icon

Problém s výpovědí

laylas
11. bře 2017

Ahoj holky,
potřebovala bych radu. Jsem zaměstnaná necelý rok u jedné soukromé firmy, donedávna chodil plat bezproblémů i s osobním ohodnocením, ale poslední 2 měsíce chodí bez a je to fakt bída. Stalo se to po události, kdy jsem odmítla zrušit předem zaplacený zájezd a dostavit se na firemní večírek v pátek večer. Proto jsem se rozhodla dát výpověď s návrhem, že to skončíme dohodou. Poslala jsem jim to poštou, jak mě požádali, ale po 10 dnech mi od nich přišel dopis, že výpověď je neplatná a já jsem u nich i nadále zaměstnána. V dopise mi neposlali kopii mé výpovědi a tudíž nevím, kde nastala chyba, že je neplatná. Kopii mi vydat nechtějí. Nevíte, jakto řešit? Mám jedno dítě, hypotéku na krku a fakt si už nemůžu takový plat dovolit. Mimochodem mám výpovědní lhůtu 3 měsíce což není zrovna málo a kdyby mě měla výpověď platit od dubna, tak to nemá ani cenu, protože mi bude končit smlouva v červnu.
Děkuji předem za nějaké rady .) Věřím, že nejsem jediná, které se tohle stalo.

Strana
z4
berenika39
11. bře 2017

@magdalenax vždyt jo, nejprve mu to určil a pak mu to změnil. fakt prosím, neplet davy🙂

gabcat
11. bře 2017

@magdalenax Já si to desetkrát číst nemusím. Vzhledem k tomu, že jsem právník, dělám s tím denně. Prostě bohužel nemáte pravdu. Jestli si to ale nechcete nechat vymluvit, je to pak zbytečná ztráta času mého i ostatních diskutujících.

magdalenax
11. bře 2017

Fajn. Tak tedy podle vás určuje čerpání dovolené zaměstnavatel. Ok. Jak je tedy možné, že je zaměstnavatel povinnen uhradit zaměstnanci náklady spojené s dovolenou (zaplacení zájezdu, pobytu atd.)m pokud jej z dovolené odvolá do práce?
Holky, trošku rozumu by to chtělo....

xpila
11. bře 2017

@magdalenax Tak to je přece naprosto logický - zaměstnavatel ti nařídí dovolenou v určitý termín, ty si podle toho koupíš zájezd. A pokud ti tu dovolenou přesune nebo zruší, tak ti musí zaplatit náklady s tím spojené. Takže buď tak laskavá a neurážej ostatní, nejdřív použij ten rozum sama a nepoučuj někoho, kdo tomu na rozdíl od tebe rozumí (a tím nemyslím jen sebe).

berenika39
11. bře 2017

@magdalenax a co jako? vždyt se bavíme o něčem jiném...to, že zaměstnavatel musí ptoplaziz náklady, spojené s tím, že neodletíš na dovolenou, je něco jiného. a proplatit to musí mmch jedině potom, co jsi měla dovolenou PÍSEMNĚ schválenou, ne jen tak per pusa dohodnutou

magdalenax
11. bře 2017

@xpila
Ano, v tomhle máš pravdum rozhodně tomu není tak, že dovolenou určuje - myslím zcela a naprosto,
- zaměstnavatel.

xpila
11. bře 2017

@magdalenax Až na minimální výjimky tomu tak prostě je, tak se s tím smiř.

berenika39
11. bře 2017

@magdalenax neurčuje dovolenou. na tu máš nárok. určuje termín jejího čerpání. a jsou v NZP uvedeny situace, kdy ne, ale ze zákona platí, že zaměstnavatel určuje termín ....

magdalenax
11. bře 2017

@berenika39 Ano, ale né celé dovolené. Já už nevím, jak to prostě vysvětlit. To je šílený

berenika39
11. bře 2017

@magdalenax celé dovolené. pokud tě z ní odvolá, a byli jste písemně dohodnuti na termínu, pak ti proplatí, o co jsi přišla, třeba letenku.
nic víc, nic méně.

xpila
11. bře 2017

@magdalenax A co tedy podle tebe znamená "né celé dovolené"? BTW ty máš nějaké právnické či jiné odborné vzdělání?

