Netolerantní kolegyně
Ahoj,jen by mě zajímal nezaujatý názor, mam 2 děti(4a7 let), pracuji na směny, letos před vánoci na mě vyšla sobota(od 10-19h), 23.12-odpolední(do 22h.), po svátcích-3odpolední,1xranní, z toho 31.12-uzávěrka,odchod z práce v 18h.Má kolegyně 55 let(3 dospělé děti), co si o tom myslíte? 😉
@madrilena hm, na meho kamarada letos vysly volne svatky po peti letech, doted byl vzdy cele vanoce v praci. Je bezdetny, ale taky chce travit svatky s rodinou a pritelkyni. Detne kolegyne ho za ro nenavidi a delaji mu peklo a to byly doma cele vanoce posledni roky. Opravdu nevidim kediny duvod, proc by clovek, kteremu to volno jednou za par let vyjde se ho mel dobrovolne vzdavat kvuli ostatnim. Ono i lide, co deti nemaji maji sve plany, ziji a obcas volno potrebuji, ackoli mnohe matky povazuji jejich zivot za zrejmne bezvyznamny a podradny. Ocekavat, ze nekdo vymeni sve volno jen proto, ze ma dozycna dama, co se nedokaze domluvit, deti, to je arogantni a sobecke.
@barulina Je normální státní policista. Takže před Štědrým dnem měl noční. Štědrý den prospal. Pak šel na denní 25. 12. a 26. 12. na noční. Abychom někdy mohli vyjet přes vánoční prázdniny na hory, neexistuje. Jsou malé obvodní oddělení a aby pokryli služby, tak nikdo si nesmí dle nařízení šéfa oddělení nechávat dovolenou na prosinec. Tak asi tak. Asi jste u PČR někde ve větším městě, kde si můžete vzít dovolenou.
@madrilena co se tyce tech deti, tak tem malym je fakt jedno, jestli jezisek prijde 24 nebo 23 ci 25. Oni to nebudou vedet, pokud jim to rodice nereknou. Uz jen z toho duvodu mi ta automaticka prednost lidi s detmi pripada nesmyslna. Malym detem je to fuk, vetsi to pochopi. Proto si myslim, ze se pres vanoce muzou vystridat fakt vsichni, spravedlive to prostridat.
Jeste bych chtela dodat, ze znam pani, ktere je taky uz pres 50, ma 3 dospele deti a vnoucata zatim zadna, ale jeji dospele deti taky vsichni pracujou, a aby se vsichni sesli jako rodina pres svatky je fakt tezke, kdyz kazdemu vychazi prace nejak jinak.
Letos se taky po nekolika letech vsichni spolecne sesli 24.12. vecer, pani i s manzelem, jejich dospelymi detmi a jejich partnery, a byli za to fakt radi.
Je to obcas i tezsi pro ty, co maji dospele deti, nez pro ty, co maji male deti. S malymi detmi si clovek muze udelat vanoce i klidne 23.12. a detem je to uplne jedno, ale kdyz ma clovek v rodine nekolik pracujicich dospelich a chteji se vsichni sejit, tak uz to tak jednoduche neni.
Proto se smeny toci - aby na kazdeho jednou vyslo volno. A tak to ma byt.
@poupe vis, to je tezke nekoho nazvat prechytralym. Ona je tohle diskuze, takze se dalo cekat, ze ne vsechny nazory budou sdilene s temi tvymi. Ale ja opravdu nechapu, co jsi cekala. Pises, ze svatky nedelate a do prace jsi musela na par hodin den pred Stedrym dnem. Kolegyne ti nevysla vstrict s timto problemem, protoze tys ji o to nepozadala a ona je tak natvrdla, ze ji to nenapadlo. Inventura se delava i u nas, pritomni by meli byt ve svem zajmu vsichni. Asi bych bud ja tebou zacala na sobe trochu pracovat, jinak to budes mit hodne tezke. Ja jako bezdetna jsem kolegynim vychazela vstrict a tesilo me pak, jak tomu byly rady, ze mohly byt s detma, ale pokud by na me nekdo nastoupil s tim, ze jsem bez deti, tak budu automaticky sedet v praci, tak se zabejcim a just nikdo se mnou nehne. Jinak se omlouvam, pokud jsem se te dotkla, ale zkus se na to podivat i z pohledu tech druhych.
