Netolerantní kolegyně
Ahoj,jen by mě zajímal nezaujatý názor, mam 2 děti(4a7 let), pracuji na směny, letos před vánoci na mě vyšla sobota(od 10-19h), 23.12-odpolední(do 22h.), po svátcích-3odpolední,1xranní, z toho 31.12-uzávěrka,odchod z práce v 18h.Má kolegyně 55 let(3 dospělé děti), co si o tom myslíte? 😉
@sunnurse bohužel ne ☹ .Nemůžu si úplně stěžovat,když mám paragraf a není to často/2x do roka/,tak nemusím mít obavy,že se na mě bude někdo zle koukat .Ale co se týká svátků a letních prázdnin,tak to se tedy střídáme,děti neděti.A to i metodou,kdo dřív přijde... 😒 .Pravda ale je,že kdo vezme něco z vánočních svátků,má pak přednostní právo na dovolenou mezi svátky.Takže já jsem pracovala denně do 23.12.,pak jsem měla čtyřiadvacítku 26 na 27. a jdu až teď v neděli.Mezitím volno,s rodinou na horách 🙂 .Strašně záleží na vedení.Když jsem byla bezdětná,tak byla šéfka za které sloužily v první řadě ty bez dětí.No a na závěr mého románu..ze 14 lidí máme pouze dvě mladé,bez dětí,pak dvě s malými dětmi a zbytek s dětmi velkými,leč pod jednou střechou.Takže není žádný velký výběr 😀 .
@madrilena Já tohle zažila jednou na pracovišti, kde jsem byla jako externistka jen na záskok. Zaměstnavatel nechal vše na zaměstnancích a ti si živelně brali dovolené jak je napadlo, takže jsme v jednu chvíli dělaly ve dvou a tam se to fakt nedalo, nestíhaly jsme ani oběd.
@sulemina jsem nemocná a na rd, tudíř jsem nyní z práce uvolněná; doma nejsem sama, takže je o děti postaráno, já se kurýruju; navíc je dneska pátek zítra je sobota, tedy den pracovního klidu, nebo možná neklidu? Stejně tak se můžu ptát já tebe; ty děti nemáš, takže doma asi nejsi, ale zítra je sobota, takž budeš asi taky doma; ale v podstatě mě ani nezajímá, co děláš, nezaujala si mě; a ani nevím, proč Ti na to odpovídám; protože Ti je do toho kde žiju, co dělám, proč to dělám velký kulový
Páni, tady se teda strhla diskuze 😀. To se dalo celkem čekat, když si tu někdo stěžuje, že chudák měl sice celé svátky volno, ale předtím a potom 3 odpolední(!!!), že to lidi, kteří musí pracovat i ve svátky, rozlítí. U nás se například pracovalo i ve svátky, v kolektivu jsem byla jediná bezdětná, ale rozhodně to neznamenalo, že poběžím všechny svátky do práce a ostatní budou mít celé svátky volné! Samozřejmě bych s tím nesouhlasila, ale kolegy ani nenapadlo něco takového navrhovat, spravedlivě jsme si směny rozdělili.
Je to všechno o lidech a vzájemné domluvě a ochotě vyjít si vstříc (ne o žádných přednostních právech rodičů s dětmi) jak už tu bylo mockrát zmíněno. Když kolegyně ráno zavolala, že jí onemocnělo dítě, a já žádný důležitý program na odpoledne neměla, nedělalo mi žádný problém zůstat v práci za ní do večera (a žádný že moje dítě je nemocný, tak tu prostě musíš zůstat! Slušný požádání!), stejně tak jako když jsem jednou ráno zavolala já jí, že mi je špatně a nemůžu přijít do práce, zůstala tam ona. Kdyby to takhle fungovalo všude, že.
Prosím diskutujte na úrovni! Nebo budeme muset diskuzi zastavit.
@kvakuska aha, jenže to jsem ve svých příspěvcích nepoužila já jak si zakladatelka @poupe myslí. Ale to je další vě co svědčí o její povaze.
Možná bude lepší když to tu admin utne, protože to co jsem tu četla za názory od @poupe a @madrilena, je mi hanba za ženské pokolení moderní doby. Pak se jako ženy nemůžeme divit, že nás nikdo nechce zaměstnat, když se mezi némi najdou takové ukňourané vyžadující privilegia, protože mají děti a neumí oddělit zcela soukromý život od profesního.
