icon

Po RD do práce. Může zaměstnavatel nakázat noční směny?

laja64
11. led 2015

Zdravím Vás, koncem května se budu vracet do práce po tříleté RD. Někde jsem zaslechla, že pokud pečuji o dítě do 6-let věku, nemůže mi zaměstnavatel nakázat, abych dělala noční směny. ..Pracovala jsem v kasinu. Znamená to tedy, že mi prostě musí umožnit abych dělala jen denní směny ? Má s tímto některá zkušenost ? Díky za odpovědi. L

xpila
11. led 2015

Toto upravuje přímo zákoník práce, §241:
Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu, o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

O úpravu pracovní doby (tzn., že z důvodu péče o dítě nemůžeš dělat noční) si musíš písemně zaměstnavatele zažádat.

ladyhacek
11. led 2015

Souhlasím s xpila,
ale nejsem si jistá jestli to neplatí jen pro samoživitelky - pokud máš manžela (popř. přítele ve společné domáctnosti) tak v noci může být doma on, ale ve finále je to asi o domluvě 🙂

mandala
12. led 2015

Z mých zkušeností - v zákoníku může být nevím co, zaměstnavatel si stejně udělá podle svýho. Nelíbí?
Tak si běž, za branou jich čeká dalších 10. Už se nemůžu dočkat, až to zase uslyším. ☹