@sisinka74 Perfektne napsane🙂
@poupe je mi vás fakt líto, i kdyby jste položla dotaz jinak, vyzněl by stejně! Takže tu z nás nedělejte blbé!!!! Přestaňte tu dělat ze sebe chudinku. Tady to JÁjinkovaní zakomlexovaných matek, které neví jak zvládnout situace, když není po jejich je vážně děs. Místo aby jste se zamylela nad tím jak to vyřešit sama, tu obviňujete a svalujete vinu na vaši kolegyni, za to, že si nejste schopná vyřesit hlídání. Navíc jak už jsem řekla, ve vašem prípadě o nic nešło, na svátky jste byla doma.....
Tohle mi hlava nebere...pokud jsem dobře pochopila, tak všechny státní svátky jsi měla volné a pracovala jsi jen v pracovní dny, ne? Dovedeš si představit, že jsou i lidé (dokonce i s dětmi!), kteří musí do práce třeba i na Štědrý den?
Moc nechápu, o co šlo, o to, že jsi měla odpolední? Takže kdo má děti má právo na všechny ranní směny, aby mohl odpoledne být s dětmi, a bezdětní jen odpolední, bez nároku na nějaký svůj večerní či odpolední program? 😕
@poupe V pracovní dny o kterýchkoli prázdninách chodím normálně do práce, snad jako každej, proboha... Celkem mám nárok na 25 dnů dovolené ročně, takže to mi jaksi nepokryje všechny prázdniny... Hlídání dětí jsem si vždycky musela zařídit, asi jako každej... Co je na tom proboha divnýho?
@alubif a proc ne ? ne kazdy ma moznost pokryt 2 letni mesice bud stridanim s manzelem, babickama, tabory a pod.
Napr ja mam pani na hlidani, vim, ze v lete bude cely srpen na dovce. Takze je nesmysl, abych cerpala dovcu v cervenci. Misto toho si vezmu 2 tydny v srpnu a druhy dva tydny musim vyresit nejak alternativne. A moje bezdetna kolegynka to vi, takze jede na dovcu v cervenci a vsichni jsou spokojeni.
Fakt nechapu, v cem mas problem.
@buldrik A teď si představ, že by Tvá bezdětná kolegyňka nutně potřebovala mít tu dovolenou v srpnu. Jestlipak bys byla ochotná Ty jí pro jednou vyjít vstříc?
@sisinka74 jaká inventura, jakých pár hodin před štědrým dnem? Proč bych měla na sobě pracovat, jinak to budu mít těžký, To jsi trochu mimo. Pracuji jako všichni ostatní, žádný úlevy nečekám, možná trochu shovívavosti, někdy je to s dětmi těžké(ve 3 ráno ti bude zvracet dítě a máš ranní...), jen mě zajímal názor, proč já s dětmi musím mít samé odpolední(vyšlo to tak díky svátkům) a kolegyně samé ranní,ale psala jsem že jsem si toho vědoma, že to na mě vyšlo, spíš mě zamrzelo, že jí to bylo jedno, ale dle této diskuze to je v pořádku.
@somalicats kdyz mi to rekne zavcas a bude mit dobry duvod, tak se pokusim vyjit vstric. S tim problem nemam. Jen tak mimochodem, ja byla az do letosniho leta "bezdetna"
ale
@alubif je pravda, ze v pripade sporu mame interni firemni pravidlo, ze prednost v dobe, kdy jsou skoly/skolky zavrene, maji rodiny s detmi.
