Dáváte dětem cizojazyčné hračky?

pinkorblue_marcela
10. lis 2014

Na tu otázku jste mě přivedli svými vánočními seznamy. Občas tam vidím něco od Chicco nebo Fisher Price, co mluví anglicky, německy nebo oběma jazyky. Vlastně na katalogu ani takové výrobky nechceme, proto vypadá jejich popis tak, jak vypadá a nemají české označení. Moc se nám neosvědčilo upozornění, že hračka mluví např. jen německy, protože lidi často nečtou a pak jsou překvapení, co přišlo...

lrg
10. lis 2014

Nekupuju cíleně cizojazyčné hračky, ale je pravda, že ty moderní edukativní většinou jedou v dvojjazyčné verzi. Dceři se to líbí, připadá jí to legrační, ale rozhodně jí tím nebudu učit cizí jazyk. Takže to nepotřebuju ale ani mi to vyloženě nevadí 🙂 Ale vždycky si ověřuju, jestli u výrobku čeština je.

agne
10. lis 2014

Ano, ale ne jenom a výhradně. Musí mě případně batole zaujmout i jinak - využití, funkce, vzhled, přijatelná cena.Jsem ráda, když má hračka přepínací režim pro určitý jazyk.
Ovšem nejdůležitější a nejzásadnější je pro mě určitě dobrá česká výslovnost 😀 .

mandre
10. lis 2014

Já obecně ty mluvící hračky typu jako má FP nemám ráda, navíc to neúměrně hýří barvami 😨 , když už, jen se zvukem a především jdeme do dřevěných, papírových a přírodních věcí. Otázka je, jaké hračky budeme kupovat větším dětem...třeba jsem viděla od HABA látkový kalendář Day after day a je anglicky a ten zrovna bych ráda pořídila. 😉

olusenka
11. lis 2014

u podobných hraček si dávám pozor, aby mluvily pouze česky, např. pejsek od Fisher Price - mám jen jeho českou verzi, ale oproti tomu zase syn kouká na některé věci na youtube v angličtině, bohužel u spousty věcí pro malé děti ani alternativa v češtině neexistuje.

chris_n
11. lis 2014

Ano, ted dostane hracku, ktera mluvi nemecky. Ale nevadi nam to, protoze se tam budeme nejspis stehovat. A jinak bych ji klidne koupila anglicky mluvici, at si zvyka na cizi jazyk. I hracky ma nektere v anglictine (hadrovou knizku, atd....)

white_tie
11. lis 2014

U nás se tomu nevyhneme, jelikož tchýně žije v USA, tak veškeré "mluvící hračky", které posílá, mluví anglicky. Nevadí nám to, jelikož syn (5 let) chodí už od tří let do angličtiny ve školce a aj ho moc baví a zajímá, takže hračky v tomhle jazyce jen vítá.
Mladší dceři (2 roky) cíleně takové hračky zatím nekupujeme.

bunny123
11. lis 2014

Kdo anglicky umi, tomu to nevadi. Kdo neumi, bude zasadne proti. Klasika.

pinkorblue_marcela
autor
11. lis 2014

@lrg Děkuji za Váš názor. Taky by pro mě byla čeština na prvním místě. U nás bohužel česky mluvící hračky nejsou, protože máme (zatím) výhradně německé dodavatele.

pinkorblue_marcela
autor
11. lis 2014

@mandre No jejda, každý to má jinak a ještě se to může kus od kusu měnit. 😉 Nevím, jestli jsou hračky od Fisher Price příliš barevné. Děti mají rády barvy. Každopádně dřevěné hračky slaví už dlouho návrat ve velkém. Děkuji za vyjádření.

pinkorblue_marcela
autor
11. lis 2014

@olusenka To je pravda, na webu ten jazyk tolik neovlivníme. Ale protože jsou to volně dostupné věci, může se pro ně dítě rozhodnout nebo je odmítnout. Hračku většina rodičů vybírá bez dítěte a často ani v obchodě není možné si ty hudební hračky poslechnout - závisí i na zabalení. Takže jsem i já přesvědčena o tom, že bez češtiny to u českých dětí nejde.

takarazestinusakur
11. lis 2014

@bunny123 nesouhlasím🙂 neplatí to vždy a za všech okolností 🙂 AJ umím, Japonštinu k tomu jako bonus a přesto svému dítěti cizojazyčné hračky kupovat nemíním...I pro mě je Čeština na prvním místě, a protože žijeme v prostředí, kde se mluví japonsky i anglicky, tak potřebujeme stimulovat více češtinu, než ostatní jazyky...protože na ty ostatní jazyky bude narážet na každém kroku...

