Přechod z OSVČ Poradíte, co a jak vše udělat?

d1a1n1a1
28. lis 2019

Ahoj, jsem OSVČ, právě mi v bývalé práci nabídli poloviční pracovní poměr, jehož největší výhodou výhodou bude, že mi zaplatí sociální a zdravotní. Můžete mi prosím poradit jak to udělat na úřadech, aby jsem od ledna neplatila sociální a zdravotní? Bude to za mě platit zaměstnavatel. Já mám zatím podnikání jako činnost hlavní, vím že to budu muset na úřadě, kde jsem se se přihlašovala přepsat ( oni mi tam určitě poradí) jako činnost vedlejší. A pak prosím co? Nic? Přihlásí si mě zaměstnavatel? Nebo já se mám starat? Samozřejmě vím že mi to řeknou na úřadě ale mi jsme se domluvili dnes a tam mohu volat až v pondělí a jsem z toho celá nervozní :D

sudylichozrout
28. lis 2019

@d1a1n1a1 I z vedlejsi svc se odvadi socko a zdravotko, a to i kdyz jsi k tomu zamestnana, ne? Akorat nizzsi.

d1a1n1a1
autor
28. lis 2019

@sudylichozrout Aha, vycházela jsem z toho že kolegyně mela taky půl úvazek a neplatila

bera28
28. lis 2019

A budeš k tomu zaměstnání i podnikat? Pokud ne, tak přeruš činnost.

d1a1n1a1
autor
28. lis 2019

Budu. Teď jsem se dočetla že se zálohy neplatí ale platí se to naráz, což je jedno, nicméně důležité je že je to zlomek toho co hlavní činnosti.

kytkata
28. lis 2019

@d1a1n1a1 Nejlepší by bylo ,kdyby sis na úřady přímo zavolala nebo zašla ,to že budeš podnikat na výkon vedlejší činnost neznamená plošně ,že ze SVČ nic neplatíš - to není pravda . Vždy to vychází podle naposledy podaného přehledu - podle příjmů a výdajů ,aspoň co se sociálního týče . Zaměstnavatel má povinnost tě nahlásit jako svého zaměstnance ,takže o to se starat nemusíš .

jiss
28. lis 2019

@d1a1n1a1 byla jsem v podobné situaci, doporučuji následující: platit stále stejné zálohy, dokud nepodáte daňové přiznání, respektive příslušné přehledy. Já jsem bohužel přestala platit ihned (tuším říjen, přehledy podávané v dubnu), a stalo se toto: Pojišťovna má velmi nízký koeficient na penále, nebo aspoň v mojí pojišťovně jim to vždycky bylo všecko tak nějak jedno, takže mi vyměřila nějaké penále, co bylo pár stovek ani ne. Takže tam klidně platit přestaňte hned v lednu, jestli vám na pár stovkách nezáleží. Naopak sociální je nutno platit stále ve stejné výši. Tam se mi podařilo dostat pěkně trapné penále, jsou daleko přísnější. Po podání daňového přiznání, respektive přehledů, oběma úřadům vám zřejmě vyjde, že vzhledem k vedlejší OSVČ nebudete zálohy platit a platí se pak vždy jednou ročně po podání přehledu. Dejte si ale hlavně pozor, abyste nevydělala přes OSVČ víc než přes ten úvazek. Kdyby to tak bylo, tak se jedná o OSVČ na hlavní činnost a kdyby na to přišli, tak vám doměří daně a platby a vše.