icon

Kolik dní mám nárok na dovolenou před nástupem na MD?

nazka
5. dub 2016

Ahoj holky, určitě se to tu už někde řešilo, ale neumím to najít.
Chtěla jsem se zeptat, jaký mám nárok na dovolenou, když mám jít na mateřskou (rodičovskou) 1.9.2016, termín porodu mám v říjnu. Pracuji ve státní sféře. Dovolené máme normálně 25 dní. Někde jsem četla, že budu mít nárok jen na poměr dovolené, ale teď jsem zase slyšela, že je nárok na všechny dny z dovolené. Děkuji Vám

Strana
z2
winkye
3. kvě 2018

@betelgeuzz No jo ale všude píšou, že se do těch 60 směn počítá právě i ta mateřská v tomto roce. Kamarádko to tak měla minulý rok taky jen u jiné firmy a normálně dostala před odchodem na MD celou dovolenou. Já se pokud doktor dovolí pokusím do práce aspon na nějaký čas ještě vrátit takže bych teoreticky těch 60 dní měla odpracovaných i tak. V tom případě bych si pak mohla před MD vybrat celou dovolenou?

ivuska1986
3. kvě 2018

@nazka ahojky, ja sla na materskou 13.8. a proplatily mi celou dovcu a jeste asi i cast za leden únor, tech penez prislo totiz nejak moc. Tez jsem ze statni sfery

betelgeuzz
3. kvě 2018

@winkye ale na mateřskou teprve nastoupíš, teď se ti do výpočtu nepočítá. Na konci mateřské by ti ale za ni dovolenou spočítat měli dodatečně. Pokud bys odpracovala 60 dní, budeš mít nárok na celou, plus teda krácení, pokud bys zameškala těch 100 směn, ale nejsem si jistá, jestli to všechno můžeš vyčerpat ještě před nástupem na mateřskou.

betelgeuzz
3. kvě 2018

@agneska7 zbývající dovolená znamená co, za rok 2017? Za rok 2018 totiž nemáš odpracovaných 60 směn, takže tam nemáš nárok na celou dovolenou.

winkye
3. kvě 2018

@betelgeuzz Děkuji, já to právě brala že se to počítá za celý rok a když je v něm jasné že na MD půjdu tak se to počítá už s ní. Takhle to je teda jiná. No uvidíme snad mě DR do práce ještě pustí.

lucmuska
24. kvě 2018

Ahoj, taky bych potřebovala poradit. Teď budu nastupovat na MD, ta mi bude končit 11.12. a pak budu čerpat dovolenou. Na personálním mi ale řekli, že od 12.12. si mám na ÚP zažádat o rodičák, prý to běží souběžně s dovolenou. To mi přijde divné a nechápu, jaký potom má smysl vybírat dovolenou mezi MD a RD. Díky za objasnění situace.

soleilll
24. kvě 2018

@lucmuska Rodičovský příspěvek můžeš začít pobírat později, ideálně až po skončení dovolené - datum začátku jeho pobírání si určíš na žádosti o RP.
Nejsem si ale jistá, jestli hned po skončení MD nebudeš muset nastoupit na rodičovskou dovolenou (s tím, že příspěvek začneš čerpat až po několika týdnech), i když logicky by to mělo navazovat: mateřská dovolená -> řádná dovolená -> rodičovská dovolená.
Já jsem v žádosti o řádnou dovolenou navazující na MD uvedla, že po vyčerpání dovolené bude následovat rodičovská dovolená. A bylo to v pořádku.

betelgeuzz
24. kvě 2018

@lucmuska možnosti jsou dvě, buď si zažádáš o příspěvek hned od 12. 12. a zároveň budeš čerpat dovolenou, takže budeš mít současně peníze z obou, nebo si zažádáš o příspěvek až po vyčerpání řádné dovolené. Finančně by tě to mělo vyjít ve výsledku stejně, rodičák je 220 tis., vybereš je stejně, jen by jsi ho při stejné částce pobírala dýl. Možná, kdybys plánovala brzo druhé dítě, tak při nastoupení hned 12. ho stihneš vybrat víc, protože nástupem na další MD se to stopne.
@soleilll Nemůže čerpat zároveň řádnou dovolenou a rodičovskou, na rodičovskou dovolenou nastoupí až po vyčerpání řádné, ale to si ošéfují v práci, tam se akorát hlásí, do kdy ji chceš čerpat.

fris
Autor odpověď smazal
Strana
z2