icon

Propuštění v těhotenství! 🙏 Jak to bude?

terezka1992plzen
30. pro 2020

Ahoj holky,prosím o radu.
Pracovní smlouva mi trvala do 31.12.2020, začátkem prosince jsem měla pozitivní test. Bohužel včera mi přišla z práce výpověď,že mi ji neprodlouží a od 31.12.2020 jsem vyhozena. Moje otázka z ní příští středu mi lékař chce napsat rizikové těhotenství. Jde to nějak jeste za firmou? Jsem a toho jalová a mám teď sileny strach. 😔 Děkuji moc za rady!

Strana
z3
amazonkajanik
30. pro 2020

@lenoulinkaa i když už to nemá zaměstnavatel na starost? Takže to pošle rovnou mudr?já měla ještě klasiku

veroniquecz
30. pro 2020

@terezka1992plzen to ale není důvod pro pracovní neschopnost....

terezka1992plzen
autor
30. pro 2020

@veroniquecz můj doktor tvrdí něco jiného

veroniquecz
30. pro 2020

@amazonkajanik jj posila se to elektronicky, už ani první papír nenosis do práce. Jen ti vytisknou papír pro tebe abys měla potvrzení o PN.

jakreb
30. pro 2020

@terezka1992plzen No ale uz nepracujes podľa toho co pises. Btw.ak by si pracovala tak ta musi zamestnávateľ preradiť na vyhovujúcu pracu a ak ju nema tak s plnym platom doma a žiadna PN.
Cize vlastne u teba momentálne vymyslena diagnóza.

lachtanice86
30. pro 2020

@terezka1992plzen no ale když ti končí pracovní poměr zítra, tak na co chceš vystavit pn za týden, kdyz to "ohrožení" už nebude platit?

veroniquecz
30. pro 2020

@terezka1992plzen tak pokud mas zdravotní problémy, tak ano. Pokud nemáš, jsi na PN neoprávněně. V případě, ze nastane situace, ze zaměstnankyně otěhotní a je na místě, které není vhodně pro těhotné (přesný výčet je v zákoně), tak ji zaměstnavatel nechá doma za 100% mzdy, popr. Preradi na jinou pozici. Tobě ale skončila smlouva na dobu určitou, nebezi ti ani výpovědní lhůta. Takže buď mas zdravotní problém a doktor ti PN dá, pokud ne, a i tak ti ji dá, tak je to jednoduše podvod.

lenoulinkaa
30. pro 2020

@amazonkajanik jj, je to elektronicky. Jenže to už letos takhle nefunguje, pokud to nebyla nemoc vystavena v roce 2019.

lenoulinkaa
30. pro 2020

@terezka1992plzen budeš placena z toho,co sis vydělala 12 předchozích měsíců před nemoci. Normálně bys měla jít na UP a pobírat podporu po skončení PP. Jenže dnešní doktoři nemají problém vystavit DPN hned jak potvrdí těhotenství.

gramar
30. pro 2020

Jen bych ještě dodala, že pokud ti nevznikne nárok na PPM, což myslím nevznikne tak máš nárok jen na rodičák dnem porodu...
A taky je nutné si uvědomit že je to klasická nemocenská (pokud na ní budeš nastupovat), tzn. omezené vycházky (pokud vůbec nějaké) a příjem pouze ve výměře DPČ... Pokud ti zaměstnavatel navrhuje prodloužení smlouvy a má možnost tě přeřadit na jinou pozici, tak bych neváhala a šla do toho, pokud ne tak bych se pokusila najít si nějakou jinou práci, tak abych měla nárok na PPM...

terezka1992plzen
autor
30. pro 2020

Holky pred 3mes jsem o jedno miminko přišla. Byla jsem v 5tt. Kvůli tomu z jsem tahala v práci těžké věci. Materiál apod. To je jedno. Děkuji všem za odpovědí🍀🍀

jakreb
30. pro 2020

@lachtanice86
@veroniquecz No ved hádam nebude doma bez peňazí, nie? Tak sup sup nech ma doktor vypise....

jakreb
30. pro 2020

@terezka1992plzen To mi je ľúto. Ale uz ich tahat nebudeš. Ako sme napísali cize nie je dovod na PN. A prepac za uprimnost-v 5.tt? To mohlo byt hocico nie tahanie ťažkých veci.

marcicek84
30. pro 2020

Holky,myslim,ze by se mel kazdy starat o sebe...v dobe korony je riziko pro tehotne samo o sobe,PN bude vzdy opravnena....

