icon

Konec prac. smlouvy během PN, dostanu dál peníze a PPM?

janna_banditka
6. led 2016

Mám takový dotaz....jsem prvorodicka a předčasně jsem porodila a malý nám po 14dnech zemřel.Momentálně jsem zamestnana,ale na neschopence.V únoru se budeme pokoušet o další dite.V okamziku kdy otehotnim,pujduna neschopenku kvůli rizikovem těhotenství.Můj dotaz zní,jestli má nějaký vliv na neschopenku od gynekologa když už jsem na neschopence nyní 8 měsíců.Budu moct nadále pobírat neschopenku v tehu? Smlouva v práci mi končí koncem března.

blahova_andrea
6. led 2016

v první řadě tedy upřímnou soustrast 😔
dotaz úplně nechápu. ty teď ještě na neschopence jsi a kdy ji hodláš ukončovat? nemůžeš jít na další neschopenku, když už na jedné jsi 😅 v únoru se tedy chcete snažit, chápu, že chceš pak jít na neschopenku, o tom ale musí rozhodnout tvůj gynekolog. pokud ti vyprší smlouva v práci a až pak otěhotníš, tak zřejmě neschopenku mít nebudeš. nezaměstnaní na neschopenku nechodí.

janna_banditka
autor
6. led 2016

Ukončit ji hodlám na konci března a do te doby bych chtěla i otěhotnět.Tak pokud se zadari a budu v neschopence pokračovat,tak jestli na ni budu mít i nadále nárok do te doby než pujdu na mateřskou.Vím,ze je to takové nesrozumitelné, ale je to těžké to popsat.

blahova_andrea
7. led 2016

@janna_banditka promiň, ale obávám se, že život většinou bývá jinak než si naplánuješ. pokud bys stihla otěhotnět na povel, tak bys holt dál pokračovala v neschopence. pokud ji stihneš ukončit a až pak otěhotníš, tak už budeš mít asi smůlu. ale třeba mě tu povolanější vyvedou z omylu. jinak tě musí zklamat, ale na mateřskou mít nárok nebudeš za těch podmínek, co jsi popsala. šla by jsi přímo na rodičák.

xpila
7. led 2016

@janna_banditka Pokud bys otěhotněla až po skončení smlouvy nebo na jejím konci (což podle toho, co píšeš, máš tak v plánu), tak bys na mateřskou neměla nárok. Pokud bys byla na neshcopence, tak bys na ní byla do konce šestinedělí a pak přešla na rodičák. Pokud bys na naeschopence nebyla, tak ode dne porodu rovnou rodičák.
Jinak co se týče té neschopenky - pokračovat v ní můžeš, ale kdybys otěhotněla až po konci smlouvy, tak je jen 7denní ochranná lhůta, v rámci které bys na ni musela nastoupit. Později už na neschopenku, jako nezaměstnaná, nebudeš mít nárok.

janna_banditka
autor
7. led 2016

Bohuzel jsem přišla na to,ze ne vždycky je život takový,jaký bychom si přáli. Ja jen sháněla informace,jak to je a jestli mám na neschopenku nárok.Bohuzel sama si nic neukoncuji,ale musím.Pokud neotehotnim,tak hold budu muset jít první do nějaké práce a pak otěhotnět.Me jen šéf vyšel vstříc a smlouvu mi prodloužit jak nejvíc to jde abych měla nárok na mateřskou.Plánují totiž otěhotnět a s takovou mi nikdo práci nedá.

blahova_andrea
7. led 2016

@janna_banditka takže to bude tak, že tobě dr. ukončí neschopenku a ty se vrátíš do práce, protože ti šéf smlouvu prodlouží? a ty tam budeš pracovat jen tak dlouho než otěhotníš, abys měla nárok na mateřskou a pak mu stejně prchneš? no to teda ten tvůj šéf musí být světec! promiň, píšeš dost zmatečně a nejasně, tak se ptám možná blbě 😅

janna_banditka
autor
7. led 2016

Ja to asi neumím srozumitelně popsat,líp by se mi o tom mluvilo a vysvetlilo slovy...asi si radši zajedu na socialku nebo se nechám predkvapit.

blahova_andrea
7. led 2016

@janna_banditka tak mluvené slovo je vždycky lepší, ale napsat posloupnost tvého plánu nebo možností by neměl být problém. úřady jsou taky možnost. jen teda mám pocit, že většina maminek se víc dozvěděla tady než na úřadech 😅☹

janna_banditka
autor
7. led 2016

Tak ja to zkusím znovu popsat...jdu si ale zapnout pc, at mi telefon nedělá překlepy

xpila
7. led 2016

@blahova_andrea Já to taky nepochopila 😨

janna_banditka
autor
7. led 2016

Takže....pracovala jsem a měla smlouvu do konce května 2015, jelikož jsem bohužel porodila v 25tt a po 14 dnech maličký zemřel, vyšel mi můj šéf vstříc a smlouvu mi prodloužil dále do konce března 2016 a to z toho důvodu, abych mohla jít na neschopenku a potom na mateřskou a měla na ni i nárok. Nyní jsem tedy 8 měsíců na neschopence, z důvodů abych si nemusela hledat novou práci, se kterou bych měla problém, protože se mě vždycky ptají, jestli nepůjdu na mateřskou a lhát nechci že ne a po pár měsících na ni odejít. Ve staré práci už mají za mne náhradu, tak to se mnou šéf vyřešil takto. O další miminko se můžeme pokoušet až od února, z důvodu císařského řezu a listopadovém zákroku čípku (konizaci). Takže na to až v únoru vletíme, pokud kontrola bude v pořádku. Jde o to, že neschopenku ukončovat nebudu, ale skončí mi na konci března pracovní smlouva. Nyní můj dotaz zní: Pokud se mi do konce března podaří otěhotnět, budou mi i nadále posílat peníze za neschopnost a poté mateřskou? A pokud to nestihnu do konce března a budu dále na neschopence, jak to bude v tomto případě?

