Po třicítce poprvé do práce
Jsem zrovna na neschopence a jak má člověk spoustu času přemýšlet, dolehla na mě obava, jak budu své první zaměstnání hledat po třicítce. Nikdy jsem nevěděla co chci v životě dělat a životem jsem se spíš plácala. Vždy jsem se cítila tak nějak ztracená. Po SŠ zdravotního směru jsem byla rok na jazykovce, pak jsem se 3 roky plácala na VŠ politického směru (nakonec jsem nedostudovala). Neměla jsem žádnou praxi, nikde jsem nemohla najít práci a tak jsem se rozhodla udělat si ještě VOŠ, kterou jsem naštěstí dokončila (opět ve zdravotnictví, obor, ve kterém nikdy nechci pracovat). Já vím, jsem blbá, proč jsem na tu školu teda chodila. To si říkám každou vteřinu. Na konci studia jsem otěhotněla. Chceme 2 děti, takže pár let asi budu doma a v nějakých 32 si budu hledat zaměstnání. Nechci tady brečet z toho jak jsem si to po...., i když si každý den vyčítám, jak jsem se špatně rozhodovala. Kolem vidím své bývalé spolužáky, které buď dokončily VŠ, kterou chtěli studovat, popř. už mají za sebou nějakou kariéru.
Chtěla jsem se zeptat, jestli jste byla některá v podobné situaci. Jak se vám třeba pomohlo najít sama sebe a to, co vás aspoň trochu baví. Vzhledem k tomu, že budu doma pár let, tak bych na sobě ráda zapracovala. Umím anglicky a začala jsem se učit ještě německy. Nevím jestli nezkusit studovat ještě nějakou VŠ, abych zvýšila své šance při hledání práce. Ale nevím jakou. Bojím se, abych se zase nerozhodovala špatně a bylo mi to ve finále k ničemu. Co se týče povahy, jsem spíše introvert. Přemýšlela jsem nad učitelstvím, ale to by pro mě bylo asi devastační. Myslím, že by mě bavilo účetnictví. Mamko ho dělá, hrabe se v papírech, tolik nepřijde do kontaktu s lidmi. Ale se školami zaměřenýma na zdravotnictví nevím o účetnictví nic a na nějakou pomocnou pozici, po mě nikdo nevzdechne. Připadám si ve slepé uličce a nevím jak z ní ven ☹
@jahodi ono záleží jak je volno. Já jsem to nedávno někomu pomáhala vyběhávat, dělala jsem příslip práce pokud školení bude a to prošlo :o) Paní moc spokojená, dělá ted asistentku účetní a je to v pohodě 🙂
No vzhledem k tomu, že jak velký jsem introvert, tak takovéto věci opravdu nejsou pro mě. Už ta komunikace za přepážkou mě vyčerpávala tak moc, že jsem z toho byla úplně deprimovaná.
Hodně maminek si dělá na rodičáku rekvalifikační kurzy účetnictví, zaplatí to ÚP. Zkus to 🙂
asi jo, asi to zkusím. Třeba budu mít štěstí 🙂
Ja si myslím, že to účetnictví je fakt super, když tě to baví. Pracak na to opravdu dává kurzy zdarma. Škoda, že maminka ti bydlí daleko, ale i tak by ti mohlq poradit, prepustit práci na vyzkoušení, minimálně by sis po dohodě s ni mohla dát do životopisu, že jsi pro ni něco dělala apod. Samozřejmě ne zmiňovat, že je to tvá matka. A da ae to dělat z domova, když najdeš klienty, a mas čas na děti... Jinak pokud mas možnost aspoň nejakeho hlídání, tak v jazykovce lite pořád nabírají nové učitele, maji metodu, kdy ani nemusíš umet učit, na vse maji papiry. Ja tam byla na zkoušku a brali snad každého, jen ja bych to hlídání fakt nesehnala,. Manžel tam pak chodil na kurzy a byl spokojený. Nevím tedy, odkud jsi...
Skoda ze nechces pracovat s detmi. To bych navrhla, at si udelas kurz asistenta pedagoga. Po tech je a bude cim dal vetsi poptavka 😉 ne ze by za to byl extra ranec, ale misto byste jiste nasla 🙂 jinak asi to ucetnictvi... pokud nechcete byt mezi lidmi. A co delat treba fakturantku v nemocnici... nebo mzdovou ucetni pro nejakou organizaci... to je taky obor, ktery bude porad aktualni...
nad prací s dětmi jsem přemýšlela, jsem ale docela velký introvert a docela se toho bojím. Abych po roce nebyla vyhořelá 😀 Možná počkám, až budu svoje a podle toho uvidím jak to zvládám.