jakreb
30. pro 2020

@marcicek84 Jasnee tak sup vsetky tehotne na PN lebo korona.....
A ty sa prečo nestaras sama o seba?

veroniquecz
30. pro 2020

@marcicek84 ne nebude. PN je z přesně daných zdravotních důvodů. A ne, korona situace tím důvodem není.

veroniquecz
30. pro 2020

@terezka1992plzen to mě mrzí, ale 5tt je silene brzy, to skoro nikdo o těhotenství ani neví. Celkově do konce 1. Trimestru je to buď a nebo.

jakreb
30. pro 2020

@veroniquecz Asi tak. Ved poďme vsetci na PN lebo korona. Pre každého to moze byt riziko....

terezka1992plzen
autor
30. pro 2020

Všem děkuji za rady! 🍀🥰 Přeji krásný nový rok

marcicek84
30. pro 2020

@jakreb ja hlavne tady neporadam hon na carodejnice a nikoho nebuzeruju
@veroniquecz po potratu je PN automaticka,takze bych klidnila hormon...
A ano je korona,tak se nechovej jak bestie,mne je ukradene kdo je ci neni na PN...

marcicek84
30. pro 2020

@terezka1992plzen tobe taky a ty si tady z nekterych dulezitych dam nic nedelej,ony tvou situaci neznaji,PN ti nabidl sam doktor,je na tobe,zda ji vyuzijes...

jakreb
30. pro 2020

@marcicek84 Ale ja nikoho nikde nebuzerujem a ani nic podobne. Sa skus ukludnit. Len sme jej poradili. Ty tu skaces a buzerujes slusnych ludi. Slušne diskutujem.
Ta najdôležitejšia prišla az teraz.😀😀😀

veroniquecz
30. pro 2020

@marcicek84 mírni slova.... vyznělo to tak, ze všechny těhotné z důvodu korony hurá na neschopenku. A to, ze se po potratu dává automaticky PN, kor v tak nízkém tt taky rozhodne není pravda, tak tady nešiř desinformace.

jakreb
30. pro 2020

@marcicek84
Do 12.tt ide o prirodzený potrat alebo prirodzený abort je to predčasné ukončenie tehotenstva z prirodzených príčin pred dosiahnutím životaschopnosti plodu.

lalen1
30. pro 2020

@terezka1992plzen zarid si PN a tyhle chytracky neposlouchej/nečti! Nikdo nechce těhotný lítat po pracáku plnych ciganu a čekat tam 2h s tím, ze Te budou hnát se ptát někam do fabrik.. Kde Te stejně nikdo nevezme a budes muset na ty jejich kurzy.. Neni to sranda a v dnešní době, kdy vyleza na povrch, ze ano!!! Covid ma vliv na plod,předčasný porody a potraty, tak bych takhle courat nechtěla.. Hodne štěstí 🍀

gramar
30. pro 2020

@lalen1 Jenže to je velmi zjednodušený pohled... Ano nikdo nechce lítat atp. tomu rozumím, ale sama zakladatelka si musí zvážit situaci ve které je. Neschopenka se u ní dost pravděpodobně rovná nedosáhnutí na PPM a dost omezení (uznávám že v tuto dobu je omezeno kde co, kde čím tak to zas tolik "nebolí"). Proto pokud jí zaměstnavatel nabídl prodloužení smlouvy, tak je to minimálně ke zvážení...
Ono tím "zašít se na neschopenku" může člověk přijít o dost peněz, které mu pak můžou velmi scházet, proto je dobré zvážit varianty ;)

marcicek84
30. pro 2020

@veroniquecz tak hlavne je to vec dane tehotne a jejiho gynekologa,tim bych to uzavrela...

marcicek84
30. pro 2020

@gramar proc by nedosahla na PPM,neschopenka se do toho nepocita,staci kdyz ma potrebne odpracovano pred ni...

jakreb
30. pro 2020

@marcicek84 Len ci ma....

gramar
30. pro 2020

@marcicek84 cituji: Na zhruba půlroční peněžitou pomoc v mateřství (PPM) mají nárok ženy, které byly po dobu 270 dnů před nástupem na mateřskou nemocensky pojištěné. Není nutné, aby těchto 270 dnů bylo souvislých. Stačí, když se sečtou nemocensky pojištěné dny během dvou uplynulých let. konec citace.
Tam je pak otázka zda má dané roky odpracované a to z hvězd nevyčtu, proto i na tuto variantu upozorňuji že nemusí vzniknout... Znám holku co jí PPM utekla o jeden den, proto je nutné i tuto variantu zvážit ;)

Strana
z3