Neschopenka po RD. Dostala bych?

18moniik
31. pro 2022

Ahoj holky, mám takový dotaz. Od ledna bych se měla vrátit po RD do práce. Ještě jsem se domluvila s vedením, ze si v lednu vyberu dvojí starou dovolenou.
Ale….
Vzhledem k tomu, ze naše firma bude na jaře končit a já ani nebudu moct nastoupit na plný úvazek (musím s dcerkou jezdit pravidelne po doktorech a terapiich, takže bych to casove nezvladala), vypadá to s největší pravděpodobností, ze dostanu výpověď.
Moje otázka tedy zní…. Je pro mě výhodnější jít na neschopenku nebo na pracak?
Dostala bych vůbec po RD nějakou nemocenskou? Já se v tom bohužel vůbec nevyznám. 🙊
Jak byste to udělaly vy? Moc děkuji za odpovědi a názory.❤️❤️❤️

jjasmina
31. pro 2022

@18moniik já bych nešla na PN, když mi nic není..

felixfelicis
31. pro 2022

Kdyz dostanes vypoved, jak muzes byt v prac. neschopnosti?

somalicats
31. pro 2022

@18moniik A s tou neschopenkou si to predstavujes jak? Ze nakracis k lekari s tim, ze chces neschopenku, protoze dostanes vypoved v praci a novou se Ti nechce hledat?

Ty se nejdriv musis rozmyslet, zda chces pracovat alespon na castecny uvazek nebo nechces pracovat vubec. Pokud pracovat nechces, nahlas se na zdravotni pojistovne jako osoba pecujici o dite do 7 let. Zdravotko za tebe tak bude platit i nadale stat. Pokud chces praci, tak ti nic nebrani uz ted zacit hledat novou, a pokud nenajdes, nahlasis se po propusteni na pracaku.

veruuu_kubesovic
31. pro 2022

@18moniik
Nevím, na co vše bys měla nárok...
Ale já jsem nahlášená na pojišťovně, jako osoba pečující o dítě s lehkým stupněm závislosti a do 10let mi platí ZP (Any ma cukrovku).
Tánicka asi nebude mít jen 1.stupen PNP, ale vyssi, pokud jej pobiras? Tam si můžeš i přivydělat a dítě může být ve školce i škole jak dlouho budeš potřebovat (není tam omezení na 4h, jako když pečuje o deti)

berushe14
31. pro 2022

@somalicats víte o paní něco? O tom jak moc má nemocnou dcerku? Proč na ni utocite?? Zrovna tady o paní Monice bych neřekla, ze se chce flakat doma!

verisek001
31. pro 2022

Pokud ti nic není, tak je otázka na jak dlouho by ti doktor tu neschopenku napsal. Když budeš na neschopence, tak ti výpověď samozřejmě nedají, ale až se vrátíš do práce a ti výpověď by ti fakt dali, tak nevím, jak vysoké odstupné ti dají, když výše odstupného se vypočítá na základě průměrného výdělku – průměr za poslední 3 měsíce (kalendářní čtvrtletí) v zaměstnání.

veroniquecz
31. pro 2022

@18moniik pokud nemáš zdravotní problém, nemáš nárok na neschopenku.
Můžeš se nahlásit na úřadu práce, ale musíš chodit na schůzky a pohovory.
Jak tu padlo výše, je možnost být osobou pečující, ale v tom případě muže ditko domskolky jen na půl dne a ve škole nesmí do družiny.
A ještě k tomu omezenému úvazku - ten ti zaměstnavatel dat muže, ale nemusí. Pokud už teď vis, ze nemůžeš nastoupit je fér se domluvit na dohodě o ukončení. Ptz jinak bys musela dat výpověď ty, ptz bys nemohla nastoupit, ne zaměstnavatel tobě.

somalicats
31. pro 2022

@berushe14 Holcicko, neschopenka se nedava na to, ze nekdo nezvlada praci na plny uvazek. Pokud ma dcerku nemocnou tak, ze kvuli tomu pracovat nemuze, tak na to opravdu neni neschopenka, ale ruzne prispevky na peci. Pokud to zas tak zavazne onemocneni neni, tak kdo ji brani hledat si praci na cast uvazku nebo proste byt doma jako osoba pecujici o dite?