pinkorblue_marcela
autor
11. lis 2014

@chris_n No jestli se budete stěhovat do Německa, němčinu určitě užije. Turečtina by se ale taky hodila. 😝 No dobře, záleží na regionu. Vidím, že to moc neřešíte. Záleží, co tím chce člověk dosáhnout nebo jestli hračkou něco sleduje. Dodnes mám schované nádherně ilustrované dětské knížky v němčině a francouzštině. Pohádku o slonovi jsem si četla až na 2. stupni základky a tu francouzskou knížku jsem nečetla do teď, ale je o Kocourovi v botách, takže mi ten text nechyběl. 😎

takarazestinusakur
11. lis 2014

@pinkorblue_marcela pro česky mluvící hračku bych snad i "zabíjela" 😀

bunny123
11. lis 2014

@takarazestinusakur Tak vy jste jiný případ, když žijete v nečeském prostředí. Spíš poukazuji na to, že někteří čeští rodiče jsou a priori proti všemu anglickému. Já jsem anglista a přesto zvukové hračky nebudu kupovat žádné, neboť nic nerozvíjí řeč tak, jako poslouchání vlastní mámy.

pinkorblue_marcela
autor
11. lis 2014

@bunny123 Na tom něco bude. Hloupé, když se dítě rodiče zeptá, co to znamená a rodič to neví. Minimálně ve školním věku by to ale mělo být jedno. Přece chceme mít chytré děti a ne je brzdit, protože jsme třeba neměli stejné možnosti.

pinkorblue_marcela
autor
11. lis 2014

@takarazestinusakur Chápu, Vy jste ale v jiné situaci než většina maminek, které se tu zapojují. Děti jsou velmi vnímavé a hravě se v cizím prostředí cizí jazyk naučí. Bez urážky, ale možná i líp než rodiče, pokud tam nějakou dobu zůstanete. Takže jestli chcete, aby dítě umělo mluvit i česky, musí si vytvořit k tomu co nejdříve vztah. Jednou to třeba bude pro něj plus podobně jako maminky v Čechách vědí, že bude pro dítě důležité, když se jednou naučí anglicky nebo jinou světovou řeč.

takarazestinusakur
11. lis 2014

@bunny123 Ano, jsem trošku jiný případ...ALE nekupovala bych je ani v Čechách...přiznám se, že jsem zastáncem "hezky česky", takže a priori odmítám vše cizojazyčné...je to dané tím, že jsem se v Čechách setkávala s předškoláky s nedocvičenými sykavkami apod. dítěti, které neumí pořádně tvořit hlásky v Češtině, můžou pokusy o Angličtinu spíše ublížit, než prospět...protože anglické hlásky se tvoří jinak a jinde. Naprostý souhlas, vlastní máma je ta nejpovolanější pro rozvoj řeči vlastního dítěte 🙂

takarazestinusakur
11. lis 2014

@pinkorblue_marcela Ano, v TUHLE chvíli bydlíme v cizině...Jinak už jsem to psala, bunny123 ze svého pohledu pedagogického pohledu učitelky v mateřinkách (v Čechách)...za mě nejprve "hezky česky", a pak další světové jazyky. Tím jsem odpověděla na úvodní otázku, zda-li dávám dětem hračky...nedávám, a ani nebudu, bez ohledu na své aktuální bydliště 😉

takarazestinusakur
11. lis 2014

@takarazestinusakur cizojazyčné 😀 se mi někam zatoulalo 🙂

bbn
11. lis 2014

@pinkorblue_marcela pokud po nich děti bezvýhradně touží, tak ano, koupíme i cizojazyčně mluvící hračku. A řekla bych, že jim to vůbec nevadí. Obě naše děti, 4,5r a 3r, mají třeba rády písničky v angličtině na youtube (5 little monkeys, inci vinci spider,...) nebo pořady jako je Jonalu (v němčině), většinou si s písničkami zpívají a pořadům víceméně rozumí, popřípadě vysvětlíme význam. Zastávám názor, že cizojazyčné hračky (pokud to není čínština) jim neublíží, spíše naopak, naše generace musela umět min 1 cizí jazyk, jejich generace bude muset umět min 2 cizí jazyky, aby v konkurenci uspěla, a pokud cizí jazyk poznávají takto zábavnou formou, je to jen dobře.

