RD a ukončení činnosti zaměstnavatele. Nárok na PPM?
Dobrý den, prosím o radu. Momentálně jsem na RD. Dnes jsem se dozvěděla, že zaměstnavatel pravděpodobně během půl roku ukončí činnost. Měla jsem v plánu, pokud se mi podaří otěhotnět, přejít z RD na další MD. Pokud ale zaměstnavatel v průběhu této doby skončí, budu mít vůbec nárok na PPM?
To je smůla. ☹ Také jsem měla pěkný plat. Přijde mi to docela nespravedlivé. Vždyť nemůžeme za to, že zaměstnavatel končí, tak proč bychom měli být znevýhodněné oproti těm, kterým zaměstnavatel nekončí. ☹
Ale kdo zaměstná těhulku, že? Také jsem to tak chtěla udělat. No co, nějak bylo a nějak bude.
Kdyby byla otěhotněla teď, nebo po dobu té ochranné lhůty, tak ano. Já to tenkrát bohužel nestihla, jsme se s tím početím nějak courali :(
To nešlo, byla jsem přeci již na rodičovské dovolené, v únoru 2014 mi končila mateřská, pak jsem přešla na rodičovskou, v květnu skončila firma a malému bylo nějakým osm měsíců. V listopadu jsem opět otěhotněla.
@sakalka83 Jestli dobře počítám, tak na mateřskou bys mohla nastoupit někdy v květnu/červnu a splňuješ podmínku odpracovaných 270 dní za poslední 2 roky. Mateřská by se dala zachránit, pokud by se Ti podařilo někam nastoupit i jen na jeden měsíc (nejlépe duben/květen, brigádně, tak aby se ze smlouvy odvedlo pojištění). Pak bys měla mateřskou z této brigády. Ale není lehké něco takového najít.

Ahoj Gábi, to nepotěší. Mně se tato situace stala také. Někdy v únoru loňského roku jsem přešla z mateřské na rodičovskou a následně nám zaměstnavatel ukončil ke květnu smlouvy, protože ukončil činnost.
Na pracáku jsem nic hlásit nemusela, ale nyní jsem v pátém měsíci a na PMM nebudu mít nárok, protože jsem neodpracovala 270 dní před nástupem na novou mateřskou. Takže mám smůlu :(, což je mi strašně líto, protože plat jsem měla hezký a na těch pár měsíců by nám to obrovsky pomohlo. Vlítla jsem alespoň hned po zjištění těhotenství na pracák a ze tří let jsem si stáhla aktuální rodičovskou na dva roky, ale stejně bohužel státu propadne nějakých 80 tis.
Tady je citace zákona:
"Podmínkou nároku na tuto dávku je účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM.