icon

Netolerantní kolegyně

poupe
1. led 2015

Ahoj,jen by mě zajímal nezaujatý názor, mam 2 děti(4a7 let), pracuji na směny, letos před vánoci na mě vyšla sobota(od 10-19h), 23.12-odpolední(do 22h.), po svátcích-3odpolední,1xranní, z toho 31.12-uzávěrka,odchod z práce v 18h.Má kolegyně 55 let(3 dospělé děti), co si o tom myslíte? 😉

poupe
autor
1. led 2015

Jen chci upozornit,ze my o svatcich nepracujeme, takze parada 😅

karlajasmine
1. led 2015

@poupe To ale nic nemeni na tom, ze jestli jsi chtela byt doma, tak ses mela kolegyne slusne zeptat, co ma v planu, a poprosit ji o vymenu jedne nebo dvou smen, s tim, ze pokud odmitne, tak se usmejes a podekujes i tak. Urcite mela take svoje plany.

marton
1. led 2015

@poupe Tak to buď ráda,že alespoň přes svátky jsi byla doma 😉 .Samozřejmě neznám chod vašeho provozu a jak se střídáte.Zda za rok nebude ve stejné situaci tvoje kolegyně.Ale promiň jsem alergická na to,že když je někomu relativně více,nemá právo být s blízkými.Pak jedině tuto práci nedělat.Vím o čem mluvím..děti mám 4,v práci jsem byla do odpoledne 23.12.,pak jsem sloužila svátek 26.12. a to až do 27.12.a v neděli jdu zase.Za rok to bude podobně.Prostě směnný provoz ve zdravotnictví.A až mi bude jako tvé kolegyni,tak budu chtít být s vnoučaty,manželem,dětmi...Každý máme někoho s kým chceme být 🙂 .

madrilena
1. led 2015

@petrasipkova1 já jsem se nikdy diskriminovaná necítila (jako bezdětná); nejvíce potřebují být doma mámy s dětmi; babičky mohou přijít i druhý den; myslím, že nikdo přes vánoce nemusí pracovat nepřetržitě (tím myslím pracovat nedobrovolně na všechny svátky); pokud bych někomu plánovala směny, tak bych se nejdřív zeptala na přání podřízených, snažila bych se to co nejvíce zohlednit, ale vždy bych se snažila vyhovět rodičům dětí; a považuji to za samozřejmost; pokud bych už v 55 letech byla babička, tak bych určitě na ničem až tak moc netrvala, snažila bych se vyhovět; a nevím, ale třeba můj syn viděl přítelovi rodiče po dvou letech letos o vánocích a byly to jeho první vánoce s nimi - takže jak je vidět, tak se to přežít a zařídit nějak vždy dá

kacca11
1. led 2015

Mozna te to prekvapi, ale i my bezdetni nebo lide s vetsimi detmi maji pravo na volne vanoce. Predpokladam, ze mas usta, mohla jsi se zkusit domluvit, ale neudelala jsi to, smula. Podle me jsi netolerantni ty, to, ze mas deti neznamena, ze kolem tebe maji vsichni skakat a vychazet ti vstric.

madrilena
1. led 2015

ty odpovědi mě tady, na mateřském fóru fakt šokují; pak se veřejnost nemá k matkám chovat jak k aušusu 😒 pokud by mi toto chtěl někdo vymlouvat, tak ať se ani nesnaží (počínaje tím, že s kočárem jít do obchodu znamená být rovnou podezřelá, takže bodyguard za zadkem je samozřejmost, přes to, že v práci matky malých dětí nevidí moc rádi, protože malé děti jsou nemocné, konče tím, že matka s kočárem je ráda, pokud se dostane do bariérového spoje, protože ve chvíli, kdy potřebuje pomoci buď nikdo není nablízku nebo se všichni snaží stát neviditelnými....) takhle se prostě postavení matek s dětmi nikdy nezmění

vorllinka
1. led 2015

Chudák kolegyně, ta musí škytat, jak tady o ní diskutujeme 😀 😀 😀

vorllinka
1. led 2015

Ale abych se vyjádřila k otázce - je blbé, jak to na tebe vyšlo, taky by mě to štvalo, ale bohužel v tomhle případě platí líná pusa, holé neštěstí .. ☹

madrilena
1. led 2015

@kacca11 tak já jsem taky byla svobodná a bezdětná a taky jsem chtěla být s rodinou; to ale neznamená, že bych lpěla na tom, abych měla volno celé vánoce; na směny jsem nikdy nepracovala, každopádně jsem dobrovolně pracovala i ve dnech pracovního klidu, protože jsem měla pocit, že je to potřeba, mnohdy jsem to dělala zadarmo a neviděla jsem v tom žádný problém; takže si myslím, že ten, kdo nemá malé děti a nutně potřebuje volno na všechny svátky, i když ví, že jiná kolegyně má děti a uvítala by být doma s dětmi, tak je prostě sobec; o ničem jiném to není

