icon

Ochranná lhůta po ukončení práce na dobu určitou

novynka
5. únor 2013

Ahoj, plánujeme letos mimčo a v práci mám smlouvu na dobu určitou, a to do 31. října 2013. Do října přece jen porodit nestihnu, takže se zajímám o ochrannou lhůtu po ukončení smlouvy - tedy pokud porodím do 6 měsíců po ukončení, tak mi zaměstnavatel proplatí mateřskou, jinak bych musela na rodičovskou na 4 roky :/ Týká se mě vůbec ta lhůta když mám smlouvu na dobu určitou?? Není to jen pro případy, že mi zaměstnavatel dá výpověď?

haniiicka
5. únor 2013

Ahoj, pokud budeš mít v posledních dvou letech odpracováno 270dní, tak se na tebe ochranná lhůta vztahuje. Já měla taky smlouvu na dobu určitou a ppm pobírám a budu si vybírat délku rodičáku.

sendoska
5. únor 2013

@haniiicka Také mi vypršela v práci smlouva na mateřskou chci nastoupit 23.března.... nárok mít budu ... ale nevím co všechno pro to mám vyřídit a kde?? Kde ponesu papír od doktora na mateřskou?? Do bývalé práce a nebo na Úřad práce? děkuji 🙂

maladama
5. únor 2013

@novynka ochranná lhůta se tě týká, je 180 dní (nebo, pokud byl tvůj pracovní poměr kratší než 180 dní, tak doba, po kterou trval) od ukončení práce - v této době musíš na mateřskou nastoupit (na MD se nastupuje 6-8 týdnů před termínem porodu). Podmínky 270 odpracovaných dní v posledních 2 letech je druhá nutná podmínka.
Mateřskou ti neplatí zaměstnavatel, ale správa sociálního zabezpečení.

haniiicka
5. únor 2013

@sendoska Papír od gynekologa poneseš do bývalé práce. Tam to mzdová účetní vyplní a předá příslušné OSSZ 🙂 Jinak sem nezařizovala nic.

novynka
autor
5. únor 2013

holky, díky za odpovědi 🙂 vůbec by se mi nechtělo jít na ty 4 roky :/ tak teď uvidíme, jestli se nám podaří do léta otěhotnět ;)