Konec pobočky a těhotenství. Co je pro mě výhodnější?

gilotek
7. kvě 2010

Holky potřebuju poradit, jestli někdo nevíte.

Zjistila jsem, že jsem pravděpodobně těhotná - test pozitivní, kontrola u Dr. za měsíc na potvrzení.

Dnes jsem se dozvěděla, že se bude rušit naše pobočka, kde pracuju nyní od ledna na částečnej úvazek. Vrátila jsem se tam po mateřské, na své původní místo, jen se měnila smlouva na zkrácenej úvazek.

Pobočka se ruší od 1.9, s tím, že bysme toho prvního dostali výpověď + 2 odstupné platy.

No a teď řeším a nevím jak to je, pokud by se tedy těhu potvrdilo:

1. jestli by bylo pro mne výhodnější zůstat do konce srpna normoš v práci, vzít 2 platy a jít na pracák

2. nebo jít na neschopenku, kterou si myslím by mi doktorka vystavila a zůstat na ní do mateřské.

Nevím, zda když na tu neschopenku půjdu, budu stále jakoby zaměstnanec, protože se neruší firma, jen naše pobočka
a mateřská se mi tak bude počítat z platu, nebo když budu na neschopence a pobočka skončí, tak stejně tu výpověd dostanu.

Prostě v tuto chvíli myslím na finanční stránku.

Kdyby těhu vyšlo, stejně bych se neměla kam vrátit.

Díky moc. 😉

j.a.n.i
7. kvě 2010

Jelikož se ruší vaše pobočka, tak je to paragraf :
§ 52
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů
a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,

§ 54
Zákaz výpovědi podle § 53 se nevztahuje na výpověď danou zaměstnanci
a) pro organizační změny uvedené v § 52 písm. a) ...

Takže výpověď ti mohou dát i když budeš na neschopence, ale nárok na mateřskou by si měla mít, protože je tam 180 dní ochranná lhůta, během které stihneš na mateřskou nastoupit. Takže z pohledu mateřské je úplně jedno, jestli bude varianta 1. nebo 2. V obou případech se bude počítat z platu a v obou ti pracovní poměr skončí.

gilotek
autor
7. kvě 2010

Jani takže jestli to dobře chápu, tak mi prostě výpověd dají tak i tak.
Jen mám bud možnost si vzít ty 2 platy a jít, nebo jít na neschopenku, dostat výpověd a ty 2 platy nedostat?

j.a.n.i
7. kvě 2010

Ty dva platy dostaneš tak jako tak, jediný rozdíl je v tom co budeš dělat v mezidobí, jestli budeš na neschopence nebo na UP. Řekla bych, že tady dost záleží na doktorovi, musí být pro tu neschopenku nějaký důvod a pak taky záleží na něm jaké ti povolí vycházky.

gilotek
autor
8. kvě 2010

Ale kdyby se jani potvrdilo mé těhotenství, tak mi přeci výpověd dát nemohou nebo ano?

j.a.n.i
8. kvě 2010

Mohou, to je ten paragraf 54, jehož začátek jsem ti kopírovala do předchozího příspěvku, při rušení části zaměstnavatele, což rušení pobočky je, mohou dát výpověď úplně všem, na tenhle případ se žádná ochrana nevztahuje (tj. ani těhotenství, neschopenka, mateřská, rodičovská, nic).

gilotek
autor
8. kvě 2010

Aha, Jani díky moc. Pomohla jsi mi a jsem zase o něco chyřejší 🙂 Děkuju

gilotek
autor
8. kvě 2010

Jé a ještě jeden dotaz, koukám, že jsi zběhlá 🙂

Pokud mi pracovní poměr skončí 31.8 a já bych na mateřskou nastoupila až někdy koncem listopadu - tím pádem bych byla evidována na úřadu práce ty cca 4 měsice - tak bych ale neměla nárok na mateřskou a rovnou bych dostala 7600kč rodičák, automaticky by mi náležela 4-letá varianta RD, je to tak?

j.a.n.i
8. kvě 2010

Nene, nárok na mateřskou by si měla, protože se vejdeš do té ochranné lhůty 180 dní od ukončení pracovního poměru, papír na mateřskou budeš dávat bývalému zaměstnavateli a ten ho bude posílat na OSSZ a mateřská (těch 28 týdnů) se ti bude počítat z platu. A pak můžeš normálně volit tříletý rodičák, případně i dvouletý, pokud na něj máš plat. To že z UP není nárok na mateřskou je vzniklé zjednodušováním, podstatných je těch 180 dní, takže 4 měsíce na UP nevadí. To co ty píšeš by platilo, pokud bys hned měla další dítko, u něj už bys nárok na mateřskou neměla. Jinak kopíruju příslušný kousek ze zákona o nemocenském pojištění, o registraci na UP tam není ani slovo 🙂

§ 32
(2) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1). Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí být tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění.

§ 14
(1) Nárok na dávku vzniká, jestliže podmínky pro vznik nároku na dávku byly splněny v době pojištění nebo v době přerušení pojištění (§ 10 odst. 9).

§ 15
(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.

gilotek
autor
8. kvě 2010

😅 Děkuji moc. Mohla bych ti prosím kdyžtak písnout do IP, kdybych potřebovala ještě nějaké info? 😅

j.a.n.i
8. kvě 2010

Jasně 🙂

duppe
15. led 2011

Zdravím babenky, potřebovala bych poradit. Pracuji u soukromého podnikatele několik let a jsem těhotná. Vím na 100% že zaměstnavatel ukončí svou činnost (resp.zanikne) 😖 dřív než nastoupím na mateřskou. Na PPM budu mít nárok, protože se vejdu do 180dnů och.lhůty. Můj dotaz zní:
Zaměstnavatel mi dá výpověď a odstupné, na které mám nárok. Jenže, co do doby než budu moct nastoupit na mateřskou? 😨
Jak je to s případným nástupem na neschopenku po výpovědi? A komu ji vlastně pošlu když by on ukončil činnost? Předpokládám, že neschopenku dostanu od gynekologa a měla bych ji do doby než budu moct řádně na mateřskou.
A druhá možnost: Když nastoupím na neschopenku předtím než mi dá výpověď a on pak ukončí činnost, mám nárok na odstupné?

Nerada bych, aby snad někdo měl dojem, že se chci přiživit. Realita je ale taková, že neznám nikoho kdo by se nechal dobrovolně připravit o nějakou korunu navíc když nemusí. Já jsem poctivě několik let pracovala, neschopenku měla minimálně. Taky sleduji jak se poslední dobou šéfovo chování mění a je mi jasné, že pokud nebude muset zaplatit odstupné a zůstanou penízky jemu tak bude jen rád... (Už se o to pokusil u jedné kolegyně.) Taky si umím představit co všechno bude miminko potřebovat, takže každá koruna dobrá.

Předem děkuji za případnou radu.

j.a.n.i
15. led 2011

@duppe Na odstupné máš nárok v každém případě, ať už budeš na PN nebo ne. Rozdíl je akorát v tom, že když tě dr. uzná práce neschopnou již za trvání pracovního poměru, tak prvních 21 dní platí zaměstnavatel ze svého a od 22. dne sociálka. Pokud bys šla na PN až po ukončení pracovního poměru, tak prvních 21 dní ti nezaplatí nikdo a od 22. dne sociálka, jo ale papíry se vždy dávají bývalému zaměstnavateli...

duppe
15. led 2011

@j.a.n.i Díky moc za odpověď. Jsem ráda, že mne nemůže nijak obejít. 😵