marton
1. led 2015

@madrilena ano,bývá to takové nepsané pravidlo,že bezdětné slouží svátky.Ale nejde to takto zaplacávat každý rok a hlavně mi fakt přijde bezohledné na to spoléhat.Když pracuji na směny,tak musím počítat,že se to točí,že na mě každý rok nebo každý druhý rok svátky vyjdou.A pak ..jaká je hranice dětského věku,do kdy budu mít přednost být s dětmi doma.Pokud je dobrý kolektiv,tak tě jasně nenechají sloužit první rok po MD/má zkušenost/,ale dál už je to fakt jen o dobré vůli.A popravdě,když jsem sloužila Št.den,tak jsme si ho udělali o den dříve a o nic jsme se neochudili.Ba naopak,prý pak měli 24.pohádkový den 🙂 .

veruska007
1. led 2015

Mám tři malé děti, jak jen to jde, tak pracuju. Pracuju mnohem více a lépe, než moji kolegové, kteří nemají děti. A nikdy kvůli dětem nechci zvláštní úlevy, ústupky ani se na děti nevymlouvám. Osobně mi vadí od mnohých maminek neustálé výmluvy na děti... beru, že jsou výjimečné situace, ale ty jsou zcela výjimečné.
A kolikrát marně čekám dva, tři, čtyři týdny na balík od paní, která mi po urgenci ještě vynadá, jak si dovoluji ji obtěžovat, když má jedno, dvě děti, nemocné děti, kvůli dětem nestíhá... já si myslím, že pracovní a osobní život jsou dva světy... práce prostě je a někdo ji udělat musí. Když se jeden omluví, vymluví, druhý to odnese.

kami1984
1. led 2015

Kolegyně má možná 3 dospělé děti, ale může mít i vnoučata a třeba nebydlí blízko sebe a tak chce být s nimi, rodinou.. Prostě jeden rok to vyjde tak, druhý zase onak.
Zeptat ses mohla, zda nejde něco přehodit, proč by měla ona? Jí to vyhovovalo, ty jsi chtěla změnu,,

tarra27
1. led 2015

@poupe já bych to neřešila....bud se narovinu zeptala, zda bychom si to nemohly vymenit, ale i tak mi přijde, že pokud se nejdná o 24 hlavně a 25 nebo i 1. 1. tak bych to neviděla jako takovou tragedii.....
ale já jsem zvaklá rpacovat i o svátcích, když jsme nemela deti, nepřetržitý proces....a ted jsem na mateřské...a 23. by to holt zvládnul manžel.....24. by me mrzelo.....ale jinak žádná hrůza

madrilena
1. led 2015

@marton tak třeba věkovou hranici dětí bych brala do deseti let; pak si už myslím, že jsou děti schopné pochopit, že maminka má povinnosti i někde jinde; to beru podle sebe, jak si myslím, že by to bylo u mě jako u dítěte; nicméně já měla vždy rodiče na vánoce doma; a vím, že i kdyby bylo něco nutného v práci, tak by to za ně vzali kolegové, kteří malé děti neměli; stejně tak, jako moji rodiče na ničem až tak nelpěli, když už jsem byla velká; no ale je pravda, že rodiče se pohybují ve vybrané společnosti - tak to asi je trochu jinak než normálně

buldrik
1. led 2015

Kdekoliv jsem pracovala bylo (ne)psany pravidlo, ze na vanoce a v lete si brali prednostne dovcu zamestnanci s detma a na silvestra (a mimo letni prazdniny) svobodni. Alespon se nikdo nehada 😀

j.a.n.i
1. led 2015

@madrilena Ale zakladatelka 24, 25 ani 26 nepracovala, řešila že pracovala 23 odpolední a pak 31 přes den...

madrilena
1. led 2015

@j.a.n.i no, to máš pravdu, ale chtěla jsem se vyjádřit 🙂

j.a.n.i
1. led 2015

@madrilena Jo, tak obecně myšleno s tím souhlasím, že přednostně by volno na 24 měli dostávat ty s dětmi, klidně od nejmladších... a naopak silvestra ti, kteří 24 sloužili. Ale u ostatních dnů už bych tak striktní nebyla, i ti s dětmi mohou třeba 25 nebo 26 pracovat...

barulina
1. led 2015

@dracula prosim te a co u policie dela? My jsme oba dva u pcr,tak se me nejak nezda zebyste nemohli znat spol.svatky

elu
1. led 2015

Chtělo by to dopsat, jaké směny měla kolegyně, tenhle dotaz je takhle úplně k hovnu 👋👏👱👼👲

sisinka74
1. led 2015

@buldrik a spol. 😀 tak v nasi firme to tak neni a nikoho to ani nenapadlo takhle resit. I ta bezdetna ma pravo v lete na dovolenou. Nac je ji volny Silvestr, kdyz neni parici typ. Budme trochu soudni. To, ze mame deti prece neznamena, ze se z nas bezdetni, nebo ti, co maji odrostle deti, automaticky pos... To, ze mame deti, je nase rozhodnuti, tak se s tim poperme a necekejme porad od nekoho ustupky.

