Nemocenská do otěhotění po skončení rodičovské dovolené?

eviknufik
27. dub 2016

Potřebovala bych poradit. Je sice ještě čas, ale už dumám jak dál. Nyní mám 18 měsíční batole a plánujeme s manželem další (znáte to, člověk míní, příroda mění). Má situace je taková, že v zaměstnání jsem nahlásila 3letou RD, RP jsem si dala na dva roky, posléze ho snížila (takže mi končí červen 2017 - malý bude mít 3 roky listopad 2017). Do zaměstnání se vrátit nemohu, neboť mne čeká vyhazov - prostě bossing:( (smlouva na dobu neurčitou)
1) Nejlepší by bylo, kdyby se podařilo otěhotnět tak, abych po skončení RP začala pobírat mateřskou (nejlepší varianta)
2) V případě, že se do té doby nezadaří, snížit RP, aby pokryl období do 11/2017 a doufat, že na mateřskou nastoupím do té doby
3) Pokud se mi nepodaří otěhotnět, tak nevím jak dál. Uvažovala jsem, že bych si po skončení RP (ať už 6/2017 nebo 11/2017) šla marodit a dělala bych vše pro to, aby se zadařilo. Je to schůdné? Abych řekla pravdu, potřebujeme peníze, abychom spláceli hypotéku. Slyšela jsem, že si mohu zažádat o starostlivot o dítě do 7 let, či tak nějak (nerozumím moc tomu), ale to by za mne stát platil jen pojistění a nic bych nedostávala.

Můžete mi tedy poradit??

Děkuji mockrát

R

adelkav
27. dub 2016

Můžeš být doma a nic nedostanes, stát za tebe uhradí zdravotní do 4 let věku dítěte. Co zkusit jít do práce (třeba jiné), to většinou lidé dělají, když potřebují finance. Nebo pokud chceš tahat peníze ze statu, jdi na pracak, až tě z práce vyrazí. Ale tam bude záležet na podmínkách vyhazovu.

xpila
27. dub 2016

@adelkav Stát ZP hradí do 7 let. A hlavně to jako první musí vyřešit v práci, nemůže jen tak po RD nepřijít.

@eviknufik Na neschopenku můžeš jít až po skončení RD, to s délkou pobírání RP nemá nic společného.

adelkav
27. dub 2016

@xpila vždyť píšu až ji vyrazí (tzn. bude mít dohodu, příp. výpověď v ruce). O výši podpory pak bude záležet i den registrace na UP, pokud to bude do 3 dnu od ukonceni pracovniho poměru dávky se počítají z předchozího platu, pokud pozdeji, tak to vychází z rodicaku nebo z nějakých tabulek.

eviknufik
autor
28. dub 2016

Do práce bych šla klidně (UP nepřichází v úvahu), jenže s mým zaměřením se těžko hledá nová práce. Už teď mám depku z mé stávající práce, výpověď bych musela dát jedině já, neboť v práci jsou schopni mi psát vytýkací dopisy nebo dát i A:( Takže s UP si moc nepomůžu, proto jsem uvažovala právě o té neschopence, že bych došla na jeden den do práce a šla ihned marodit, to je můj stěžejní dotaz. popř. z čeho by se mi dál počítal RP?

adelkav
28. dub 2016

@eviknufik nemocenská by měla jít z platu. Hodně štěstí ať vám to těhotenství klapne co nejdřív.

eviknufik
autor
28. dub 2016

Díky, já taky doufam

xpila
29. dub 2016

@eviknufik Podpora v nezaměstnanosti se opravdu nikdy z rodičáku nepočítá. A aby se jí počítala z platu, musela by alespoň na jeden den do práce, jinak se z něj taky nepočítá.

adelkav
29. dub 2016

@xpila pokud je na tříletém rodicaku,tak se pry pocita z platu, pokud se registruje do tri dnů. Jinak je to z nějakého průměru. Googlila jsem to minulý týden. Ale nesmí dostat odstupné.

xpila
29. dub 2016

@adelkav Tak ještě jednou. Pokud by se ani na jeden den nevrátila do práce, tzn. rovnou by z rodičáku šla na ÚP, počítá se podpora z národního průměru, tedy se jedná o tu minimální. A je jedno, jestli by měla rodičák na 2, 3 nebo 4 roky. On toho Google napovídá hodně...

adelkav
29. dub 2016

@xpila čím to máš prosím podložené? A pokud je po dobu rodičovské dovolené i jiný příjem, pak se to počítá prosím z čeho? Dle tvého tonu usuzuji, že jsi minimálně mzdová účetní s MBA a budes znát odpověď😀

lukza
29. dub 2016

Me Teda na pracáku řekli že pokud jsem před nástupem na pracák nebyla v práci 2 roky tak se me bude podpora počítat s minima aji kdybych šla do prace třeba jen na den a pak na UP proste jsem nedela dva roky neplatila duchodove a tim pádem se me to nebude počítat s platu před rodicakem. A to jsem mela smlouvu na dobu neurčitou ale dostala výpověď a právě me řekli že i kdybych šla na měsíc do prace tak me to nepomůže protoze jsem byla 5let doma na rodicaku

j.a.n.i
30. dub 2016

@lukza Tak to ti řekli pěknou blbost... nejspíš si chtěli ušetřit práci a odradit tě od registrace. V zákoně o zaměstnanosti (který by tedy oni měli znát, kdo už jiný, že) je celkem jasně uvedeno, že jako náhradní doba pro nárok na podporu se počítá péče dítě do 4 let.

j.a.n.i
30. dub 2016

@adelkav Podložené to @xpila má zákony, přesněji řečeno zákonem o zaměstnanosti. A pokud je po dobu rodičovské jiný příjem, tak záleží na více věcech, zejména na jaký typ smlouvy to bylo (zda se odvádělo sociální), kdy byla tahle smlouva ukončena a kdy byl ukončen ten pracovní poměr, ze kterého se čerpá RD.

lukza
30. dub 2016

@j.a.n.i Já šla ale fakt na pracák po skončení rodicaku dostala jsem výpověď když me ten den koncertu rodicak a na pracáku me to počítali s minima vůbec je nezajímalo ze jsem byla celou dobu jakoby zaměstnána a před rodicakem jsem normalne několik let pracovala .
Ale Já na sebe navazovala rodicaku dvou deti takže jsem byla doma 5 let.a pak me čekala výpověď a odstupné

j.a.n.i
30. dub 2016

@lukza No, vždyť ano, nenastoupila po rodičáku ani na 1 den do práce a tedy si dostala tu minimální podporu, to je zcela v souladu s tím, co tady píšeme. Pokud by si pak ještě třeba odpracovala ty 2 měsíce výpovědní lhůty a pak je přihlásila na UP do 3 dnů od konce pracovního poměru, tak to máš počítané z platu, který si měla po dobu výpovědní lhůty.

lukza
30. dub 2016

@j.a.n.i Jj vím jak to myslíte zamotala jsem se do toho Já nemohla nastoupit ani na den takže jsem neměla na vybranou ale aspon me u těšilo ze odstupné me neposunulo podporu ze po rodicaku nato neberou ohled takže jsem mela jak odstupné tak podporu

j.a.n.i
30. dub 2016

@lukza Jojo, když ti počítají tu minimální podporu, tak se o odstupné neposouvá, pokud bys na ten 1 den nastoupila a měla podporu z platu, tak se ti posouvá.

xpila
2. kvě 2016

@adelkav Opravdu nechápu tvůj rýpavý příspěvek. A jak psala @j.a.n.i, mám to podložené zákony.