kikimaruska
11. lis 2014

Cíleně nedávám. Jsem ráda, že máme doma např.letitou starou verzi pejska od FP, který mluví pouze česky (duo verzi bych nekoupila). Pokud dítko nežije v cizině, jsem za to, aby se správně naučil hlavně v češtině a až bude vyučování ve škole, pak teprve přijdou na řadu cizojazyčné pomůcky. Navíc první syn má velké problémy celkově ve škole se základními dovednosti a češtinou, takže ho nechci zatěžovat ještě dalším jazykem. Také mi vadí, že když už, skoro všude je všechno v angličtině a já bych děti chtěla primárně naučit němčinu. Nejenže je Německo za rohem a často tam jezdíme, ale němčinu ovládám a anglicky sem se neučila nikdy. Takže za mě, pro předškolní děti, co nejsou v cizině, nebo nemají cizojazyčně hovořícího člena rodiny-nekupujeme, nepoužíváme. Až nástupem do školy.

pinkorblue_marcela
autor
11. lis 2014

@bbn Juj. Vy máte v těch cizích jazycích pěkný náskok. To snad obě děti půjdou na školy s rozšířenou jazykovou výbavou. 😉 Pak nezbývá popřát, aby měly v budoucnu dobré učitelky cizích jazyků a ty jim tu nynější chuť nevzaly.

bbn
11. lis 2014

@pinkorblue_marcela to ani ne, my je k tomu nijak extra nevedeme, jednou to dcera někde na youtube viděla a od té doby chce každý den pouštět tyhle anglické písničky a ona si s nimi zpívá, jsou u toho obrázky, takže po několika shlédnutích už ví, o čem která písnička je. Na Jonalu jsme přišli taky náhodou a taky patří ke stálému inventáři pohádek. A když se s nimi občas dívám na studio kamarád nebo kouzelnou školku, tak mi přijde, že občas jsou tyhle písničky a pohádky v cizím jazyce inteligentnější, než nějaké trdlýkování obstarožní vychrtlé moderátorky (z kouzelné školky). A dcera letos vyjádřila přání, že chce chodit na angličtinu, tak chodí. A ráda by uměla italsky, protože na dovolené v Itálii nikomu nerozuměla 🙂
Ad škola - jestli bude dcera chtít, při výběru školy jazyky rozhodně zohledníme a dále v tom podpoříme. Ono je rozhodně lepší, když se "talent" projeví takhle v dětství, než když dítě celé dětství a dospívání tápe a nenachází.

bunny123
11. lis 2014

@bbn Je to Itsy bitsy spider 🙂

bunny123
11. lis 2014

Myslím, že s jazyky není kam spěchat, kdo je lingvistický typ, naučí se cizí jazyk dobře, včetně výslovnosti, i v pozdějším věku, kdo tento typ není, nepomůžou ani hračky od 2 let, školky, atd. Naopak je smutné, když má předškolní dítě limitovanou českou slovní zásobu, jelikož s ním doma nikdo pořádně nemluvil, nečetl pohádky.

bbn
11. lis 2014

@bunny123 těch verzí je víc, je i inci vinci spider i Incy Wincy Spider,......

paracka
11. lis 2014

@pinkorblue_marcela syn dostal k roku mluvici a zpivaci tahaci telefon od FP a je to jedina hracka ktera mluvi a to cesky i anglicky. Malemu se libi takze s tim nemam problem. Po dalsich vicejazycnych hrackach se zatim divat nebudu. Jen je pravda ze manzel obcas na me zamerne mluvi anglicky aby me nazlobil 😉

lorreine
11. lis 2014

Ja hovorim anglicky, nemecky, polsky. Manzel je Poliak, takze dcera dostava hracky v polstine, z mojej strany a mojej rodiny v slovencine a kedze zijeme v Cechach aj s hrackami v cedtine prichadza do kontaktu. Zatial vsetky tieto tri jazyky miesa, podla toho, co sa jej lahsie vyslovuje. Cielene ju ale nemienim nutit do anglictiny alebo nemciny. Toho bude mat v skole (mozno uz v skolke) dost. Prioritou su pre mna jazyky "materske", takze slovencina a polstina.

pinkorblue_marcela
autor
11. lis 2014

@bbn To jste to hezky napsala. Není co dodat. 🙂