Přivýdělek na rodičovské. Jaké máte zkušenosti?

cila9
21. bře 2021

Dobrý den maminky,

chtěla bych práci na doma při rodičovské dovolené. Víte o něčem co stojí za to? Jaké máte zkušenosti? Internet je nabídek plný, většina je ale pochybná, zavádějící nebo neurčitá.

Děkuji za Vaše zkušenosti případně tipy

j.a.n.i
21. bře 2021

@cila9 No, záleží co umíš... a jinak jo, vím o něčem, co stojí za to, pokud umíš obstojně programovat a je celkem jedno jaký jazyk, tak se určitě uchytíš.

cila9
autor
21. bře 2021

@j.a.n.i zrovna IT není můj obor.

bara88
21. bře 2021

@cila9 to fakt záleží co umíš

cila9
autor
21. bře 2021

Ráda bych znala spíš Vaše tipy a zkušenosti, nežli uvádět svůj životopis. Děkuji za postřehy.

drep
21. bře 2021

@cila9 já se vrátila ke obou svým zaměstnavatelům na maličký úvazek, plus dělám auditora plus jsem začala uspávat v soukromém ivf a dělat jedno odpoledne praktika, ale tahle zkušenost ti bez atestace z anesteziologie nebude úplně platná

j.a.n.i
21. bře 2021

@drep Nebude ji platná žádná zkušenost těch, co mají nějakou odbornost, pokud odmítá říct co by mohla dělat.

drep
21. bře 2021

@j.a.n.i vždycky všem doporučuju primárně zkusit své původní zaměstnání, člověk někdy fakt ani netuší, že by pro něj něco měli. Mně teda volal šéf sám, před skončením MD, kdy už se vrátím a jestli bych nemohla dělat aspoň doma audity. A šefka na záchrance mě taky vlastně oslovila sama, jestli když nemůžu jezdit, tak jestli bych nechtěla aspoň lektorovat, ta mě uháněla ještě před porodem. U obou zaměstnání by mě asi samotnou ani nenapadlo se zeptat, protože mi přišlo, že prostě buď půjdu ma 8/12h do práce nebo mám smůlu.

cila9
autor
21. bře 2021

@j.a.n.i Z cizí zkušenosti lze načerpat inspiraci. Odbornost uvádět nechci a myslím, že mnoho maminek pracuje mimo svůj obor během rodičovské. Ať už manuální práce z domova, telefonáty nebo tvorba či přepis odborných a jiných textů.

sudylichozrout
21. bře 2021

@cila9 Nechapu. K cemu ti bude nase zkusenost, kdyz ten obor treba vubec neovladas? Napis, co je tva profese a co umis a my te muzeme pomoci treba nasmerovat na nejake konkretni webovky ci nabidnout alternativu.

cila9
autor
21. bře 2021

@sudylichozrout v mém oboru práce na RD není možná. A v dnešní době spíš šáhnu pro práci z domova, což výběr omezuje. Nejvíc by se mi hodila práce na PC a např. tvorba odborných a obecných textů...ovšem jsem otevřená i manuální práci z domova.

aneta_v
21. bře 2021

@cila9 já třeba na MD místo matematika v konzultačce (původní profese) dělám účetní 😎

sudylichozrout
21. bře 2021

@cila9 Jak odbornych, v jakem oboru? To je dulezite.

honeya
21. bře 2021

Já mám obor zdravotní a dělám brigádně v supermarketu

jana_zofie
21. bře 2021

Me by docela zajimal obor, kde prave pri RD neni mozna (jakoze ani skoleni, vyuky, psani odbornych clanku, audity, jakekoli papirovani spojene s danou praci). Predpokladam, ze tim i myslis, ze by ti prcka nemel kdo pohlidat a musi se tedy jednat o praci z domu...?

cila9
autor
21. bře 2021

@jana_zofie Dobře. Mojí profesí je restaurování sochařských děl kamenných a prvků architektonických. To znamená, že musím odjet např. na zámek, kostel, katedrálu, památník a zde fyzicky být a pracovat, dále se úplně chemikálie nekamarádí s kojením. Lze zpracovávat posudky ale to je velmi nárazová činnost...školení a podobně není možné s ohledem na protiepidemická opatření.

