Přemýšlím, že se stanu letuškou. Nemáte pár rad?
Ahoj holky. Momentálně jsem sice na mateřské, ale už přemýšlím, co budu dělat, až mi mateřská skončí a drobek pomašíruje do školky. Ve své bývalé práci se mi moc zůstávat nechce (novinářka na volné noze) a nedávno mě na jeden nápad přivedla kamarádka. Ta teď nastoupila do výcvikového kurzu Jako letuška. O této práci jsem vždy uvažovala jako o něčem, o čem si můžu nechat jen zdát. Ty jazykové zkoušky mi přišly vždy docela brutální. Sice se anglicky vcelku domluvím ale rodilý mluvčí tedy nejsem a druhý jazyk neumím žádný. O to víc jsem byla překvapena, že jí přijali. Ta neumí anglicky žbleptnout!!!! Tak když to dala ona, tak já přece musím taky 😀. K jakým aerolinkám nastoupila netuším. Jen se chci zeptat, jestli je i náboru hodně důležitá výška, a nebo jestli také občas přivřou oči. Mám cca 158cm. Jsem záprtek. A taky jak je to s tím plaváním? Chtějí abych plavala 100m. To není problém, když budu plavat pouze prsa a nebude to moc na čas. Díky za informace
55kg není problém. Mám 53. Jestli jde opravdu jen o ty police, tak tam dosáhnou i se svou výškou. Letěla jsem už několikrát a nikdy jsem s tim problem neměla. Ano, musela jsem na špičky, ale dala jsem to. No jestli mě nevezmou pouze a jenom kvůli pár centimetrům, tak budu opravdu naštvaná.
Co tak někam mrknout, kde je to sepsané? 🙂
http://www.caspr.cz/ilekce_1.php
Úplně dole jsou i konkrétní požadavky.
Je rozdíl mezi ČSA a linkami po kontinentech a mezi charterovou společností - kde vozíš české lidi k moři.
Proto se požadavky liší.
Mám spolužačku ze třídy a kamarádku, dělá to od svých 21 a podřídila tomu povolání celý život, nemá děti, rodinu, ale krásné vzpomínky, zážitky. Práce to není úplně jednoduchá, časově totálně nevhodná pro rodinu a malé dítě, žádná pravidelnost, absolutně, nárazové kratší delší cesty, nic moc. Kdybys měla hlídání doma, někoho, kdo bude se postará o dítě, tak třeba.....
Měla období, kdy padala na pusu. I nabourala v noci po cestě z letiště domů.
Ale miluje tu práci.
@leeenilka taky je celkem důležité si uvědomit, kde resp. u koho chceš vlastně lítat. ČSA už nemá skoro žádná letadla, takže propouští i zasloužilé letušky a stevardy. Možná když nabere někoho, tak to ani není přímo k nim, ale skrz společnost ČSA Services a podle toho vypadají i pracovní podmínky... nástupní plat 14tis apod. 😅. To stejné platí u Travely, k tomu jsou třeba ještě "bonusy" pár měsíců ve Vietnamu nebo v Kanadě. Z letectví mám pár známých a buď odešli úplně, nebo přinejmenším se zachránit na mateřskou 😎.
Uplatnění je ale třeba v arabských zemích, takže pokud máš ráda extra teplo a dodržování poměrně striktních pravidel, tak by se toho využít dalo.
Jedny z webovek pro práci v letectví jsou třeba tyto - http://www.aviationjobsearch.com/
Díky moc. K ČSA bych asi jít nevhtěla. Je plno jiných aerolinek. Hlídání bych samo měla. Jinak neplánuji toto povolání dělat celý život. Tak cca 2 max tři roky. Chtěla bych to jako další zkušenost do CV. Já krom toho psaní nic jinýho neumím. Takže bych to chtěla trochu rozšířit
@berenika39 na té stránce jsem už byla. Zamlouval se mi Qantas. Jen nemůžu nikde najít kdy pořádají nábory
@leeenilka
přímo na te strance to píšou. Na prave straně je : nejbližší termín najdete v sekci pro přihlášené. Přihlásit se musíš nekde na strance stevard. CZ, to zase píšou přímo nahoře .... Muzeš použit
http://www.stevard.com/komplexni-dotaznik.htm
Ale jinak uz budeš muset vsechno sama-🙂))
Treba to vyjde-🙂
Ale co uděláš s prckem? Teta byla letuškou, vzala si dokonce za manžela pilota letadla, ale měli tak nesourodý rozvrh, že se prakticky neviděli. Takže to dospělo k tomu,že ji podvedl a oni se rozvedli... a jejich dítě bylo neustále v péči babičky. Mamku s taťkou pořádně ani neviděl, protože pořád někde lítali, i o svátcích... dobře si to promysli!!! 😉

@leeenilka nevím jak je to teď, ale když jsem po škole před 17 lety o práci letušky uvažovala, byly podmínky k tomu, aby tě vůbec přizvali k výběrovému řízení, že musíš měřit nejméně 168 cm (abys dosáhla do polic nad sedadly a mohla tak cestujícím pomoci s příručním zavazadlem) a vážit nejvýše 55 kg (abys v uličce nezabírala příliš místa a při chůzi nevrážela zadkem do lidí na sedadlech).