icon

Práce v kanceláři nebo kravíně, jak byste se rozhodli?

aknut
17. lis 2014

Ahoj. Pracuji v kanceláři dojíždím asi 15 km do města. Plat cca 11 000,- čistého. Mám možnost jít pracovat do místního zemědělského družstva do kravína jako ošetřovatelka dojnic za větší mzdu. Jsem z vesnice ,ale vzdělání mám střední obchodní školu.Nikdy jsem u zvířat nepracovala. Jak by jste se rozhodli? Dík za názory

Strana
z2
lrg
17. lis 2014

@lenicka07 Tak je pravda, že jsem holka z Prahy a asi mám trochu zidealizované představy 🙂 Spíš jsem to myslela tak, že si kolikrát říkám, že nemusí být špatný dělat fyzickou práci mezi zvířaty, nic neřešit, žádné stresy, namísto poskakování před převoněnýma kravaťákama.

opifka
17. lis 2014

Jestli ti nevadí pracovat se zvířaty, nevadí ti trochu toho smradu a špíny, pak v tom není problém. Jen, být tebou, bych do kravína zašla (nevím. jestli jsi tam už byla) a trochu se porozhlédla. Dnešní kravíny už jsou trochu někde jinde, zaléží na velikosti, ale dost se to zmodernizovalo. Co se týče ekonomické stránky, tam jednoznačně ano. Dojíždění stojí peníze a čas, takže jako práce by se ti to vyplatilo spíš.

Mně osobně zvířata nevadí a ani práce kolem nich. Je to méně depresivní, člověk se víc srovná, má trochu té fyzické práce a navíc, kravky jsou chytré holky 🙂
Jsem z vesnice, hospodářství jsme měli, takže já si takovou práci představit umím. 😎

verca196
17. lis 2014

Z vlastni zkusenosti - je kravin a kravin. Ja byla v kravine na brigade, nechala jsem se na to ukecat, protoze jsem si to predstavovala jako hurvinek valku. Videla jsem se, jak budu past a krmit roztomily telatka a kravicky, budu na vzduchu, hezky se opalim. Ve vysledku jsem byla zavrena non-stop mezi kravama, ktery vubec ven nechodily, byly v mrnavejch klecich po 30 kusech a ja musela mezi nima chodit a vyhrnovat sr***y. Na praci v zemedelstvi neni nic spatnyho, velky obdiv oro vsechny, kdo to delaji, zcela urcite jsou ruzny modely, ale nejdriv bych si to zkusila, nez se k tomu uvazat. Me se tehdy o kravach pak uz i zdalo, nikam jsem nechtela chodit, protoze jsem mela pocit, ze porad smrdim a v zari pak vyrazne stoupla moje motivace do studia 🙂 .

majvik
17. lis 2014

jo a s tím smradem - záleží jak je ten kravín vybaven, pokud tam mají sprchy, tak když se pokaždé před cestou domů osprchuješ a převlékneš do čistého oblečení, tak z tebe nic cítit nebude. akorát trochu trpí vlasy tím věčným mytím...

aknut
autor
17. lis 2014

Sprchy tam určitě mají...

lenicka07
17. lis 2014

@lrg Ona fyzická práce je fajn, ale když je to furt a celý život... srovnám-li lidi pracující celý život těžce fyzicky s těmi co manuálně nepracují, je to pak ke stáru dost velký rozdíl. Vše má své pro a proti. A myslím že i u fyzické práce může být dost často psychický stres, sváry v kolektivu, atd.

aneta15
17. lis 2014

Já teď řeším volbu benzinka x kancelář, benzina za barákem cca 100 metrů 16 - hodinové směny pak 2 dny volna, nebo kancl 20 km, od 7 - 15 h a taky si myslím, že když si do CV napíšu obsluha benzinky tak si v budoucnosti zavřu dveře k lepšímu místu. Ale kravín bych teda osobně nedala. Ale u mě je to dané tím, že nemám vztah ke zvířatům

edeltraut
17. lis 2014

Já když jdu od zvířat, tak se převlékám v kotelně, domů jdu v čistém, je pravda, že nejvíc se to drží ve vlasech.... nejvíc jsem cítit prasaty, to je opravdu nepříjemný pach.... když jdu jen ke kravkám (pravda, je jich tam jen 7 a 7 koz), tak bych řekla, že po pár minutách venku vyčáchnu 🙂. Dokonce po ranním krmení a dojení chodím do práce (nyní ne, jsem na RD) a prý nejsem "navoněná". Beru si na hlavu šátek nebo čepici 😉.