Jako svobodna bezdetna jsem chtela slavit Vanoce take, nebyla jsem podclovek, stejne jako coby matka nejsem nadclovek. Zakladatelka vlastne popsala sebe samu v nazvu diskuze - netolerantni kolegyne.
@magdalenax az mi budes chtit priste neco napsat, nepouzivej urazky a zesmesnovani, je to proti pravidlum (to o kine a nadrazi a to, ze zamerne komolis muj nick a ze podle tebe pisu totalni blbosti, to si s mohla odpustit, ja jsem proti tobe nikdy nic nenapsala), nemam potrebu se obhajovat v tehle diskusi, ktera se docela zvrhla, zakonik prace podle svych slov znas, paragraf 217 (1) je zvlast zajimavy. Ja mam narizenou dovolenou uplne celou a nemuzu si vzit ani den jindy, to nepisu, ze si chci stezovat, jen pisu, jak to je.
@sulemina
@sulemina jj, nejlepší bude, když nebude nikdo mít děti; co pak budeš dělat v důchodu? kdo Tě bude živit? ty jsi mi fakt jedno, takž vůči tobě se nějaké citový výlevy fakt nekonají; obrázek jsem si udělala, ani nevíš, co to je komunismus, svoboda a demokracie... ha ha ha ha ha... fakt jsi někde jinde 😖
@lamiaaa jen tak pro tvojí informaci; víš, když matce onemocní dítě, tak se nemusí ptát v zaměstnání vůbec nikoho a stačí, aby s dítětem zašla k lékaři a vyfasovala paragraf; tudíž, pokud se s tebou nějaká matka vůbec domlouvá, jestli za ní vezmeš směnu, tak je to její vstřícnost 😉
@alubif čeká miminko, 17. týden těhotenství; tak si pak povíme jo, jak budeš spěchat s dítětem do práce vánocích, jak nebudeš potřebovat dovolenou v době, kdy bude mít dítě prázdniny (protože to už je to privilegium si vybrat dovolenou, kdy tobě se to hodí); vůbec jsi nepochopila o čem tu píšu; ne o tom, jak má matka zneužívat to, že má doma děti, ale o tom, že je fajn vyjít vstříc, protože s malými dětmi se některé věci řeší/zařizují podstatně složitěji než když člověk ty děti nemá
no když to tu vidím, tak by mě zajímalo jak byste reagovaly kdyby se tímhle způsobem hádaly vaše děti 😕 😅
zakladatelka se normálně zeptala...její dotaz vcelku chápu ač nepracovala přes svátek... podle mě ale kolegyni ani její rodinné poměry neznáme, stejně tak nevíme nakolik mezi sebou vycházejí v práci, takže se to těžko dá hodnotit...
jinak jsem ráda, že v práci máme všichni malé děti a vždy se nějak normálně lidsky domluvíme... 😕
naštěstí nedělám ve firmě kde je třeba provoz na Štědrý den, protože to by mi bylo opravdu líto nebýt s malými dětmi na Štědrý večer... pokud by to tak bylo, tak bysme si prostě domluvili střídání...
Vzpomněla jsem si na zaměstnání v době, kdy jsem byla bezdětná...Měli jsme jednu vyčůranou kolegyni, co se na děti vymlouvala, jak mohla - tzn. - svátky vánoční chce být s dětma, takže nebude sloužit /nemocnice - 24 hodin provoz non-stop/, Silvestra už má zaplaceného na chatě - samozřejmě jsem se ohradila. Štědrý den jsem měla službu, ale proč ještě i Silvestra? Mám pochopení pro to, že dítě může nečekaně onemocnět, ale ohánět se dětma, protože se mi nechce dělat ve svátek? Máme stejný úvazek, prakticky stejný plat, tak proč si má bezdětná nechat všechno líbit?
@elvira Presne tak. K tomu bonus v exponovanych mesicich matka maleho ditete imrvere na OCR. Sebekriticky je vetsina matek v techto zacatcich relativne nic moc kolegyne.