jana_zofie
21. bře 2021

@cila9 dobre, dekuji. Jako chapu, ze narazova cinnost neni to, co hledas, ale rozhodne bych se k tem posudkum sem tam pokusila dostat. Jinak ti moje zkusenosti budou asi k nicemu, protoze ja jsem labinu vymenila za papirovani ve stejnem oboru. Takze krom tech narazovych posudku ti asi neporadim. Pisou se k tomu clanky? Ze by ses nekam bodla jako treba konzultant, spolupracovnik, korektor nebo tak?

cila9
autor
21. bře 2021

@jana_zofie No možná ano, ale na to se spíš orientují historici a zaměstnanci Národního památkového ústavu. Spíš jsem si říkala, jestli někdo nemá zkušenost s banálnějšími pracemi doma: výroba dekorace, hraček nebo práce po telefonu, pc a tak dále...zkrátka něco na co není nutné zvláštní školení etc.

honatko092
21. bře 2021

Ahoj, bohužel ti neporadím, já dělám na půl úvazku u svého zaměstnavatele před RD (sice na jiném oddělení, ale moje zaměření je marketing), ale máš velmi zajímavou práci 👀 Držím palce, ať ti tu někdo poradí a na urýpané komentáře se vykašli 😊 Moc by mem zajímalo, co nejhezčího nebo nejstaršího jsi restaurovala 🙂

cila9
autor
21. bře 2021

@honatko092 No nejstaršího asi gotickou klenbu ze 14. století na Pražském hradě a vlastně další kamenné části, ty byly asi z 12.století.Nejkrásnější to je těžké říct. Asi všechny figurativní plastiky. A interiér Národního muzea stál taky za to 🙂

honatko092
21. bře 2021

@cila9 Woow, díky za odpověď! Já nejsem vůbec manuálně zručná a tyto profese obdivuji 🙂 No a že ses podílela na našich nejkrásnějších památkách, klobouk dolů 🙂

llluckaaa
21. bře 2021

@cila9 Moje zkušenost ti asi na nic nebude, ale já jsem na RD plánovala receptury do krabičkové diety, poskytovala poradenství v oblasti výživy a v malé míře taky prodávala fotky. Kamarádka má uměleckou školu a při RD vyzdobila zdi v mateřském centru a na socce, což teda není úplně na doma, pak dělala ilustrace do nějaké knížky... Teď už pracuje v muzeu.

cila9
autor
22. bře 2021

@llluckaaa dobré pro inspiraci...obzvlášť ta výmalba školky.

sudylichozrout
22. bře 2021

@cila9 To je nadherna profese. A co tedy zkusit oslovit nejaky casopis, ktery se venuje historii? Tam by ses mohla realizovat. Pripadne zkusit doucovat deti na pribuznych oborech strednich skol.

cila9
autor
23. bře 2021

@sudylichozrout Díky za nápad... časopis to nevím, ta práce je hodně technická. Ale až otevřou školy, není to špatný nápad se někde ozvat. Každopádně na popud Vás dámy, jsem kontaktovala firmu, která si mě najímala a možná, že pro ně budu vypracovávat podklady. 🙂

cila9
autor
23. bře 2021

A dělala některá z vás průzkumy trhu? Na takovou nabídku jsem narazila...není to pakárna a jaké jste měli výdělky?

llluckaaa
23. bře 2021

@cila9 Pod průzkumem trhu si já představuji, že budeš obvolávat potenciální zákazníky a vnucovat jim nějaký produkt ☹

cila9
autor
23. bře 2021

@llluckaaa Obvolávání tam je ale nejde o prodej. Jsou to firmy, které pro zákazníky zjišťují informace o spotřebitelích. Bez prodeje, člověk se jich vyptává buď na dodavatele energie, čím topí, co nejraději kupují za drogerii a tak dál.

zajusenka
Autor odpověď smazal
Zobraz
zajusenka
Autor odpověď smazal
Zobraz
elencze
25. bře 2021

@cila9 ahoj, průzkum jsem dělala jako brigádu na VŠ. Hrozně záleží na agentuře, pro kterou pracuješ. Jsou takové, kde jde skutečně jen o průzkum, bez nucení produktu, ale i takové, kde je průzkum jen zástěrkou pro nabídku. Trochu pakárna to je, protože málokdo s tebou chce mluvit. Nejhorší to bylo, když projekt končil, a už se musely získat jen určité skupiny respondentů, nejdřív se vždy zaplnily nejstarší věkové kategorie, také byly ochotnější ženy, takže třeba najít chlapa, 35-45 let, s maturitou, který si bude 15 minut povídat o dodavateli energie bylo dost těžké.