Kdy zažádat o neplacené volno po rodičovské dovolené?

tercer
21. lis 2016

Ahoj, chci se poradit. V březnu 2017 mi končí 3. letá rodičovská dovolená. Mám smlouvu na dobu neurčitou. Volala jsem do práce a tam mi řekly, že HR je nemocná a může se s semnou sejít až v lednu.
1. Kdy mám zažádat zaměstnavatele o neplacené volno?
2. A co když mi ho nedá (vím, že nemusí) a já se rozhodnu doma zůstat do 4. let věku dítětě co je potom potřeba?

Předem díky
Terka

yerry
21. lis 2016

Ahoj koukni sem je ti tam rozepsano. Nedavno jsem to posilala kamaradce, resi tutez situaci 🙂
http://m.finexpert.e15.cz/neplacene-volno-neni-...

tercer
autor
21. lis 2016

No to je velmi zajímavý článek, myslela jsem, že zdravotní pojištění platí zaměstnavatel. Ale je to logické, proč má za mě platit, když chci být doma, že...děkui

xpila
21. lis 2016

@yerry Až na to, že v tom článku chybí naprosto zásadní informace - a to ta, že pokud se matka nahlásí na zdravotní pojišťovnu, že pečuje o dítě do 7 let (pokud má dvě, tak až do 16), tak za ní platí zdravotní pojištění stát.

@tercer Zaměstnavatel ho nikdy neplatí, přece ani když pracuješ, to ho platíš ty. Zaměstnavatele požádej klidně už teď, abys to stihla vyřešit, kdyby ti ho neschválil. Když ti ho neschválí a ty se nevrátíš do práce, tak musíš ukončit pracovní poměr - buďto výpovědí (tady pozor na výpovědní dobu) a nebo dohodou k určitému datu (s tím ale musí zaměstnavatel souhlasit).

tercer
autor
21. lis 2016

@xpila Já jsem ho žádala, ale odročil schůzku po Novém roce, prý pak si promluvíme, HR je nemocná. Tak teď nevím jestli je pro mě lepší nastoupit. Trochu se bojím, že když mi řekne ať nastoupím, že už mi to volno neschválí. Taky nevím, jestli se to musí hlásit tři měsíce dopředu jako při prodloužení/zkrácení rodičáku.

xpila
21. lis 2016

@tercer Ne, nikde žádné 3 měsíce nejsou dané (a to ani u RD), je to na vzájemné domluvě.

tercer
autor
22. lis 2016

Tak ze timto jsem klidnejsi a dekuji.

yerry
22. lis 2016

@xpila ano to je pravda. Na to jsem zapomela. Pokud budd vedena jako matka pecujici o dite neplati 🙂

mysicka_lb
22. lis 2016

@xpila Nevíš prosím, jak to je, když má maminka rodičák (dobrovolně) do čtyř let věku dítěte, tj. bude ho pobírat i v době neplaceného volna? Podle mě také zdravotní platit nemusí a ani na pojišťovně nic hlásit nemusí, ne?

xpila
22. lis 2016

@mysicka_lb Ne ne, nemusí, má ho hrazené z titulu pobírání RP.