Je vyhození z práce během zkušební doby normální?
Dobrý den,
Chci se zeptat. V práci mě vyhodili ve zkušební době, praxi moc nemám a prací jsem taky moc neměla. Jenže, nechápu úplně ty důvody k vyhození a jen se chci zeptat, na jaké straně je chyba. Pracovní pozici úplně specifikovat nechci, každopádně jsem se zaučovala na počítači v jednom programu. Do týdne po mně chtěli, abych vše, co mi ukazovali, uměla, jenže mi to přijde jako strašně krátká doba, kor když jsem se ještě správně měla zaučovat. Když jsem za vedoucí, která mě školila, přišla s tím, že něco nevím a že chci, aby mi to vysvětlila nebo řekla, jak to mám správně udělat, tak byla hrozně neochotná, někdy nepomohla vůbec a někdy pomohla, ale viděla jsem na ní, že se jí nechce mi pomáhat a pak na mě byla protivná…no prostě to zaškolení nebylo úplně nejlepší, což znamená, že jsem občas udělala nějakou chybu (nic drastického) a pak mi jenom řekla, že tu končím. Je normální někoho vyhodit po týdnu s tím, že tu práci nezvládá? Žádný větší problém jsem nezpůsobila, jen jsem potřebovala aspoň ještě další týden nebo dva…jaký na to máte názor? Možná je chyba v ní a nebo ve mně, ale jsem z toho zmatená.
hele, obcas staci, ze jsi nekomu nesympaticka. Proste to tak je, ve zkusebce te muzou propustit a nemusi k tomu byt zadny relevantni duvod. Mozna bud rada, ze jsi pryc, kdyz nemeli ochotu se ti venovat. Hledej dal 🙂
Bohužel dnešní doba je fakt zrychlená a v mnohých firmách nedostaneš ani ten týden a musíš si poradit a pracovat samostatně. Třeba to jen nebyla práce pro tebe a i po zaučení bys tam nebyla spokojená. Hodně štěstí a hlavu vzhůru ;)
No ono to s tím ptaním bylo tak, že ten den jsem si udělala poznámky, a když jsem to nepochopila ani na druhý den, tak jsem řekla, ze tuhle konkrétní věc nechápu a jak ji mám udělat, nebo jestli by mi to vysvětlila, jenže buď se naštvala, že to nevím, nebo mi to řekla, a stejně byla naštvaná, rozhodně to nebylo tak, že bych se jí každých 20 minut na něco ptala, prostě jsem se ptala jen na to, co mi fakt nešlo a nechápala jsem, vždycky jsem se u toho snažila být slušná…
Já několik let u nás v práci školila nové lidi. Tím, že nikdo z nás neví, jaká pozice to byla ani to jak komplikovaný byl ten jejich program, tak se to nedá úplně vyhodnotit.
Ale ano, po týdnu je možné v některých pozicích poznat, zda na to ten člověk má nebo ne. Já byla třeba ráda, že pokud nováček něco nevěděl nebo si nebyl ničím jistý, tak se zeptal. Ovšem, pokud jsem věděla, že ten nováček neumí používat ani PC, věděla jsem, že to nemá smysl. Ovšem nikdy se nestalo, že bychom někoho vyhodili po tak krátké době.
Držím palce ať najdeš lepší místo.
Mimochodem je to recepční
@basina123 hrozně moc záleží na co jsi se ptala a jakým stylem. Zrovna recepční nemívají nejsložitější programy na práci.
Navíc tě mohlo opravdu pozorovat více kolegů jak se ti vedlo a nemusela jsi o tom vědět.
Mě třeba ve firmě kam jsem před lety nastoupila nepozoroval jen šéf a personální jak jsem si myslela, ale i všichni kolegové v kanceláři tech bylo 5 a 6 lidí ve výrobě a každý měsíc po dobu zkusebky na mě psali report jak se mi vede, ale to jsem se dozvěděla náhodou až po x měsících co jsem tam byla. A za mě je i týdenní zaúčtování luxus. Mé zaučení ve firmě bylo cca během 15 hodin a pak už jsem musela sama, během toho jsem musela pochopit 2 programy pro psaní reportů, pochopit co daný stroj aspoň zhruba dělá, včetně hrubého pochopení rozdílnosti vyráběných produktů,co kde je atd. Mohla jsem se zeptat ale samozřejmě se očekávalo že to zvládnu samostatně. Neříkám že to bylo nejrůzovejsi zaučení.