@alubif přesně jak píše madrilena... až budeš mít doma malé děti, tak to uvidíš jinak 😉 (věř mi, sama jsem si tím prošla, taky jsem nechápala o čem lidi mluví - a to v mnoha věcech do doby než se mi narodilo druhé dítě)....
dokud je jim třeba pár měsíců, tak neví kdy je Štědrý den nebo narozeniny a může se to klidně i o den posunovat... ale když jsou větší, tak už to tak jednoduché není....
samozřejmě musí být balanc - člověk nemůže vyžadovat neustálé ústupky v práci proto, že si pořídil děti... 😉
na druhou stranu, ale pokud má v práci dobré vztahy, tak by se měli umět domluvit se na střídání pokud je třeba sloužit o svátcích apod...
ono když má člověk malé děti tak musí leckdy sklopit hlavu, protože nikdy neví kdy bude potřebovat nějakou úlevu... mně v prosinci první týden padlo mladší dítě... den po jeho uzdravení jsem odpadla já... a den po mém uzdravení odpadl starší syn... prostě jsme si předali jednu nemoc, to tak bývá, když jsou malé děti, mají horečky a pláčou a člověk s nimi spí v posteli, protože nemůže pořád vstávat a chodit k nim přes půl bytu a jim je zle a chtějí mámu...
taky jsem pracovala i na Silvestra do večera, abych to nadělala a co jsem mohla, jsem dělala z domu (naštěstí mám práci kde to jde, taky jsem ji proto hledala, protože nemáme žádné hlídání, takže v zimě jsem doma každou chvíli s malými dětmi, někoho si najmout na hlídání se mi nevyplatí)...
holt ta máma dělá co může... osobně neznám mámu, která by v práci způsobovala nějaké potíže tím, že má malé děti... spíš znám vystresované mámy co se snaží stíhat práci i děti nejlíp jak to jde - a někdy to není jednoduché, děti totiž většinou onemocní nebo mají úraz nebo prázdniny zrovna v době kdy se to člověku nejmíň v práci hodí... život no 😀
@lu777 Ale tohle tady každá soudná ženská všechno chápe a nic proti tomu nemá 😉 Ale tady padaly názory jako že matka je nejvíc a mělo by se jí všechno podřizovat, protože má ty děti.A to je to, co se tu řeší.Každý pochopí, když se lidi na pracovišti dohodnou a vyjdou si vstříc.Ale když ti @madrilena napíše, že když bezdětný mladík přijde požádat o volno svého zaměstnavatele a ten se jde poradit s matkou a ta, když to schválí, tak mu to dá, tak to jsem už nepobrala ani já a z takového zaměstnání bych prchla ajn cvaj 😀
@elvira a co na tohle říkali nadřízení? to by mě zajímalo, protože co tak slyším, tak mámy na tyhle pozice kde je nikdo nemůže zaskočit radši ani moc nechodí (taky jsem při hledání práci na takové pohovory ani nechodila, když vím, že nemám hlídání při nemoci...
ono to není tak jednoduché - pokud člověk nemá dobře zaplacenou práci, tak se mu při nemoci nevyplatí platit paní na hlídání... protože je v mínusu prostě...
u nás to bylo tak, že muž měl exponovanou pozici, tak holt hlídat nemohl nikdy (buď měl služebky nebo konference apod.).... při nemoci jsem tak doma já, řeším to tak, že mám práci kde lze dělat z domu víceméně... sice pak nevím co dřív, ale děti jsou zvyklé, takže stačí udělat gesto, že teď ne (třeba když telefonuju) a hned jdou z místnosti ven a jsou potichu... prostě se to musely naučit... jinak nevím jak bych to řešila, my máme babičky daleko a půlku rodiny za oceánem...
a ono něco jiného je jedno a něco jiného dvě tři děti... když pak onemocněly obě dvě neštovicemi, tak to bylo veselé... naštěstí zrovna ten měsíc byl muž doma bez práce, tak hlídal povětšinou on...

@somalicats tak to jsem naštěstí nezažila nikde a nikdy; u nás musí bát dovolená schválena několika lidmi, takže si fakt nikdo netroufne cokoli zaplatit předem, protože u nás by nikoho fakt nezajímalo, že někdo zaplatit x tisíc