Žádost o snížení styku se synem

vanda25
15. únor 2017

Dobry den, pred rokem jsem zazadal o soudi upravu styku. Bohuzel matka meho syna neni schopna bezneho zivota beze mne a dela tedy nekolikrat do mesice neustale problemy, jakozto neustale narusovani meho zivota s novou rodinou. Stale zvoni u dveri a dozaduje se syna po dvou dnech co je u mne. Vypisovani desitek sms zprav za den bez me reakce. Syna jsem si vzal na prazdniny at velke, jarni ci velikonocni a mimo to jej mam kazdy druhy vikend v mesici. Pochopil jsem, ze se nic nikdy nezmeni. Vzhledem k tomu, ze mam svoji manzelku a situace je neunosna jsem uvazoval nad snizenim styku se synem, aby matka nemohla narusovat muj osobni zivot. Nikde jsem nenasel jak se postupuje v pripade zadosti o snizeni styku. Musim k tomu mit urcity duvod dany zakonem? Nebo mohu podat zadost na zaklade duvodu ktere uvedu? V zakone je stanoveno ze matka je povinna predat die,ale neni uvedeno zda je otec povinnen si jej prevzit. Matka totiz syna dovedla pred dum a odjela aby bylo po jejim. Pochopitelne jsem se o syna postaral. Situace je neunosna pro zivot me rodiny a ja bych si radeji pockal az si se synem budu moc promluvit a sam rekne nazor o styku a bydleni za par let

lv
15. únor 2017

Za pár let bude pozdě. Syna 2 víkendy v měsíci, to je na budování vztahu s ním hodně málo, i když na prázdniny ho máš. Kluk nemůže za novou rodinu, za mámu..

j.a.n.i
15. únor 2017

@vanda25 Nějak nechápu, jak může syn za to, jakou má matku? A vlastně i otce, když tě obtěžuje být se svým vlastním synem... A jinak ne, nejsi povinen ho převzít, stejně jako matka není povinna se o něj starat, klidně ho můžete dát do děcáku a psát mu jednou za půl roku pohled, aby ho nikdo nemohl adoptovat 💣

ivular
15. únor 2017

@vanda25 Pokud je dítě v péči matky, pak není důvod žádat o snížení styku. Ty máš v tomto čase PRÁVO si syna vyzvednout a pečovat o něj, vychovávat.. Nemáš ovšem POVINNOST toto dělat. Čili si zkrátka syna ber méně často a není co řešit. Mimochodem, dle toho popisu si myslím, že to bude pro syna lepší.

jezz13
16. únor 2017

Pokud mám problém s matkou, řeším problém s matkou, nikoliv se synem. Neboli obtěžování matkou se můžete bránit úplně stejně jako obtěžování jakýmkoliv jiným člověkem, tedy podáním trestního oznámení a návrhem na předběžný soudní zákaz kontaktu s výjimkou předání syna.
Druhá otázka je, zda vás opravdu obtěžuje matka nebo se prostě o syna starat nechcete. Pak jak bylo řečeno, povinnost to není, povinnost je jen platit výživné.

drakenn
16. únor 2017

@jezz 13 souhlasím
Píšete, že matka není schopna života bez vás. Já bych to viděla, že spíš není schopna života bez svého syna a nepřiměřeně reaguje, když je syn u vás.
Nejste spíše tlačen k omezení styku se synem nynější manželkou?
Čím méně se budete se synem vídat a čekat, že s jeho vyšším věkem se s ním domluvíte, se na dítěti může negativně podepsat. Může to brát jako zradu, že pro vás není dost dobrý..