@shannondrake Clovek cely zivot zacina od zacatku. Nic hrozneho, neboj se. Hlavni je, neco umet. Tvoje AJ, NJ zacnes, kurz ucetnictvi pokud te to bavi si udelej, zdravotnicke vzdelani. Mne se osvedcilo venovat energii tomu, co me bavi a jit si za tim. Nebat se a riskovat. Risk je zisk. Co neumim, to se naucim. Kombinovane (dalkove) studium je na mnoha fakultach jeste porad zdarma (jsem toho prikladem), dokoncei na docela prestiznich univerzitach a oborech... Musis si ale zjistit u kazde fakulty konkretne jak to maji, to ma kazda fakulta jinak. Vse najdes na internetu, pripadne se ptat na studijnim oddeleni. Drzim palce 🙂
já myslím, že tě život někam posune, a fakt je, že zdánlivě rozdílné obory se pak někde propojí a budeš ideální kandidátka, přesně jak píše @1lenuska1, půjdeš třeba dělat fakturantku do nemocnice a ejhle, ono se bude hodit obojí vzdělání, ještě to nějak v motivačním dopisu okecáš, že jsi chtěla dělat přesně tohle a proto jsi studovala všechny ty školy 🙂 Nebo v soukromých zdravotnických zařízeních bývají takové ty nóbl recepce, kde se objednává, posílá na odběry, platí atd. tam budou potřeba i jazyky, i zdravot. vzdělání i nějaké finanční povědomí. Nebo třeba práce v nějaké pojišťovně apod.
Kdybych měla trpělivost a hlavu na účetnictví, jdu do toho. Neznám účetní bez zakázek, je to zlatý důl. Pak je tady otázka, co by tě bavilo. Já mám třeba celkem dobrou práci, ale nepřipadá mi, že jsem nějak zvlášť prospěšná lidstvu a to asi trochu potřebuju cítit. Kdybych se měla znova rozhodovat, kterým směrem jít, zkusila bych zdravotnictví. Ale už u mě pozdě bohužel.
Z osobní zkušenosti.... teda z té opačné strany. 🙂) Dělala jsem se šéfem velmi často pohovory - jakožto nestranný přísedící, který se mohl na cokoliv zeptat a pak řekl svůj názor. Šéf mladý chlap lehce po třicítce, menší firma - e-shop se vším všady i s výdejnama. Zaměstnanců do padesáti. když jsem nastoupila, bylo nás asi 8 a zbytek se rozrostl do 3 let. Takže se pořád někdo hledal. Jak administrace, recepce, sklad, marketing, obchod... všechno a můžu ti říct, že jeden z HLAVNÍCH "parametrů" uchazeče byl předpoklad, že nezdrhne. Takže u tebe můžu říct, že jsi ideální. 🙂) Že bys šla pak ještě na mateřskou, to už je docela malá šance, že bys chtěla budovat hvězdnou kariéru, taky docela malá šance, takže to, že ti dá šanci ve firmě nejdřív u něčeho jednoduššího a postupně na nějakou pozici, která ti pujde a bude tě bavit, je pro něj záruka, že tam zůstaneš dlouhodobě, budeš spokojená a nebudeš mít důvod měnit. Naprosto ideální kandidát. ;)
Hlavu vzhůru, je to vždycky jen o tom, na koho narazíš a věř mi, že práce je všude dost. ;)
@shannondrake neměla jsem žádné pedagogické vzdělání, ale při mateřské jsem si dodělala kurz asistenta pedagoga , který trval rok a k tomu stačí maturita. Jsem spokojená, práce mě baví , ale musí se natrefit na vyšší úvazek, jinak není tak dobře zaplacená. Počítají se i léta praxe z předchozího zaměstnání (které se tedy krátí ,když není v oboru) ale např. rodičovská dovolená se nekrátí vůbec a já mám dvě děti, takže to vcelku i s tím platem jde, když si vezmu, že dělám necelých 6 hodin denně.
@shannondrake Asi bych se šla zeptat na pacák-mají i rekval. kurzy pro účetní -zvláště pro ženy na MD-i s hlídáním to někdy bývá.Také vědí, o jaké profese je zájem.
Tak to vypadá moc super. Ale asi fakt počkám až budu mít děti a jakej k nim mám vlastně vztah, popř jak moc mě to jako introverta vyčerpává. Už dříve jsem uvažovala nad učitelství pro MŠ nebo I . stupně, ale nebyla jsem si právě jista.
