icon

Nástup do práce po rodičovské dovolené: Kdy je to možné?

soptinda
2. únor 2025

Holky, když mám rodicak do konce března, tak nástup do prace hned 1.4.?

petracig
2. únor 2025

Nástup do práce je 1. pracovní den následující po dni 3. narozenin dítěte.

jaja01k
2. únor 2025

@soptinda Pokud ses nedohodla se zaměstnavatelem na kratší rodičovské dovolené, máš ji do 3. narozenin dítěte, a následující pracovní den nastupuješ do práce.

soptinda
autor
2. únor 2025

@soptinda protahovala jsem si to ještě přes 3. narozeniny skrz skolku. Takže mám od šefa odsouhlasene prodloužení do konce března. Na socialce pobírám rodicak do konce března. Takže nástup asi hned 1.4.ne?

jaja01k
2. únor 2025

@soptinda Když ses dohodla do konce března, nastupuješ 1.4., pobírání rodičovského příspěvku s tím nesouvisí.

soptinda
autor
2. únor 2025

@jaja01k no mě jde o to jestli to tak navazuje. Jestli je to tak spravne. Že rodicak končím v březnu a nástup do prace 1.4.

palja
2. únor 2025

@soptinda rodicak je úplně jedno, důležité je, jak ses dohodla v práci.
Já jsem třeba nastupovala dřív a měla jsem rodicak ještě další 3 měsíce, co jsem už byla v práci.

jaja01k
2. únor 2025

@soptinda S rodičákem to nemusí nijak navazovat. Můžeš chodit do práce a dál pobírat rodičák nebo naopak být na rodičovské dovolené, i když už máš rodičák vybraný. Do práce nastupuješ podle toho, jak ses dohodla se zaměstnavatelem.

titina12
3. únor 2025

Tvému dítěti jsou 3 roky 31.3 tipm pádem 1.4 jdeš do práce. Peníze z rodičáku do toh vůbec nepočítej ty s tím nemají nic společného. Ze zákona ti zaměstnavatel drží zaměstnání do 3 let věku dítěte ( prostě 3 roky) hned druhý den po narozeninách nastupuješ 🙂

soptinda
autor
3. únor 2025

@titina12 jak jsme psala. Malá už tři roky má a protáhla jsem si pobírani rodicaku do března. Šéf mi do března povolil prodloužení. Takže březen je poslední měsíc na rodičovské a v dubnu práce.

miryp
3. únor 2025

Pokud už byly tvému dítěti tři roky, pak už nejsi vedena u zaměstnavatele jako matka na RD, nýbrž jako zaměstnanec na neplaceném volnu, protože RD končí dnem třetích narozenin dítěte. Tudíž je třeba si ujasnit se zaměstnavatelem, do kdy přesně ti to neplacené volno dal. Pokud jste se domluvili do konce března, pak 1. 4. je pro tebe první pracovní den, pokud na něj připadá směna. Pobírání rodičovského příspěvku nemá s tvým zaměstnavatelem vůbec nic společného, to je dávka SSP.

soptinda
autor
3. únor 2025

@miryp no mě šlo hlavně o to, jak je to se sociálním a zdravotním. Když jsem na neplaceném volnu, ale pobírám rodičovský příspěvek? Od 1.4. to bude placené od zaměstnavatele. A teď stát?

ninive211
3. únor 2025

@soptinda Pokud pobíráš stále rodičovský příspěvek, tak je za tebe stále plátcem zdravotního pojištění stát (sociální se neřeší, neodvádí se). Předpokládám ale, že po tobě asi chtěl zaměstnavatel nějaké potvrzení, že ten RP pobíráš...protože pokud bys ho nepobírala, tak už nejsi státním pojištěnccem a musela by sis hradit ZP sama alespoň do min. výše (resp. hradí ho zaměstnavatel a se zaměstnancem se domlouvá na způspbu úhradu - jestli to po něm bude chtít uhradit nebo jestli to vezme na sebe). Jinak dnem třetích narozenin dcerky musel zaměstnavatel na pojišťovně nahlásit změnu, že už nejsi na rodičovské dovolené, ale jsi na "náhradním volnu" jakožto osoba pobírající i nadále rodičovský příspěvek.

miryp
3. únor 2025

@soptinda tak sociální pojištění se za RD ani za péči o dítě mladší 4 let neplatí, jde o náhradní dobu pojištění (jen je třeba to mít zdokladované). Zdravotní pojištění za tebe hradí stát po dobu, po kterou ti náleží rodičovský příspěvek. Pokud ti tedy má poslední rodičák přijít v dubnu a zároveň se od 1. dubna zase zařadíš do pracovního procesu, tak nic neřešíš, protože máš ZP ok. Pokud by ti rodičák nepokryl celé neplacené volno, je třeba oznámit pojišťovně, že jsi osoba pečující celodenně o dítě mladší 7 let a pak za tebe opět hradí ZP stát až do nástupu do práce.

miryp
3. únor 2025

@ninive211 pokud by jí RP nepokryl celé neplacené volno, tak na zdravotní pojišťovně nahlásí, že pečuje celodenně o dítě mladší 7 let a nadále za ni bude stát hradit ZP.

ninive211
3. únor 2025

@miryp Jasně, musela by to nahlásit. tam je zas ta podmínka "pečující celodenně" - tj. pokud třeba dítě chodí na celý den do školky, už tu podmínku nesplňuje "celodenně, OSOBNĚ a řádně". Ale nekomplikujme si to, z předchozích příspěvků mi vyplývá, že rodičák má prostě do konce března a náhradní volno má taky do konce března a mělo by být všechno OK.

miryp
3. únor 2025

@ninive211 tak pak by si musela autorka pohlídat, aby dítě ve školce bylo max 4 hod denně, aby byla podmínka celodenní a osobní péče zachována. Ale jak píšeš, vypadá to, že poslední RP přijde v dubnu, tak to autorka nebude muset řešit.

kakba
3. únor 2025

@soptinda tak se přihlaš online na pojišťovnu a zkontroluj si zdravotní jak ho máš hrazené. To je to nejjednodušší co můžeš udělat.

soptinda
autor
3. únor 2025

@kakba ano už jsem se dívala
Dekuji