veruuu_kubesovic
31. pro 2022

@18moniik určitě máš nárok na příspěvky na péči, víš o nich? Klidně mi napiš do zpráv 😉

veruuu_kubesovic
31. pro 2022

@veroniquecz nene, to si pleteš, vyrizovala jsem si to po rodicaku, v květnu letošního roku, tam právě není to omezení na 4h ve školských institucích, pokud dítě splňuje stupně závislosti....

bara88
31. pro 2022

@berushe14 hele,je jedno jak to má těžké ale neschopenka je snad pro všechny stejná. A pokud jezdí po doktorech s dcerou tak by to jako dělala jak s vychazkama?

veroniquecz
31. pro 2022

@veruuu_kubesovic já jsem psala o klasické péči o ditko do 7 let. Pokud má nárok na příspěvek na péči, tak je to samozřejmě trochu jinak. Ale pokud je klasika, tak toto omezení platí.

nikolite
31. pro 2022

Určitě bych nešla na neschopenku, už kvůli vycházek. Pokud musíte s dcerou po doktorech bude to s vycházkama dost komplikované.

18moniik
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
veruuu_kubesovic
31. pro 2022

@18moniik zkusila bych se po novém roce jít poptat na pojišťovnu, tam je to nějak ošetřeno, že 2. a 3. stupeň myslím bereš víš peněz než já, ale že i můžeš být doma...
A jinak Tanicce, přeji krásné 4.narozeninky 🍀🎁🎂🎁🍀

18moniik
autor
31. pro 2022

@veruuu_kubesovic dekuju. Zeptám se.🙂
Taťánka moc děkuje.❤️

lencaa11
31. pro 2022

@18moniik pokud máte 2 st.3 st 4 st PNP tak za vás stát platí zdravotní a a tím pádem nemusíte nikde bejt vedena a můžete bejt doma s dcerou a hledat třeba nové zaměstnání bez problémů držím palce tak že nemusíte nic řešit ( mám osobni zkušenost moje mamka měla na sestru PNP od 3 let 3 stupeň ) a nikdy na Up nebyla pouze na pojišťovnu dáte rodní list a rozhodnutí o PNP ....

veruuu_kubesovic
31. pro 2022

@18moniik jinak pozor, já zjišťovala v dia skupince, protože pro mě bylo nepředstavitelné jít po rodicaku s Eliaskem do práce, když má Any zdravotní problém a prostě vše nerozezná, a na pojišťovně mě posílali na ÚP se zaregistrovat a já si stala za svým, že tam ani náhodou prostě nejdu...

veruuu_kubesovic
31. pro 2022

@lencaa11 ještě po mě chtěli i od kdy ho pobiram tedy to pnp, to jsem si musela vyžádat na ÚP, nestačilo jen rozhodnutí, že ho mám 😉

18moniik
autor
31. pro 2022

@lencaa11 moc děkuji. Tohle bude asi nejlepší řešení pro všechny strany.🙂 PnP na malou mám a během te doby bych si hledala nějakou práci. 🙂

lencaa11
31. pro 2022

@veruuu_kubesovic do 10 let jde bejt s PNP 1 st na pojišťovně pak buď na UP nebo se nahlásit jako pečující osoba dvě děti do 15 let a nebo 1 dítě do 7 let a pak už jen si max platit pojisteni sami u toho 1 stupně je to dosti na prd taky mi na Up řekla paní že můžu bejt u 1 stupně na pojišťovně 🙈 a mlela si svoje a nakonec i na pojišťovně ji napsali papír 🤣 že je to od 2 stupně že tam stát to platí ..

lencaa11
31. pro 2022

@18moniik je nucena kvůli péči o blízkou osobu opustit své stávající zaměstnání, potom
stát platí zdravotní pojištění za osobu pečující o osobu pobírající příspěvek ve stupni II, III, IV,
doba péče je osobě pečující započítávána pro důchodové účely jako tzv. náhradní doba pojištění.

