Problém s výpovědí
Ahoj holky,
potřebovala bych radu. Jsem zaměstnaná necelý rok u jedné soukromé firmy, donedávna chodil plat bezproblémů i s osobním ohodnocením, ale poslední 2 měsíce chodí bez a je to fakt bída. Stalo se to po události, kdy jsem odmítla zrušit předem zaplacený zájezd a dostavit se na firemní večírek v pátek večer. Proto jsem se rozhodla dát výpověď s návrhem, že to skončíme dohodou. Poslala jsem jim to poštou, jak mě požádali, ale po 10 dnech mi od nich přišel dopis, že výpověď je neplatná a já jsem u nich i nadále zaměstnána. V dopise mi neposlali kopii mé výpovědi a tudíž nevím, kde nastala chyba, že je neplatná. Kopii mi vydat nechtějí. Nevíte, jakto řešit? Mám jedno dítě, hypotéku na krku a fakt si už nemůžu takový plat dovolit. Mimochodem mám výpovědní lhůtu 3 měsíce což není zrovna málo a kdyby mě měla výpověď platit od dubna, tak to nemá ani cenu, protože mi bude končit smlouva v červnu.
Děkuji předem za nějaké rady .) Věřím, že nejsem jediná, které se tohle stalo.
@xpila vetsinou jim dava na vyber - dovolena nebo vypoved s ackama v zapoctaku. S par lidmi se tak soudi, protoze jim tu vypoved takto opravdu dal, je mu vsechno jedno, dluzi 6milionu vetsinu Budvaru (je vyrazen z evidence smluv, bezva, ze), ma hodne znamosti a ve velkem rozdava uplatky. Zamesnanci chodi do prace i v sobotu a to na jeho dum, ryt zahony a pracovat na zahrade - zadarmo, boji se. Kdo odesel, mel velike problemy.
@koordinatorka_odboje Nemyslím si, že nás popudila citace zákona, na té není nic špatného. Nemůžu teda mluvit za ostatní samozřejmě. Ale mě osobně vadí, když někdo něčemu evidentně nerozumí (ok, já zase nerozumím spoustě jiných věcí) a na slušné vysvětlení ostatních reaguje stylem, že jsou tu všichni idioti, co neumí číst.
@magdalenax nechci tě strašit, ale je to skutečně tak, jak píšeš. ano dva týdny v celku a pak po dnech.
@berenika39 lide v te firme maji nevybranou dovolenou za x let, protoze jim to majitel nedovolil.
@koordinatorka_odboje Ti lidi tam ale pracují dobrovolně...
@koordinatorka_odboje ty ale tohle je prostě prasárna, s prominutím, o tom tu řeč nebyla, obvykle je to samozřejmě tak, že zaměstnanec o dovolenou požádá, zaměstnavatel schválí a všichni jsou v klidu. vychází se vstříc rodičům malých dětí, školních dětí. berou se ohledy na různý specifika rodiny, vždy je to o dohodě.
jen prostě bohužel - ten zákon - když ho zaměstnavatel bude chtít zneužít - vyjde v jeho prospěch - a zaměsntanec bude mít dovolenou tak, jak mu zaměstnavatel řekne.
@koordinatorka_odboje
tak jsou blbý, že tam ještě jsou. pardon.
@magdalenax V normalnim zivote vypada tak, ze zamestnanec si naplanuje dovolenou, a rozumny zamestnavatel, pokud jen trochu muze, mu to v tom terminu, ve kterem si to zamestnanec preje, umozni. Cili i kdyz se zda, ze si to rozhodl zamestnanec sam, tak to v praxi stejne rozhoduje zamestnavatel.
@xpila ani uz moc ne, vis
@gabcat Nejsem tak tupá, abych nepochopila, že reaguješ na mne. To mi tedy vysvětli, jak je tomu jinak...,- myslím s tou dovolenou
@berenika39 ja pisu, kdo odesel, mel problemy. Treba mu zamestnavatel odmitl vydat papiry - nevim ted presne co, duchodovy list? A ten mel problemy v druhem zamestnani. Nebo odchazel s tema ackama v zapoctaku apod. Pan podnikatel ma rozdelanych hodne soudnich pri a je mu to celkem jedno, protoze vzdycky kazdeho podplati.
@koordinatorka_odboje Navíc když zaměstnavatel neurčí dovču do 30.6., zamemstnanec si jí určí sám s tím, že o tom pošle liebesbrief 14 dní dopředu. To, co popisuješ, je nezákonný, excesy jsou holt všude a zaměstnanci jsou nerozumný, že se nebrání.