jitavrtule
8. pro 2014

Já bych to neviděla zas tak jednoznačně s tím, že po práci v kravíně už žádnou kvalifikovanou práci neseženeš. Nic ve zlém, ale nepíšeš, co děláš za práci v té kanceláři - a ono dost kancelářských pozic v administrativě je ve své podstatě taky nekvalifikovaných, žádné speciální znalosti/vzdělání k nim člověk nepotřebuje. Takže vrátit se do kanclu lze vždycky. Pokud děláš třeba účtařinu, ta se dělat I souběžně s jinou prací, takže ani tam není nic ztraceno.
Spíš bych jako potenciální potíž viděla to, že nemáš žádnou zkušenost s prací se zvířaty. Oni si to totiž laici mají tendenci hoooooodně idealizovat. Já mám coby koníčka koně. A mám za sebou I pár nárazových brigád coby stájník a můžu říct jediné, nechtěla bych to dělat jako práci na plný úvazek ani omylem. Krom toho, že to je fyzicky náročná práce (manipulace s krmením, hnojem, podestýlkou...), to budiž, tělo si zvykne.
ALE uvaž, že I průměrná kráva má dost přes 5 metráků a reaguje pudově. Troufáš si na manipulaci s takhle velkým zvířetem a věříš si, že si s ním v pohodě poradíš? To bych si být tebou vyzkoušela předem. Protože riziko zranění tam není úplně nezanedbatelné a bohužel právě lidé bez zkušeností si ta zranění kolikrát přivodí vlastní nevědomostí nebo pomalou reakcí sami.
Jinak zápach je různý podle počasí, když je sucho, tak člověk zas tak zásadně nenačichne, nejhorší to je takhle na podzim / na jaře ve vlhku, to smrdím I sama sobě cestou dom. Ale stačí sprcha, umýt vlasy a je to pryč. Koňské oblečení peru normálně v pračce, špinavé přivezu a rovnou vyperu.

lee985
5. říj 2016

ahoj , mám vystudovanou zemědelkua praxe byla dost často na kravíně . Jedna hlavní věc je ta že smrdět budeš a dost také si človek musí uvědomit že jen tak se to hned nevypere nebo nevymyje ale třeba kuřata nebo prasata jsou horší. za mě byla praxe super jsi tak blízko zvřatum jako nikdy ale jsou tam zpíše velká negativa .. Na praxi byla většinou zima pulku dne jsem byla mokrá od vody mléka apod .. to není něco co by člověka odradilo za mě bylo nejhorší vidět umírat bud tělala nebo samotné krávy když tam je človek jenom 5 dní říká si klobouk dolu jak to zvládi ostatní jak každodení práci od pondělí do neděle i se svátky . Rozhodně to je velké rozhodnutí ale velké plus budeš mít že budeš mít blízko sebe hlavně zvířata a to je krásné a třeba takové narození čerstvého telátka je neskutečný zážitek .

katgatoo
5. říj 2016

A když jsou v kravíně špatné podmínky a lidi se tam chovají ke zvířatům hnusně, naschvál bych tam šla a zkusila ty podmínky zlepšit 🙂

kuratkol
7. říj 2016

Moje babicka tam pracovala mnoho let a byla to opravdu velmi tvrda prace.

alkuska
7. říj 2016

V kravíně pracovala moje babička, byla to teda děsná dřina, v zimě, o víkendech, po nocích... Přijde mi to pro ženskou jako hodně těžká práce. Letos v létě jsme jednu noc spali u karmaráda a jeho mamka, jak se ukázalo, taky pracuje v kravíně, zrovna tu noc měla noční a šla tam myslím na jednu ráno, takže večer šla na pár hodin spát a pak musela vstávat. V létě to ještě asi jde, ale když si to představím v zimní plískanici, šup do gumáků a ke kravám... tak jsem si tehdy říkala, že práce na směny je humus, dobrovolně bych to dělat nechtěla. Takže já bych to dělat nešla kdyby bylo na výběr. V kanclu je přece jen teplo, můžeš si sednout když tě třeba něco bolí nebo jsi nachlazená, je to pohodlnější. A to říkám jako člověk, který má zvířata rád a třeba krávy mi ani nesmrdí 🙂

Strana
z2