@basina123 zaučovala jsem několik lidí a učila je s prodejním programem. Schopní lidé to pochopili první den. U těch co to nepochopili do týdne jsme měli velký vykřičník. Kolikrát jsme jim dali třeba ještě 14 dní, ale nakonec jsme pracovní poměr stejně ukončili, protože nezvládali pracovní tempo a nebyli dostatečně samostatní. Třeba v této práci mají stejné zkušenosti.
Měla jsem za to že doba zaučení je tři týdny...?
No já jsem měla zkušební dobu 4 měsíce s tím, že říkala, že mě zaučí…zaučení nebylo ani týden, protože jsem měla víkendy volné a rozhodně mě nesledoval i někdo jiný, protože jsme na recepci byly samy. Takže je normální, že vám dají max týden? Mi to přijde strašně málo…v každé práci, co jsem byla, tak dávali ten měsíc minimálně a pak se hodnotilo, jak na tom ten člověk je, ale týden mi fakt přijde málo na to, abych se zaučila ty programy…
No já jsem měla zkušební dobu 4 měsíce s tím, že říkala, že mě zaučí…zaučení nebylo ani týden, protože jsem měla víkendy volné a rozhodně mě nesledoval i někdo jiný, protože jsme na recepci byly samy. Takže je normální, že vám dají max týden? Mi to přijde strašně málo…v každé práci, co jsem byla, tak dávali ten měsíc minimálně a pak se hodnotilo, jak na tom ten člověk je, ale týden mi fakt přijde málo na to, abych se zaučila ty programy…
@basina123 Ano, na triviální programy mi přijde normální par dnů. A pak ocekavam, ze dotycny bude sice pomalejší, ale samostatný. V případě hodně slozitych procesu to muze byt i v mesicich.
Měla jsem za to že doba zaučení je tři týdny...?
@anonym_374fb9 Doba na zaučení je podle náročnosti prace, klidně to může byt den ci dva, nebo taky půl roku.
Hele ve zkusebce te muzou vyhodit i bez důvodu. Ono někdy stačí, kdyz tvoje misto chce treba nejaky známý vedoucího. Ale treba u nas po tydnu uz poznas, jestli s tim člověkem chceš dělat, jestli se hodi do party, jestli to bude zvládat, nebo ne. Ted nedávno sme meli novou kolegyni a po dvou směnách sme se kolektivně dohodli, ze s ni proste delat nikdo nechce, byla na všechny protivna, neochotna, tvarila se jak kdyby tam byla za trest, kazila celou směnu, tak po týdnu taky šla.
No ono to s tím ptaním bylo tak, že ten den jsem si udělala poznámky, a když jsem to nepochopila ani na druhý den, tak jsem řekla, ze tuhle konkrétní věc nechápu a jak ji mám udělat, nebo jestli by mi to vysvětlila, jenže buď se naštvala, že to nevím, nebo mi to řekla, a stejně byla naštvaná, rozhodně to nebylo tak, že bych se jí každých 20 minut na něco ptala, prostě jsem se ptala jen na to, co mi fakt nešlo a nechápala jsem, vždycky jsem se u toho snažila být slušná…
@basina123 není to zrovna běžné, zdá se, že jsi jim nesympatická a nebo poznali, že pro tu práci opravdu nemáš předpoklady, nebo si tam dosadí místo tebe někoho známého.
@basina123 není to zrovna běžné, zdá se, že jsi jim nesympatická a nebo poznali, že pro tu práci opravdu nemáš předpoklady, nebo si tam dosadí místo tebe někoho známého.
