Přivýdělek na RD na ŽL. Kdo by mi odborně poradil?

mouss
10. čer 2021

Ahoj, potřebovala bych poradit od zkušených. Chtěla bych si při rodičáku přivydělat pár drobných a jsem docela kreativní člověk, šiju, pletu atd. Chtěla bych sem tam nějaký svůj výrobek prodat. Když mi to hodí 3-5tis měsíčně, bude to fajn. Vůbec netuším kde a jak začít. Jasně, založím si ŽL, chtěla bych nějaké stránky na FB nebo insta... Ale co dál zařídit, jak je to s daněma, co vše budu muset platit, kde to všude nahlásit... Ev. na koho se s podobnými dotazy obrátit, kdo by mi v tom mohl odborně poradit? Děkuji moc za případné rady.

j.a.n.i
10. čer 2021

@mouss Doporučuji www.jakpodnikat.cz je tam krásně popsáno vše potřebné pro začátek.

sigyn
10. čer 2021

Osobně bych nejdřív zkusila pár cvičných kousků vyrobit a prodat. Abyste viděla jaký bude zájem, zda se Vám to vyplatí atd. Abyste pak netrávila x-hodin vyřizování formalit a ve výsledku vydělala pár drobných.

lachipie
10. čer 2021

@mouss Na rodičáku máš podnikání jako vedlejší činnost, takže nemusíš platit zálohy na zdravotní ani sociální pojištění, doplatíš všechno až po podání daňového přiznání. Zálohu na zdravotní bys měla platit až při druhém roce podnikání, ale když to platit nebudeš, oni ti pak spočítají, kolik máš doplatit. Já si vydělávám cca 2 tisíce měsíčně a platím zdravotní pojištění 70,- měsíčně, sociální neplatím, mám na to moc nízké příjmy. Teprve až ti skončí rodičák, tak to je horší, protože už platíš jak mourovatá. Kdybys neměla normální pracovní poměr a jen šila, tak už jsi podnikatelka na hlavní činnost a tam ty zálohy jsou už docela vysoké.

levandule_k
10. čer 2021

Tady by bylo dobré, kdyby se vyjádřil nějaký daňař. Kdyby ten příjem z toho šití, nebyl pravidelný, ale nahodilý, tak bys nemusela mít živnostenský list a danit to. Pro začátek zkus něco prodat třeba něco přes fler a uvidíš, jestli bude zájem.

j.a.n.i
10. čer 2021

@levandule_k Už to, že to inzeruješ na fleru je znak podnikání a nikoliv nahodilého příjmu... Nahodilý příjem je, když to na tobě někdo vidí a ty mu vyrobíš stejný/podobný.

levandule_k
10. čer 2021

@j.a.n.i Díky za upozornění. Mně to tak nepřišlo, protože v červnu můžeš prodat 3 kusy, v červenci 0, v srpnu 1, osobně mi to přišlo dost nahodilé, i když finančák se na to dívá asi jinak...
Podle mě by pro takové malé přivýdělky 2-4 tisíce měla být nějaká výjimka, protože ta byrokracie kolem odrazuje, aby si někdo vůbec zkusil rozjet přivýdělek.

j.a.n.i
10. čer 2021

@levandule_k Ale i když jsou ty příjmy nahodilé, tak ta činnost je stálá, nabízíš pořád. A tedy nevím jakou byrokracii máš na mysli, vyřízení ŽL je záležitost tak na 15 minut, podepíšeš tam, že zdravotní pojišťovnu a OSSZ mají vyřídit oni. A pak akorát jednou ročně vyplníš DP a 2 přehledy, opět záležitost tak na půl hodiny.