@koordinatorka_odboje to je smutný☹
@losice presne tak, ale u zakladatelky to bylo jinak. Ta si naplanovala dovolenou, oznamila ji zamestnavateli a ten, i kdyz vedel, ze jede pryc, deti sky chtel po ni ucast na nejakem vecirku. A pak ji stejne deti sky prestal posilat osobni a stravenky- asi tim, ze jela na dov.prestala dobre pracovat. Nedivim se, ze chce pryc.
@koordinatorka_odboje Nechápu moc, jakou souvislost má nějakej lokální magorskej zaměstnavatel s touhle diskuzí..
@koordinatorka_odboje jo, to jo, nereagovala jsem na uvodni otazku, spis jenom na pohled magdalenax
na vec...
@magdalenax tedaa ty zase perlíš😂
@koordinatorka_odboje Já se taky nedivím, že chce pryč, nicméně to nic nemění na tom, že když zaměstnavatel nesouhlasí s dohodou, tak ji zbývá akorát podat výpověď. Což už tu bylo probráno, než tu začala @magdalenax plevelit nesmyslem ohledně určování termínu čerpání dovolené.
@koordinatorka_odboje
Já jsem kdysi slyšela něco o tom, že když zaměstnavatel odmítá vydat zápočťák, tak se má ten zaměstnanec obráti -
a teď fakt nevím - zda na sociálku, nebo na úřad práce, je to fakt dlouho
@magdalenax Hele a nepřipadá ti divný, že si ten zákoník takhle vykládáš jen ty sama?
@vineta takze mu treba 1.7. poslu dopis, ze prvni dva tydny v zari cerpam RD a on mi ji MUSI dat? Co kdyz ani tak nebude souhlasit?
@magdalenax
Nejsem si úplně jistá, jestli si dokáži zachovat kultivované dekorum🙂), ale pokusím se.
Myslím si, řekla bych, četla jsem, slyšela jsem, někdo mi říkal.....super fraze do diskuse o ....vhodnosti vzpírání u kojení.
Ale pokud někdo potřebuje poradit s něčím, co vychází čistě ze zákoníku práce, tak mu tovje nesmyslné hlášky mohou nejen nepomoci, ale i ublížit, pokud by si je vzal k srdci.
@koordinatorka_odboje Jeho souhlas už nepotřebuješ, jen mu to oznámíš.
@magdalenax Nereagovala jsem na tebe. Reakci na tvůj "logický výklad" jsem už psala. Tohle bylo jen ohrazení vůči tomu, že nás popudilo to, že sem někdo dal citaci ze zákona.
A k tvému požadavku na opětovné vysvětlení ustanovení o dovolené...
Já nevím, jak to mám vysvětlit jinak, než jak tu zaznělo od několika lidí několikrát. Prostě pravda je taková, že dle zákona určuje termín řádné dovolené (nebavíme se o zmíněné výjimce) zaměstnavatel. Tečka. Je to ale pouze zákonný rámec, který zaměstnavatele nijak nenutí to dodržovat.
Samozřejmě že v normálních slušných firmách to nefunguje tak, jak píšeš, že by se dávala dovolená schválně po jednom dni... Já třeba nenařizuju dovolenou vůbec. Když za mnou někdo přijde, že chce dovolenou, dostane ji, jak potřebuje. Naopak nikdy ode mě nikdo nechtěl podepsat povolení si tu dovolenou vzít. Prostě fungujeme oboustranně slušně na dohodě.
Ale nemám žádnou povinnost toto zaměstnancům umožňovat.
Jen ješte taková poznámka... pokud by to bylo dle toho tvého "zdravého rozumu", bylo by to tak, že bych určila každému 2 týdny dovolené a zbývající dovolená by se vybrala tak, že se všichni zaměstnanci domluví a ve stejném termínu pojedou na dovolenou na zbylé 2 týdny? A mně to oznámí? A pracovat bude kdo? To snad ani nemůžeš myslet vážně, že ne?
Nebudu se již zaobírat tím zda to, či ono. zda ten či on, ona a ten... atd.
Zákoník práce jsem si nevymyslela- píšu již podruhé. Pokud si jej neumíte vysvětlit, je to váš problém, né můj. Ale i tak budu hodná -
je třeba rozlišit slova -
může
musí
To je ode mne v této diskuzi vše
Huraaaaaaaa 😀🙏
@gabcat
To Ti samozřejmě rozumím, to ano. Jen pochybuji o tom, že by si všichni chtěli vybrat dovolenou ve stejné dny. Rozhodně se určitěc nejedná o to, jako se stalo mému synovi, že jde ráno na zkoušky a to měl noční, že dovolenou na jeden den nahlásil měsíc předem a rovnou mu řekli- no, to ti jí nedám

@magdalenax Přesně tak, takhle by to udělat mohl!!!