blahova_andrea
7. led 2016

@xpila tak to jsem klidná, když ani ty ne 😅 už jsem si říkala, že si možná sedím na vedení, se mi to stává docela často 😀

blahova_andrea
7. led 2016

@janna_banditka no vidíš, že to jde, už z toho budeme chytřejší 🙂

xpila
7. led 2016

@janna_banditka Tak za prvé se tě na pohovoru nemají co ptát, jestli půjdeš na mateřskou, jelikož to je protizákonné. Takže odpovídat nemusíš.
Pokud se ti podaří otěhotnět do konce března, tak i nadále budeš mít neschopenku. Ale vzhledem k tomu, že na ní budeš dlouho, tak už to nejspíš půjde přes komisi. A ohledně mateřské záleží přesně na tom, kdy bys otěhotněla. Abys měla nárok na mateřskou, tak bys na ni musela stihnout nastoupit do 180 dní od ukončení zaměstnání, což pochybuju. Když na ni nebudeš mít nárok, tak na neschopence budeš až do konce šestinedělí a pak teprve začneš pobírat rodičák.

blahova_andrea
7. led 2016

@xpila protizákonné to je, ale víš jaká je realita...ptají se skoro všude a když neodpovíš, tak seš jasná ☹

xpila
7. led 2016

@blahova_andrea Mně se teda nikdy nikde nezeptali, a to že na to věk mám 😕 Ale prostě bych jim odpověděla stylem "Sice odpovídat nemusím, ale v plánu to nemám.". A nemůžou na to říct nic.

blahova_andrea
7. led 2016

@xpila no já odpovídala podobně, ale ptali se téměř všude

xpila
7. led 2016

@blahova_andrea Mě ne, ale asi i záleží na pozici, kam se hlásíš.

janna_banditka
autor
7. led 2016

Me se teda ptali všude, proto to řeším ☹

somalicats
7. led 2016

@xpila Já se nedávno naší zaměstnankyně ptát musela, bylo mi to blbé, ale zaváděli jsme činnost pro těhotné vysoce rizikovou, a potřebovala jsem vědět, jestli ji na tu činnost můžu nebo nemůžu zařadit - pokud by plánovala těhotenství a snažila se, tak to nesmí dělat ani omylem. Takže v určitých profesích ty dotazy pochopit dokážu.

xpila
7. led 2016

@somalicats Já vím, že někdy by to bylo potřeba, ale stejně se na to prostě nesmíš ptát :-/ Kdyby si to náhodou nahrávala a udala vás, tak je z toho pěkný průšvih. Spíš bych to vzala oklikou - že jen chceš upozornit, že práce je zakázaná pro těhotné.

somalicats
7. led 2016

@xpila Tak ona to ví, že jde o činnost zakázanou těhotným, ona je to činnost obecně riziková i pro netěhotné jedince, takže se u takových činností standardně zaměstnanci točí, aby někdo nebyl exponován až moc. A když mi neřekla sama, že tam zařazena být nechce, tak jsem se holt zeptat musela, ač bych správně neměla... Naštěstí to byl jen jeden případ, zbylé dvě zaměstnankyně jsou už důchodového věku, já mám momentálně s touhle prací utrum a pak už je tam jen můj muž. A vzhledem k povaze té činnosti bych u toho pro jistotu nechtěla ani snažilku...

xpila
7. led 2016

@somalicats Hmm, to je jasný. Ale třeba u normálních prací to nechápu, že mají tu drzost se zeptat. I když přítele se na pohovoru nejdřív zeptali, jestli má přítelkyni/manželku a pak jestli je věrný 😕 Ten majitel firmy je ale tak trochu blázen, takže se nedivím ničemu...

blahova_andrea
7. led 2016

@somalicats u některých pozic to taky chápu a klidně bych pochopila, že to jde mimo zákon, ale u kancelářské práce, kde můžeš sedět za stolem až do porodu...? 🙄

blahova_andrea
7. led 2016

@xpila no to jsou teda dotazy 😅 😀 😠

somalicats
7. led 2016

@xpila Přesně tak, u normálních prací po tom nikomu nic není. Ono ani u jiných prací není nikomu nic po tom, jestli se dotyčná hodlá/nehodlá vdávat apod.
@blahova_andrea V kanclu to může být úplně šumák...

xpila
7. led 2016

@blahova_andrea No on ho odpálkoval dotazem "A co vy?", takže ho naprosto odzbrojil a on ho hned přijal 😀

@somalicats No právě, já fakt na to měla štěstí, že se mě nikdy neptali.

somalicats
7. led 2016

@xpila Mě se naštěstí v předchozích zaměstnáních taky nikdo neptal 🙂

janna_banditka
autor
7. led 2016

No,ja sedím v kanceláři, ale jde o to,ze kdo vás zaměstná,když mu za pár měsíců odejdete na mateřskou a oni budou zase hledat náhradu.Me osobně to prijde vůči zaměstnavateli nefér.No,nějak to dopadne.Jinak dekuji za informace a moc se omlouvam za nesrozumitelnost.Ale je to dlouhy pribeh a ja ho chtela zkratit a nedoslo mi,ze to bude nesrozumitelne. Moc se na miminko uz těšíme, je mi 36 ještě žádné nemáme, tak na to vlitnem hned jak to pujde.Zítra by to bylo 8 měsíců, co se malý narodil ☹ Moc nám chybí