icon

Na co mám nárok?

martulinecek
15. čer 2016

dobrý den, chci se zeptat: jsem ve složité situaci.dala jsem výpověď daly mi 2měs.výpověd ale já to tam psychicky nedávám.kujou proti mě pikle s výplatou,protože jsem dnes zůstala doma a šla akutně k lékaři,šéfovi jsem to oznámila den předem.doktor mi předepsal léky na spaní a nervy a napsal mi doporučení k ukončení prac.poměru.ale mám ještě 12dní dovolené tak si ji chi ted vybrat. mám na ni nárok?dokonce vyhrožují že mi nedají výplatu!ale to snad nemůzou ne?a ačko mi taky dát nemůžou když mám dovčua potvrzení od doktora.díky za odpovědi

lv
15. čer 2016

pokud jsi šla k lékaři, den předem oznámila - tak máš podepsanou propustku, která ti kryje až 4h na návštěvu lékaře (pokud jen třeba po směně zavoláš, že půjdeš následující den k lékaři, nemáš to "povolené" podpisem, razítkem od vedoucího - pokud se chtějí chovat nevstřícně, mohou, musela by sis ráno dojít pro propustku, pak lékař, pak dopracovat směnu. Většinou to lze jen říct, oznámit, ale to je o lidech a povolit ti to nemusejí).
S tím ukončením pracovního poměru nevím.

lenoulinkaa
27. čer 2016

Propustka od lékaře je na nezbytně nutnou dobu. Nelze říct, že máte omluvené 4 hodiny v práci. K čerpání dovolené musí být souhlas zaměstnavatele. Asi nejlepší je jít na neschopenku, ale myslím, že tím se výpovědní doba prodlužuje a možná nejlepší by bylo ukončení dohodou. Zaměstnavatel vyhrožovat nezaplacením výplaty může. Pochybuji, že si to dovolí i uskutečnit. Při skončení pracovního poměru bych spíš počítala s tím, že neproplatí dovolenou, ale to bych se pak obrátila na příslušné úřady. Přeji hodně štěstí, ať to dobře dopadne.

kensi
27. čer 2016

Souhlasím s lenoulinkaa. Nezbytně nutná doba neznamená 4 hodiny, záleží též na okolnostech v jakém místě se nachází lékař atd. Se souhlasem zaměstnavatele s dovolenou má paní také pravdu, já osobně bych si ji nevybírala a nechala si ji proplatit. Jsou situace kdy lze ze závažných situací dovolenou i krátit, ale tohle není ten případ. Můžou Vás obraz o prémie, dát Vám jen základ mzdy ("ze msty"), ale proplatit dovolenou Vám musí i kdyby nevím co bylo. Výpovědní doba se v případě nastoupení na PN neprodlužuje (prodlužuje se jen zkušebka), takže si klíďo píďo můžete celou výpovědní lhůtu odmarodit 😉 V případě, že dostanete/dáte výpověd dříve než nastoupíte na nemocenskou, na datumu skončení se i přes nemoc nic nemění 😉 Držím palec 🙂