lencaa11
31. pro 2022

@veruuu_kubesovic tak já to měla v rozhodnutí napsaný od kdy do kdy ale i tak si myslím že není problém pro úřad to dát

badyr
31. pro 2022

@18moniik já po první RD nastoupila na necelé 2 měsíce na nemocenskou (měla jsem rizikové těhotenství, krvácení, hrozil další předčasný porod), ale potom jsem nastoupila na další mateřskou. Nedokážu posoudit, co by pro tebe bylo v tvojí situaci nejlepší, každopádně nemocenská se vypočítala asi podle posledních výplat před první mateřskou a RD. Nicméně nemocenská pro tebe asi nebude ideální kvůli případným vycházkám, já musela opravdu co nejvíce ležet, takže mně byly vycházky skoro k ničemu.

veruuu_kubesovic
31. pro 2022

@lencaa11 a ty máš myslím taky dítě s DM1, pokud se nepletu? No já řešila, že Any bude mít od 2.tridy plavání a nechtěla jsem tu zodpovědnost za ní nechávat jen na škole a chtěla a budu jim k dispozici...

lencaa11
31. pro 2022

@veruuu_kubesovic ano máme taky dm1 a 1 stupeň když dcera šla do 1 třídy tak plavání měla taky to jsem měla domluvenou domácí péči jelikož jsme měli v tu dobu syna 3.5 let doma často s kašlem atd ..od 2 třídy už chodila sama chtěla ale inzulín chodim aplikovat do teď to už je dcera v 5 třídě

18moniik
autor
31. pro 2022

@lencaa11 moc dekuju. Tanicka má IV stupeň, takže na to narok mít nejspíš budu. Asi to tak i udělám. Kdybychom pak časem chtěli druhé miminko, tak se to dela jak? Nastoupí se klasicky na MD?
@badyr To je naprosto pochopitelné ❤️
Je pravda, ze bych na nemocenské byla omezena vychazkami. Na ty terapie jezdím s malou stejně odpoledne, to by tak nevadilo, ale ranní cesty do školky a k lékařům by byla asi komplikace.

18moniik
autor
31. pro 2022

Holky vy jste zlatíčka. Jsem rada ze mě nesoudite (velká většina z vas 😄), ale dobře poradíte. Není to tak, ze bych nechtěla pracovat. To vůbec ne. Já se do práce tak moc těšila 🙏🙈 o to víc mě mrzí, ze o ni přijdu a ze bych ji nemohla dělat na plný úvazek. Holt to tak má být…🤷‍♀️
Až mi skončí dovolená a dostanu výpověď, nahlásim se na pojišťovně jako osoba pečující a pak se uvidí co bude. Pro mě je nejdůležitější Tanicka ❤️

ahyt
31. pro 2022

Necetla jsem komentare,tedy vsechny Vim,co prozivate,resite,jake mate starosti a hlavne,jak je pro malou dulezita rehabilitace.Jsem PL a pokud bych vedela o Vasi situaci,tak bych se asi nerozhodovala a PN napsala.Je ale blby,ze se musi dodrzovat vychazky Ano asi bych psat nemela,ale protoze mam vnoucata taky s handicepem a vim co to je drinu,starost,tak proto.Spousta pacientu me balamuti,ze maji problemy,ktere nemuzu zpocatku " prokouknout",, lzou mi a tem PN napisi .Takze v teto situaci bych byla zas ja trochu " prolhana".

lencaa11
31. pro 2022

@18moniik nemusíte se hlásit jako osoba pecujici o dítě jen zajít na pojišťovnu skrz ukončeni práce vypoved a max jim říct že máte PNP 4 stupně což za vás platí stát automaticky ...a vy můžete bejt doma a pečovat o dceru jezdit k lékaři atd ...počítá se vám to i do důchodu moje tchýně má na syna (už je dospělí ) PNP 4 ST. ...a nikde nebyla stát to platí za ní automaticky zda najdete práci podle vašich možností je čistě na vás 😉 jinak u když bys tě byla těhotná tak to bys te musela pracovat aby vznil nárok na MD když bys te nebyla zaměstnána tak bys te šla na rodičak po porodu + měla PNP na dceru ...