@gruyerre No, ja bych to klise s obsazovanim znamych zas tak nepropagovala, malokdo chce vubec nekoho v praci doporucovat, protože když je s dotycnym problem, tak to hazi špatné svetlo i na toho doporucujiciho.
@gruyerre No, ja bych to klise s obsazovanim znamych zas tak nepropagovala, malokdo chce vubec nekoho v praci doporucovat, protože když je s dotycnym problem, tak to hazi špatné svetlo i na toho doporucujiciho.
@j.a.n.i to může být klidně známý někoho z vedení a bývá to opravdu velmi velmi často. Nic neprosazuji, jen jsem zakladatelce diskuze napsala, co může být důvodem, tohle určitě možné je.
Vyžádala bych si laskavě detailní zpětnou vazbu, ať víš pro příště. Vyhodit někoho po týdnu samozřejmě normální je, většinou když lidsky nesedne nebo prostě nemá pro danou práci ty správné předpoklady. Pokud je kvalitně udělaný nábor, pozná se to už v této fázi a obě strany si ušetří čas.
@j.a.n.i to může být klidně známý někoho z vedení a bývá to opravdu velmi velmi často. Nic neprosazuji, jen jsem zakladatelce diskuze napsala, co může být důvodem, tohle určitě možné je.
@gruyerre Daleko častěji to bývá zdůvodnění sama sobě, proč me nevzali nebo propustili. Část uchazečů absolutně postrádá náhled na své schopnosti a dovednosti.
Ono nejde ani o to co umis, neumis, ale o tom, ze sleduji jak se k praci stavis.
A treba za sebe ti muzu rict, ze negativne hodnotim novacky, kteri hodne akcentuji, ze je v pohode, ze jim zaskoleni trva delsi dobu nez jsme treba ocekavali a bagatelizuji chyby do urovne "nic drastickeho". Z textu co pises, mam trochu pocit, ze vidis hodne chyb na okoli a malo u sebe.
Je to velky rozdil, oproti cloveku, ktery sice taky jeste nic neumi, chyby udela, ale dava si zalezet aby se z nich poucil a uvedomuje si, ze by se nemely stavat.
S tim prvnim se loucime rychle, protoze vim, ze se s nam s nim nebude delat dobre. Druheho si nechame a dostane cas se skolik dal, u toho prvniho to povazujeme za ztratu casu
@gruyerre Daleko častěji to bývá zdůvodnění sama sobě, proč me nevzali nebo propustili. Část uchazečů absolutně postrádá náhled na své schopnosti a dovednosti.
@bertoldina ano, já jsem napsala, že pravděpodobně jim.byla nesympatická nebo zjistili, že tu práci nezvládá, nevím, proč se tolik rýpeš v tom, co jsem napsala 😀 prostě taková možnost taky existuje
A není to fajn, že už tam nejseš? Nechtěla bych pracovat pod vedoucí, která mi neumí věci vysvětlit...
Hele, my jsme se po dvou dnech rozloučili s uklízečkou. Ona by určitě popsala stav tak, že u nás pracovala za tři, chtěla pomoct s inovacemi, ale bohužel se po ní vezla vedoucí provozní.
A skutečnost? Slečna půl směny byla na mobilu, nerespektovala, kdy je potřeba co udělat z důvodu bezpečnosti (děti nesmí vběhnout do čerstvě vytřené koupelny), štěkala po druhé kolegyni, proč jako musí vysávat, když vysávala včera. Vždycky, úplně vždycky je důležitý i pohled druhé strany.

Myslím, že po týdnu už lze poznat, zda tu práci zvládneš nebo ne. Ani nevíš, kolik lidí tě při práci pozorovalo, rychlost, preciznost, i podle toho, na co ses ptala. Mohli si najít důchodkyni, která celý život pracovala na PC a to co ty budeš dělat 8 hodin, udělá za pár šupů na poloviční úvazek, protože má ten program v malíku. Do toho nevidíš, hledej dál. Někdy stačí opravdu málo, zdá se jim, že nezapadneš do jejich kolektivu a 10 dalších důvodů.