@markiiska Tak být dnes reprezentantkou u pharma firmy dnes opravdu o nějakém chacha a chichi není... Váš názor mě fakt dostal. Dnes to není o těch výhodách, ale o naprosto nereálných podmínkách. Zlatá éra pharmabusinessu již dávno skončila. Úhrady léků neustále klesají, po vstupu generik na trh je jedna účinná látka pod cca 20 - 50 obchodními názvy... a firmy dokáží navyšovat plány mezikvartálně až o 35%!!!! K tomu GPS v autě a buzerace ze shora.... Mluvím z vlastní zkušenosti, po 10 letech jsem rychle a ráda vzala nohy na ramena.
@martinka24 to je velmi zajimave. Kde se prosim te daji sehnat k tomu kurzu blizsi informace? Dekuji 🙂
@dokument Těch kurzů je hafo, nemusí být ani roční ;)
Např.
http://www.inkluze.cz/akce-167/zakladni-kurz-pr...
http://www.sssbrno.cz/docu/vzdelavani/Studium A...
http://www.ped.muni.cz/celozivotni-vzdelavani/p... (nové info bude asi 1.3.2017)
@verdos ja si prave vzdy rikala, ze bych ucit nemohla, nebo pracovat s detmi, ze bych je musela vsechny zabit. Ze cizi neprozivam. Jen ty, co jsou mi sympaticky, coz bych se pak citila blbe vuci tem, co nejsou. Ale asistent pedagoga venujici se individualne nekomu, to je neco jineho. Myslim, ze mam fakt dobry "radar"... to uz jsem psala ted ohledne te skolky u nas ve skupine 😀 Ze by me to i uspokojovalo. Do budoucna...
Ano, po asistentech je sice poptávka, ale díky čemu...protože díky výši platu (který je většinou ještě k tomu ovlivněn částečným úvazkem) ho vezmou většinou jen absolventi, nebo studenti.
Dřív jsem o této práci přemýšlela, ale to, co za tuto práci nabízí je pro mě nereálné k uživení.
@dokument ja jsem z Plzne, my meli kurz na Kcvjš -jazyková škola, vyhledejte ve svem regionu na googlu, odkud jste?kurz se pohybuje ruzne, my ho meli za 5000,- ale vetsinou je drazsi jinde....
Tak zrovna pro maminky s dětmi to musí být skvělé.
Myslíte tu jazykovou naproti hotelu Marriot blízko nám. Republiky? Dříve jsme v Plzni bydlela
@shannondrake Jeste tyto kurzy nabizi NIDV - v Cermakovce.
@shannondrake ano ,je to kousek od nåměstí.Kurz začíná v zåří a končí většinou v dubnu, měli jsme ho o sonotách.Ale co jsem četla, tak v jiných.městech je i kratší, záleží na počtu hodin.Také na fcb je skupina "Jsme asistenti pedagoga" nebo "Asistenti pedagoga" , tam dostanete více ingormací.
Pokud máš zdravotnické vzdělání, vřele doporučuji jít dělat zubní sestřičku... Je po nich neskutečná sháňka a doktoři se předhánějí v lepších nabídkách. Je to ambulance, takže celkem pohoda, navíc ordinační hodiny jsou většinou dost přívětivé mamince od malých dětí... Plat 20 000 čistého a víc... Jsem zubařka a před nedávnem jsem sestřičku hledala...🙂
Tak to nevím, kde je po nich sháňka (možná v Praze). Toto místo jsem již několikrát zkoušela sehnat. Kontaktovala jsem všechny zubní lékaře a naprosto bez šance. A takovej plat bude určitě jen v Praze. Za celých 5 let jsem tu narazila pouze na 2 nabídky na tuto pozici, přičemž jeden nabízel 15 000,- a druhý dokonce jen 11 000,- hrubýho.
Jinak jsem z Nýřan, takže jsem hledala Plzeň a okolí.
@shannondrake Nedávno jsem inzerát z Plzně viděla, mrknu se ti.,, Jinak hledá se po celé ČR, odborné časopisy jsou inzerátů plné...
@martinka24 A co s tím kurzem jde tedy dělat? Co máš v náplni práce 🙂? Zajímalo by mě, kam se potom hlásit, na jaké pozice?

@shannondrake tak co zkusit u farmaceutické firmy? jezdíš bud po doktorech nebo lékárnách a nabízíš jim léky té firmy, někdo řiká že by se nemohl vnucovat, ale k nás jezdí každy den nějaky zástupce firmy, dojde, pokecá s doktorem, chacha, chichi, řekne co mají a na co je nebo není doplatek, a máš pěkny prachy a spousty výhod...ale je tam potřeba nějaka komunikace a otevřenost..