spoluobcanu je nastesti zvykem nepracovat, tak aspon na tomhle nedoji stat. 😀

salenas
21. pro 2016

@helabella takže mi je dají formou jiného bonusu. už to chápu, protože částku na tři děti jsem tam v životě neměla

salenas
21. pro 2016

@adula000 není to blbost, když odvádím státu 4000 daně měsíčně, z toho je sleva na poplatníka asi 2070 kč, tak mi dávají jen doplatek do té mé daně. a jak píše helabela, vrací mi to formou jiného daňového bonusu.

takže je to asi jedno, kdo si je dá do daní, když to pak tomu s nižší vrací slevou na dani III, jsem to našla v papírech :D

salenas
21. pro 2016

@helabella a děkuju za hezké vysvětlení 🙂

Strana
z2