magdalenax
11. bře 2017

@xpila Dovolená je stanovena zákonem a co se týče čerpání dovolené, zaměstnavatel může , či musí - (to už je jiná stránka věci) dovolenou určit, jako dovolenou závodní atd. Ovšem né celou. Já nevím, proč se mne ptáš na moje vzdělání, když je to ze zákona naprosto jasné

koordinatorka_odboje
11. bře 2017

Hm, to bych si ja v byv.zamestnani neohla nikdy nikam koupit zajezd, protoze prima nadrizena odmitala podepsat dovolenou driv jak tesne pred terminem,ackoliv jsme meli rozpis od zacatku roku.
Vypovedni lhuta bezi od prvniho dne nasledujiciho mesice? Nebo bezi ode dne podani vypovedi?

xpila
11. bře 2017

@magdalenax Asi jsi nepochopila otázku - ptala jsem se, jaká část je podle tebe na zaměstnanci a především, kde je to takto stanovena. A tvé vzdělání mě zajímalo z jednoho prostého důvodu - přesvědčuješ nás totiž o něčem, co není pravda.

xpila
11. bře 2017

@koordinatorka_odboje Tak ono pokud by se sekla, dovolenou ti nepodepsala a ty na ní odjela, tak máš neomluvené absence a klidně vyhazov.
Výpovědní lhůta běží od prvního dne následujícího měsíce.

berenika39
11. bře 2017

@magdalenax Prosím, nepiš sem věci, které mohou ostatní uvést v omyl.
Je vtipné hádat se o tom, jestli je černá dost černá a jaký se ti líbí kytka, ale ne o ZP.
Děkuji.

vineta
11. bře 2017

@koordinatorka_odboje Od prvního dne následujícího měsíce

koordinatorka_odboje
11. bře 2017

@xpila to je mi jasne, ze by to tak bylo, proto bych na zadnou dovolenou bez podpisu ani nejela

koordinatorka_odboje
11. bře 2017

Co kdyz se zamestnavatel rozhodne, ze neposkytne zamestnanci dovolenou vubec?

berenika39
11. bře 2017

@koordinatorka_odboje do poloviny příštího roku musí🙂)))

xpila
11. bře 2017

@koordinatorka_odboje A pokud by ji po určitě době nenařídil, ta to je právě jedna z výjimek, kdy si čerpání může určit už pak zaměstnanec.

koordinatorka_odboje
11. bře 2017

@magdalenax ocividne jsi lidi popudila jenom tim, ze jsi citovala uryve ze zakona😃 Si musim zapamatovat a kdyz budu mit chut nekoho nastvat, budu vkladat do diskuzi uryvky ze zakona o statni sluzbe, to bude teprve ohromna odezva

koordinatorka_odboje
11. bře 2017

@berenika39
Hm, mohla bych jmenovat firmu, kde maji zamestnanci 100dni dovolene

berenika39
11. bře 2017

@koordinatorka_odboje to je dobře, ne?

koordinatorka_odboje
11. bře 2017

@berenika39 ze jim nedovoli dovolenou? Pro nej urcite

berenika39
11. bře 2017

@koordinatorka_odboje ted ti asi nerozumím

xpila
11. bře 2017

@koordinatorka_odboje V tomhle případě stačí, když to zaměstnavateli písemně oznámí, protože už to přesáhlo dobu, do kdy ji mohl nařídit. Takže to je na nich.

magdalenax
11. bře 2017

@berenika39 Já jsem sem dala kus výkladu ze zákoníku práce. Zákoník práce jsem si nevymyslela a nepiš mi níc o tom, že někoho uvedu v omyl. Je na každém, jak si ten zákoník vyloží, či nevyloží, jak si ho umí tzv. přeložit.
Ale vykládat mi to tom, že má zaměstnavatel právo určit dovolenou, resp. výběr dovolené, a to nejen dle toho, co jsi napsala Ty, to je absolutní nesmysl. Logika věci - to už byta dovolená být v zákoníku nemusela být vůbec, zaměstnavatel by rovnou určil, že budeš mít prostě dva týdny v roce dovolenou a zbytek by ti mohl dát jako dovolenou po dva či jeden den v měsíci

vineta
11. bře 2017
vineta
11. bře 2017

@magdalenax To je právě ta potíž, když se do výkladu zákona pouští někdo, kdo tomu úplně - bez urážky- nehoví.

Strana
z4