Nárok na 2. PPM? Smlouva na dobu určitou

nikoulinka
25. zář 2017

Holky dotaz. Pokusím se prvne popsat situaci. Momentálně pobiram rodicovsky prispevek. Jelikoz jsem splňovala veskere podmínky, mela jsem narok i na PPM. Ale. Mela jsem smlouvu na dobu urcitou, kdy jsem pak nastoupila na rizikove tehotenstvi. Behem te doby, mi smlouva vypršela, ale vlezla jsem se do ochranne doby 180 dni. A ted k dotazu. Nyni s manzelem cekame druheho prcka. Maly v te dobe bude.mit dva roky. Dnes jsem se byla informovat na socialce, jak postupovat. Krom navyseni RP, mi nedokazala nic jineho poradit, ci zodpovedet. Dle meho nazoru, jelikoz jsem nemela smlouvu na dobu neurcitou, narok na PPM mi u druheho prcka zanika (pokud by teda nenastoupil na materskou manzel). Ale ani toto mi nebyla schopna pracnice uradu potvrdit, ci vyvratit. Mate s tim nektera zkušenost? Diky za odpovedi

nikoulinka
autor
25. zář 2017

Nikdo nevi? 😯

petramana
25. zář 2017

@nikoulinka zeptej se na business.center.cz

nikoulinka
autor
25. zář 2017

Zkusím, diky

dominikaromanova
25. zář 2017

@nikoulinka,

pokud jsi měla smlouvu na dobu určitou, pracovní poměr již skončil, takže na PPM nárok nemáš.
Manžel/otec může uplatnit žádost o PPM, má to však svá pravidla.
Otec dítěte může žádat o PPM na základě písemné dohody, kterou s matkou dítěte uzavře. V takovém případě musí splňovat stejné podmínky pro nárok na dávku jako žena, tj. 270 dnů účasti na pojištění v posledních dvou letech před nástupem na PPM a podmínku účasti na nemocenském pojištění v době nástupu na PPM. V dohodě musí být uveden den, od kterého bude otec o dítě pečovat a den porodu. Nárok na PPM se uplatňuje na předepsaném formuláři „Žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče“. Tiskopis je určitě k dispozici na webových stránkách ČSSZ.
Muž předává vyplněný tiskopis svému zaměstnavateli, který ho předá příslušné OSSZ společně s podklady pro výpočet dávky. Na OSSZ dále rodiče doručí písemnou dohodu s matkou dítěte a rodný list dítěte. Podpis matky dítěte na dohodě MUSÍ BÝT ÚŘEDNĚ OVĚŘEN.

nikoulinka
autor
25. zář 2017

@dominikaromanova super. Diky. Ja si myslela, ze narok nemám. Jen mě zaskočilo, ze mi nedokázala odpovědět pracovnice k tomu určená. Přes manžela to hroutit nebudeme. Každopádně moc děkuji za informace ☺

dominikaromanova
25. zář 2017

@nikoulinka,
asi bych doporučila paní ať opustí stávající zaměstnání, když nedokáže podat základní informace. 😒

jitka_cv
26. zář 2017

Pokud nejsi zaměstnaná,tak po porodu budeš pobírat rovnou rp.Na mateřskou nárok nemáš.

jitka_cv
26. zář 2017

@dominikaromanova
Hodně pracovnic na úp neví jak je zo s mateřskou.Nespadá to do jejich práce tak to neřeší.Tohle řeší jen na čssz.

dominikaromanova
26. zář 2017

@jitka_cv,
tak PPM řeší ÚP odbor nemocenského, RD řeší ČSSZ. Jen pro informaci.

jitka_cv
26. zář 2017

@dominikaromanova obráceně,ppm a nemocenskou řeší čssz a rodičák řeší úp sociální odbor😉

blahova_andrea
26. zář 2017

když ti netrvá pracovní poměr, tak nemáš nárok na ppm. není z čeho. to nechápu, proč takový základ ti nejsou na úřadě schopní říct.

blahova_andrea
26. zář 2017

@dominikaromanova jitka má pravdu, mateš ostatní 😉