Z neplaceného volna na mateřskou. Je to možné?

24. zář 2023

Ahoj holky, jsem na rodičovské dovolené do začátku března. Delší dobu se snažím podruhé otěhotnět.Teď se snad konečně povedlo, ale mezi koncem rodičáku a nástupu na novou mateřskou mi vycházi cca 6-8 týdnů . Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou v nadnárodní společnosti. Nemá cenu na těch pár týdnů zpět nastupovat do práce. Než se zaškolím tak budu zase pryč . Výpověď dát nechci. Když mi povolí neplecené volno můžu z něj normálně nastoupit na mateřskou ? Mají povinnost mi držet místo i když nastoupi na mateřskou poté rodičák z neplaceného volna ??

j.a.n.i
24. zář 2023

Ano, muzes a jo zas ti nemohou jen tak dat výpověď.

ninive211
24. zář 2023

Pokud jsi těhotná, vyhodit tě nemůžou a není ani v jejich zájmu tě brát zpátky jen na pár týdnů, těhotnou ženskou v 7.m, pokud jsou aspoň trochu racionální, tak po tvojí žádosti o neplacené volno skočí a bez problémů schválí. Na MD samozřejmě pak nastoupit normálně můžeš, budeš v ochranné lhůtě

kakba
24. zář 2023

Tak neplacene volno ti dat nemusi, coz by znamenalo nastoupit nebo by si dostala Acko a vyhazov.
@ninive211 to je nekde v zakone, ze nemuzou vyhodit tehotnou?

ninive211
24. zář 2023

@kakba Ano, výjimka je (krom uplynutí doby určité), pokud se ruší zaměstnavatel nebo jeho část (organizační složka)-typicky ruší se pobočka, obchod...pak samozřejmě ve zkušební době lze také vyhodit i v těhotenství

ninive211
24. zář 2023

@kakba Jinak ano, NV dát nemusí, ale upřímně byli by sami proti sobě, proč by s tím neměli souhlasit....velká nadnárodní firma, určitě stovky zaměstnanců, nebude určitě první ani poslední...
Pokud by jí NV neumožnili, musela by teda ofiko nastoupit, museli by jí přidělit odpovídající práci, zaučit, samozřejmě pak normálně i zaplatit....znovu, proč by to racionálně smýšlející zaměstnavatel (HP manažer) dělal? Držet si tam x týdnů ženskou ve vysokém stupni těhotenství, o které vím, že za pár týdnů zas "zdrhne" na mateřskou...to tam bude jako tu dobu sedět u stolu a houpat nohama? Rovnat šanony? Nebo jim vařit kafe?

ninive211
24. zář 2023

Nemluvě o tom, že pokud by se tak stalo, v 99 % daná zaměstnankyně může taky druhý den vyrukovat s neschopenkou od gyndaře (o etičnosti tohoto kroku se tu bavit nebudeme, ale je to řekněme zcela běžná praxe)

autor
24. zář 2023

Ano vím že neplacene volno mi povolit nemusí , ale to si myslím že problém nebude. Spíš budou rádi. Jen mě zajímá jestli z toho plynou nějeké nevýhody pro mě.Když nastoupím na mateřkou z neplaceného volna místo z klasické práce. Například po skončení druhého rodičáku

j.a.n.i
24. zář 2023

Ne, žádné nevýhody (krom toho, že budeš na tom neplaceném volnu doma zadarmo) z toho neplynou.

j.a.n.i
24. zář 2023

@kakba Tak ona taky nepíše, že nastoupit nemůže, jen že ji to přijde jako pitomost, což má pravdu a soudný zaměstnavatel ji to NV schválí a sakra rád. No a ten nesoudný ji zaplatí pár týdnů flákání se v práci.

autor
24. zář 2023

@j.a.n.i
@ninive211

Holky děkuji za informace . To že je těch pár týdnů neplacených vím to mi nevadí. Přijde mi to jako nejférovější řešení.

malytlustyhroch
24. zář 2023

@ninive211 prosim, jak se pocita v tomhle pripade ta ochranna lhuta? Kdyz jsem ve stejne situaci ale na neplacenem volnu uz od tretich narozenin ditete, takze cca 16 mesicu pred dalsim porodem, s rodicovskym prispevkem natazenym do 4 let, takze koncici cca 4 mesice pred porodem, tak to uz v ochranne lhute nejsem a nastupuju s dalsim ditetem rovnou na rodicak, ne na MD? Je to tak? Strasne se v tom urednim jazyce ztracim 🙈 a zamestnavatel je vstricny ale hrozny zmatkar.