Co se tyce zakladatelky, tak to nebudu ani komentovat 🙄

alubif
2. led 2015

Jsem ráda, že je tu spoustu soudných maminek. Opravdu mě zaráží kolik matek si myslí, že jejich dítě je středobodem celého světa - ano určitě jejich, ale rozhodně né nás ostatnich a to že se stali matkami z nich dělá něco víc. Jak mají být pak děti vychované, když ani jejich matky nezvládají, že nedostanou co chcou?!
U nás v práci platí pravidlo, že službu na Vánocemá nejmladší, který nastoupil, tí jsem samozřemě byla jednou i já. Bylo mi jané, že k nám dlouho nikdo nenastoupí, prostě jsem řekla, že další Vánoce si vezmu až se prostřídají všichni, co je ještě neměli, že mám taky rodinu. a nikdo to u nás neřešil jestli má malé děcka nebo ne. Stejně tak nečekám, že když se vrátím po MD do práce a bude na mé řada se službou, tak to tak prostě bude.
Sobeckost některých lidi mě zaráží, zvlášť u dotazu zakladatelky, kde vlastně v jejím případé o nic nejde!!!!!

buldrik
2. led 2015

@sisinka74 samozrejme "bezdetni" maji taky pravo na letni dovcu, ale pravo prvniho vyberu (datumu) maji rodice s detmi .. a to z prosteho duvodu - skolni prazdniny, neznam nikoho kdo by mel zajisteno hlidani/tabory apod na cely dva mesice. Vanoce je to to samy

Kazda firma ma svuj system, ale myslim, ze je dobre kdyz na tyto terminy, kdy v podstate kazdy chce mit volno, existujou interni pravidla. Alespon se predejde zbytecnym konfliktum nebo frustraci zamestnancu.

poupe
autor
2. led 2015

Tohle nema cenu komentovat, blbej dotaz, blby odpovedi, jen me zajima, ty co tak strasne pracuji,kdo jim hlidal deti o vanocnich prazdninach?

sulemina
2. led 2015

u nás pracuje o svátcích ten, na koho příjde řada, tohle je podle mne spravedlivé a demokratické, každá, která chce mít děti a má se tak svobodně rozhodla, v zaměstníní jsme si všechny a všichni rovni, nikoho nezajímá situace, jakou má doma a nikomu to nepřijde divné se handrkovat o svátky

sulemina
2. led 2015

@poupe ale to je tvá věc, pokud chceš pracovat, musíš si to zařídit, zapomněla jsi asi, že už není komunizmus, kde automaticky se braly ohledy..

alubif
2. led 2015

@poupe radši už se na nic neptej, tvé otázky jsou čím dál tím blbější a tyhle věci jak zvládnout logistiku hliidání dítěte a práci sis měla rozmyslet dřív než sis je pořídila!

@buldrik v jakém světě to žiješ?!!!!! Proč by měly mít rodiny s dětmi přednost? Kdo si o dovolenou požádá dřív ten ji bude mít, tenhle systém předchází frustraci.

sisinka74
2. led 2015

@poupe kvuli takovym umrcenym, jako jste vy, co si poridite deti a pak chcete same privilegia, nas pak potencionalni zamestnavatele nechteji, protoze maji strach, ze si jen budeme vymrcovat. Nedivim se jim.
Ale pravdu v jedne veci mas. Dotaz to byl opravdu blbej.

marton
2. led 2015

@poupe Už jen naposledy,protože se odpovědi přiostřují a já si nemyslím,že to byl blbej dotaz,jen byl dost blbě položenej 😒 .Pokud je ženská samoživitelka,tak není o čem mluvit.Ale pokud jsou dva,tak se vystřídají.Dělají to tak všichni,kdo pracují na směny.Kolegyně v práci se takto s manželem střídá celé léto,společně mají třeba jen týden,14 dní.Je to blbý,ale když nejsou babičky,hlídací babičky 😉 .A nemyslím si,že to někde šlape bez problémů.My máme celkem fajn kolektiv,a taky se"dohadujeme" .Ani tak ne kdo to odslouží,ale o volna,dovolené.Jarňáky jsou jasný,ale v létě si kolegyně s velkými dětmi nevezmou dovču v září 😉 .

sabuse1
2. led 2015

taky si myslím,že asi stačilo kolegyni požádat pokud máš pocit,že máš větší nárok na to být doma. U nás se poslední roky firma zavírá, ale když jsem nastoupila platilo pravidlo,že do práce chodil služebně nejmladší a přednost být doma měly právě matky s dětmi a taky to bylo hodně o dohodě, i když jsme plánovali letní dovolené dohodli jsme se s kolegy jak kdo potřeboval. Až se vrátím do práce budem se holt muset i v létě v hlídání něják prostřídat s manželem a pak eventuálně platit nějáké hlídání

Strana