Na RD částečný úvazek. Nebude to nevýhodné pro 2. PPM?

luciik22
13. říj 2017

Prosím o radu, v prosinci se budu vracet k současnému zaměstnavateli na částečný úvazek. Chtějí mi ale upravit moji současnou smlouvu na 18,75hod. Nebude to pro mě nevýhodné,když bych pak na plný nenastoupila,ale byla znovu na MD?

ivet1987
13. říj 2017

Tak to mě zajímá. Mně upravili smlouvu dodatkem na 10 hodin týdně, pak mi dávali dpp a když je porod do 3 (nebo 4 let) dítěte tak se mateřská počítá stejná jako u prvního, což mi teď potvrdili. Jaké jsou zkušenosti ostatních?

zmrz_lina
13. říj 2017

Vzniká-li za trvání stejného zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte nárok na peněžitou pomoc v mateřství (dále jen "PPM"), porovnává se denní vyměřovací základ před redukcí s denním vyměřovacím základem před redukcí u předchozího dítěte. Matce náleží PPM z vyměřovacího základu, který je pro ni výhodnější.

luciik22
autor
13. říj 2017

@zmrz_lina Chápu to dobře,že by měli posoudit výši,kterou jsem měla teď u prvního dítěte, a co bych měla z nově snížené smlouvy a dát mi PPM z původní (vyšší) částky?

zmrz_lina
13. říj 2017

@luciik22 ano, přesně tak (pokud to bude do 4 let věku předchozího dítěte). Mám to stejně, vrátila jsem se na částečný úvazek a protože jsem chtěla vědět, jak to bude s případnou další mateřskou (abych si paradoxně nepohoršila), tak jsem se ptala v poradně Aperia a tohle mi napsali. 😉

luciik22
autor
13. říj 2017

@zmrz_lina O to mi právě taky šlo,abych na tom nebyla hůř jen tím,že si chci teď přivydělat. Schválně jsem teď napsala nadrizenemu, tak uvidím,co mi on na to napíše. 🙂