Musim nahlasit dovcu do konce unora, pak uz se jede podle toho, kdo driv prijde, ten driv mele.
proste a jednoduse, je to vsechno o komunikaci a respektovani druhych a jejich momentalni situace.
@poupe a to mela jako pribehnout s bonboskou a ze tutununu, jestli nepotrebujes nejaky ulevy? byla jsi na svatek doma, nebo ne? tak si nemas delat deti, když jses pak nastvana...se kazdej nepotenti, ze je mas, ty jsi mama, ty se starej
@poupe Podle toho, co a hlavně jak píšeš, úlevy čekáš. Je mi líto, tak to vyznívá. A znova - vše je o domluvě a Ty jsi ta, která by s tím měla přijít, pokud jí směna nevyhovuje.
@poupe Ale pokud jsi za ni neprisla a nepoprosila ji, aby si s tebou vymenila nejakou smenu, tak ji urcite ani nenapadlo, ze by sis ji mohla chtit vymenit. Ja treba v praci fakt nechodim za vsemi kolegy, jestli si se mnou nekdo nechce nahodou vymenit smenu. Proste pokud ti nejaka z tech smen nevyhovovala a chtela sis ji vymenit, tak je pak na tobe, abys za ni zasla, poprosila ji, a pokud by souhlasila, tak ji jeste podekovala a pripadne donesla bonbonieru nebo pro ni zase v budoucnu neco udelala, az bude neco potrebovat ona. Fakt nemuzes cekat, ze se te vsichni kolegove budou chodit ptat, jestli ti vyhovuji tvoje smeny a jestli by sis nahodou nechtela nejakou vymenit... Takhle to plati uplne nezavisle na tom, jestli mas dite nebo ne.
@kacenka1111 nepotěntí, fakt né 😀 jsi nejlepší, jsi fakt hustá 😉
@buldrik Takže Ty vlastně řešíš tuhle situaci teď poprvé... No, "musí mít dobrý důvod"... To mi zní jak kádrování za totáče. Souhlasím s tím, že vše je o domluvě a s ohledem na interní směrnice zaměstnavatele, ale zároveň taky musí ta druhá strana, tedy Ty, ukázat dobrou vůli - jinak se Ti časem může stát, že když budeš něco skutečně urgentně potřebovat, tak se na Tebe každej vykašle. To, že máme děti, z nás nedělá automaticky privilegované osoby.
Na směnný provoz pracujeme s manželem oba. Teď čekáme naše první tak uvidíme jak se to později skloubí, ale mě by asi nikdy nenapadlo, že za mě nějakou směnu musí někdo vzít automaticky. Asi bych se zeptala a kdyby nikdo nemohl tak to neřešila - každý má právo na soukromí život a každý má plány.
Na svátky 24-26 jsi byla doma a co ty kteří do práce musejí?? Co mají dělat oni?
Letos měl manžel 23-24 denní - přijel v sedm večer a 25-26- měl noční takže přes den spal a na Silvestra šel spát v 9 protože v půl 4 vstával do práce. Nikdo si to nevymění - protože ostatní mají také děti a rodiny.
Já si pak přizpůsobím směny zároveň s manželem klidně i na svátky abychom to pak s dětmi oslavili společně třeba i jiný den.
@poupe: Nedovedu si představit, že půjdu za kolegyní se jí přeptat, jestli jí směny vyhovují a nechce si něco prohodit! (tím netvrdím, že kdyby přišla ona s prosbou, tak bych se jí nepokusila vyhovět!) Nevím, jak to máte v práci vy, u nás například v docházkovém systému ani není pořádně čitelně vidět blok směn jednotlivých zaměstnanců, prostě jen pokrytí směn. Aby člověk viděl, jaké směny má kolega, musí si ho v systému vyloženě "rozkliknout." Napadlo pisatelku, že si jejích směn kolegyně třeba ani nevšimla?
