Reference bývalého zaměstnavatele: Ovlivňují vaše šance na práci?
Ahoj holky, jdu se poradit, zda se Vám někomu nestalo něco podobného, případně zda někdo víte, nakolik se toto děje a do třetice, zda prostě nejsem jen paranoidní. Prosím jen o věcnou diskuzi.
V současné době mi končí rodičovská dovolená. Z práce jsem oficiálně odešla (byla odejita) z důvodu, že jsem požadovala snížení úvazku, ten mi však nebyl "z provozních důvodů" umožněn. Pro upřesnění dodávám, že se jedná o profesi, kde se to sníženými úvazky jen hemží.
Vztahy s vedením byly před mateřskou dost komplikované (nejen pro mě). Jaký je skutečný důvod úplně nevím - něco jako zpětná vazba v práci bohužel neexistovalo. Nicméně se domnívám, že své povinnosti jsem plnila, velmi často i nad rámec pracovní doby, nedopustila jsem se porušení pracovní kázně. Zatím jsem byla na dvou pracovních pohovorech a u obou se odvíjel velmi podobný scénář.
V prvním případě - hned po pohovoru mi potenciální šéf napsal, že jsem výborný kandidát a zve mě na osobní schůzku. Ta už se týkala spíše provozních věcí a na konci mi bylo řečeno, že se sejdeme na konci měsíce a nástup by bylo od začátku dalšího měsíce. Za tři dny nato mi přišla jen strohá zpráva, že vybrali jiného kandidáta.
Ve druhém případě mi na konci pohovoru bylo ihned řečeno, že postupuji do druhého kola a dostala jsem termín. V pondělí se mi ještě ozvala slečna, s tím, že je nemocná a že domluvený termín posuneme, ale že mi zavolá hned, jak se uzdraví a domluvíme se na dalším postupu. No a po dvou dnech mi přišla opět jen strohá zpráva na email, že do druhého kola nepostupuji.
Je možné, že důvodem by mohla být reference bývalého zaměstnavatele? Nebo je to spíš shoda náhod?
@hankaviki No tak samozrejme, ze to nemusi byt soucasti kvalifikace, to prece nikdo netvrdi. Jenom tvrdim, ze vychovu trech deti bych brala jako relevantni praxi pro ucitelku prvniho stupne ZS. Protoze rodicovstvi neni jenom o nocniku, ale i o tom, ze resis u deti socialni dynamiku, spory, postupne osvojovani dovednosti, jejich zajmy a zvedavost, jejich limity atd. A jasne, umet neznamena umet naucit, ale tak nejak predpokladam, ze clovek s maturitou by se za pomoci osnov a intenzivnejsi pripravy mel byt schopny prokousat ucivem prvniho stupne ZS.
Cimz samozrejme netvrdim, ze pedagogicke vzdelani neni nutne. Ale v tomto pripade, kdy si za pochodu to vzdelani doplnuje, mi to neprijde uplne jako situace adekvatni tomu 'haha, nic neumi a ted je ucitelka, blbka'.
@j.a.n.i Souhlas, měla jsem v lockdownu prvňáka a nikdy by mě nenapadlo, že je tak těžké učit něco, co je pro mě tak jednoduché a samozřejmé. Takže když je učitelka zasloužilá matka, určitě to je jedině plus, ale aby to byla jediná kvalifikace..... 😀 Navíc ona kamarádka nastoupila jako učitelka dějepisu na 2.stupni, kde už se formuje nějaké další zaměření dětí. A ne, dějepis není její hobby. Vzali jí na místo učitelky AJ a protože měli málo lidí, nacpali jí i děják 😀

@j.a.n.i Netvrdím, že to musí nutně zmáknout každý, navíc existují i děti, se kterými je to složitější. Nicméně je taky dost dětí v domácí výuce, takže to asi jde.