Platové tabulky ve veřejné správě. Jaké mám šance na vyšší plat?
Dobrý den, ráda bych se přihlásila do výběrového řízení na Městský úřad, na pozici referentky na matriku. Je vyžadováno minimálně středoškolské vzdělání. Zařazení je do 8. platové třídy. Mám jinak vystudovanou VOŠ a 8 letou praxi v sociálních službách - praxi v neziskovém sektoru. Ve veřejné správě jsem nikdy nepracovala, ač mám tento obor vystudován v rámci střední školy.
Bohužel se v platových tabulkách nevyznám a nevím, do které se dívat. Děsí mě, že v těchto tabulkách v 8. platové třídě je jen lehce kolem 20 - 24.000 Kc. Nebo se dívám špatně? Je k tomu třeba ještě nějaký příplatek? Započítala by se mi alespoň část praxe z neziskového sektoru?
Poraďte prosím, kdo se v této oblasti pohybujete. Moc děkuji. ☺️
@evi_cka Je na zaměstnavateli, zda uzná předchozí praxi z neziskový (pokud nemá nic společného s budoucí pozicí, tak nemusí). K základnímu platůlu ale bývají příplatky - osobní ohodnocení, příplatek za vedení, prémie apod. Ale přesné informace včetně odhadovaného čistého platu Vám zaměstnavatel dá až při pohovoru.
Nějaký příplatek je tam obvykle vždy, ale výši ti nikdo neřekne, může to být pár stovek nebo třeba 3000. Pak je osobní příplatek(osobní ohodnocení), ten ve většině případů je přiznáván po skončení zkušebky, málokdy dříve, může být až ve výši pár tisíc, ale opět závisí na konkrétním úřadu, rozpočtu obce, kolik má budget na odměny, kolik mají osobko ostatní zaměstnanci atd. Pokud mají zaměstnanci s 10 praxí na úřadě třeba 5000 osobko, tak samozřejmě tolik nedostane holka, co je tam půl roku a "nic" ještě neumí. Jestli ti uznání část praxe, záleží na tom, co jsi dělala, jak moc je to podobné současné pozici a její náplní práce. Plus se uznává jako praxe mateřská/rodičák.
@ninive211 uznává se jako praxe MD/RD? to slyšim poprvé teda...
@normalnimatka Ano, uznává. A dokonce od letoška ve výši max. 3 roky na každé 1 dítě, dříve to bylo celkově max. do výše 6 let, i když jsi měla třeba děti 4 a na rodičáku byla 10 let. Takže třeba ségra, která má 3 děti, díky tomu poskočila v tabulce o stupeň výš. Ségra je personalistka na městském úřadě a zrovna teď právě řeší to přepočítvání mateřských, takže mám info z první ruky, přepočítává se to zpětně všem, kterých se to týká, i když na MD byly třeba před 15 lety, ale tehdy se jim jako praxe uznalo jen 6 let a teď by jim to vyšlo třeba na 8...akorát se o tom málo ví, vláda toto moc nekomunikovala, ale personalistky (zejména v té státní správě, kde se řeší praxe dle tabulek) by na to měly být proškolené a měly by se implemmentovat příslušné změny.
@normalnimatka 341/2017 Sb. o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě Vychází to z tohoto nařízení vlády
@evi_cka Na tu směrnici se klidně podívej, řeší se tam i to započítávání praxe. Jinak ještě existuje zaručený plat podle potřebnného vzdělání na danou pozici. Pokud je na pozici vyžadováno min. středoškolské vzdělání, tak tvůj plat NESMÍ být nižší než 1,2násobek minimální mzdy (min.mzda je pro rok 2025 20 800 Kč). Takže by ses neměla dostat při plném úvazku pod 24 960 Kč (celkově hrubá mzda tabulková vč. všech přizanných příplatků)
@ninive211 tak to je fakt zajímavá informace🙂 díky, určitě to pročtu.
a je to i v případě, že třeba předtím pracuješ jindy, pak jdeš na RD a pak do státní správy, nebo dokonce i po RD jdeeš třeba dělat do soukr. sféry a pak někdy v budoucnu na úřad, tak i tak se to započítá?
@normalnimatka Já před RD dělala jen v soukromé sféře a většina se mi tam započítala, něco málo mi pokrátili (nevím, jestli za praxi), ale RD mi myslím uznali vše -MD a RD jsem měla. Paragraf 4 /5 nařízení mluví jasně:
§ 4.
Zařazení zaměstnance do platového stupně
(1) Zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platového stupně příslušné platové třídy podle započitatelné praxe podle § 123 odst. 4 zákoníku práce a míry jejího zápočtu určené podle odstavců 2 až 9.
(2) V plném rozsahu započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu praxe v oboru požadované práce. Praxí v oboru požadované práce se pro účely tohoto nařízení rozumí výkon práce, pro kterou jsou potřebné znalosti stejného nebo obdobného zaměření jako pro výkon požadované práce.
(3) V rozsahu nejvýše dvou třetin započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu jiné praxe, a to v závislosti na míře její využitelnosti pro výkon požadované práce.
(4) V plném rozsahu, nejvýše však v rozsahu stanoveném zvláštním právním předpisem pro výkon vojenské základní (náhradní) služby3) platným v době jejího výkonu, započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu výkonu vojenské základní (náhradní) služby nebo civilní služby4).
(5) V plném rozsahu započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu
a) skutečného čerpání mateřské dovolené, další mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené nebo trvalé péče o dítě nebo děti nejvýše v rozsahu odpovídajícím délce mateřské dovolené a další mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené platné v době této péče podle jiného právního předpisu5),
@ninive211 Díky moc

@evi_cka ahoj, zalezi úřad od úřadu a šéf od šéfa. Mohou Ti započítat a budeš mít fajn mesicni premie, tedy něco jako ten příplatek... anebo nemusí. Dokud nebudeš na pohovoru, tak se to nedozvíš. Pracovala jsem ve státním sektoru a ještě zdravotnictví a měla jsem super peníze, ale dorovnaval mi to ten priplatek: za praxi a VOSku.