Opravdu aby si snad bezdětní hlídali směny kolegů s dětmi a chodili jim nabízet své ranní nebo já nevím, jak si to tu někdo představuje 😒
@poupe Pokud jsem to dobře pochopila, tak jste byla o vánočních svátcích doma a do práce nemusela. Ne každý má takové štěstí, jsou i zaměstnání, kde musí lidé do práce i o státních svátcích. Pokud není vyhlášena celozávodní dovolená, tak je zcela normální, že se chodí v pracovní dny do práce.
Chápu, že se možná cítíte ukřivděně, že jste si "vyžrala" všechny odpolední před Štedrým dnem a neměla čas vše zařídit, ale je pouze Vaše chyba, že jste se s kolegyní nezkusila domluvit na nějakém kompromisu.
Pracovala jsem v kanceláři, kde byla pracovní doba každý den od 8 do 17 hod. včetně 23. prosince a mezi svátky taktéž, takže moc času na poslední zařizování před svátky taky nebylo, ale vždycky jsme se snažili rozumně domluvit, abychom si volno spravedlivě rozdělili.
I když zatím dítě nemám, tak neočekávám, že pouze proto, že mám dítě, budou ostatní kolegové řešit sami od sebe, jestli nepotřebuji dovolenou. I jako bezdětná mám právo si jít v klidu nakoupit, přemístit se k rodině a setkat se s přáteli a rodinou, nevidím důvod, proč by taková privilegia měly mít pouze maminky s dětmi.
@vanilkacka Navíc ona kolegyne není bezdetna, ma deti a predpokladam i vnuky! Takze ma vic! A navíc je starsi, takze si jich taky ma pravo uzit, nebude uz mit tolik casu a energie jako zakladatelka!
@barulina nedá mi to nevstoupit do toho. Manžel je taky u "firmy" a taky za 9 let co jsem spolu moc společných svátků nebylo. A co si tak pamatuju, tak ani moji rodiče (oba svého času u pčr) svátky moc neřešili, prostě normální pracovní den. Je dost rozdíl být občanský zaměstnanec nebo ve sp., a i tady je rozdíl jestli je to kancl nebo takzvaná "šlapka" na hlídkové, oop nebo dopravka.
@poupe jsi moc vztahovačná, to je tvůj problém. A proto jsem napsala, že to budeš mít těžké. Tebe něco mrzí, o čem tvá kolegyně nemůže mít ani potuchy, co to je. Protože upřímně, koho by napadlo za někým přijít, jestli nechce vyměnit směny, když máte svátky volné. Co by jiné mamky za to daly.
Ano, někdy je to s dětmi těžké, jak píšeš. Když se třeba nevyspíš. Já jsem do půlky čtvrtého měsíce lezla po zdech s nevolnostmi, které jsem měla téměř 24 hodin denně. Před tím náročná stimulace s extrémnímí dávkami na IVF a nikdo mi žádné úlevy neposkytl. A víš proč? Protože lidi nejsou vědmy a pokud jím sama neřeknu o svých problémech, jak můžou sakra čichat že je mi zle, nebo čím si procházím, aby mi pak mohli pomoci. A pokud tě mrzí, že máš samé odpolední a kolegyně samé ranní, tak to řeš především s ní. Třeba se dozvíš, že ji vadí to samé, akorát mezi vámi vázne komunikace 😀
@poupe tak jestli se podobným způsobem chováš ke kolegyním jako teď k lidem, co ti zde slušně odpověděly na tvůj dotaz, pak se není čemu divit, že ti sama aktivně nenabídla výměnu směn
@brunetka11 jak kdo slušně odpověděl 😉 ale jo máte pravdu, je to samozřejmě o komunikaci, podle této diskuze jsem naivní.

Muj dotaz byl jen spatne formulovan, ale myslim kdo chtel, pochopil.
Je tu par lidi, kteri jsou prechytrali a vse vedi nejlip, reci to sis mela rozmyslet nez sis deti poridila a kdyz chces pracovat zarid si to jak chces, jsou smesny 🤐