Rodičák u OSVČ

ronja55
8. bře 2017

Hezký den, mám na vás otázku. Jsem OSVČ a neplatím si nemocenskou, tak že nemám nárok na mateřskou. To vím, ale jak je to s tím rodičovských příspěvkem. Někde jsem četla že jde čerpat i na otce a pak jsou volit i jiné varianty než ta 4 léta je to pravda? A pokud to takto jde jak je to po dobu kdy je žena doma a na partnera je rodičak, platí za ní stát normálně sociální a zdravotní? Díky za objasnění.

majaaa82
8. bře 2017

@ronja55 Ahojky, pokud sis neplatila nemocenskou, budeš mít rodičák na 4 roky => 9 měsíců 7600,- a pak po zbytek cca 3500,-
Pokud je tvůj muž zaměstnanec, můžeš si nechat převést rodičák na něj a je pravděpodobné, že s tím budete moci hýbat a budete dostávat víc. Pokud je také OSVČ, záleží, zda si platil nemocenskou on. Když ne, převod by neměl žádný smysl.
Pokud ty zůstaneš OSVČ a převedete rodičák na manžela, budeš si muselt platiz zálohy na soc/zdrav (ale záleží na výdělku, do určité výše se neplatí). Aby to za tebe hradil stát, musela bys přerušit OSVČ, v tu chvilku ale nemáš rodičák (ten je na muže) a musela bys asi na pracák a tam se nahlásit jako nezaměstnaná. Pak by za tebe stát soc/zdrav platil. Ale tím se vyvážeš z možnosti vydělávat. Doporučuju tedy zůstat OSVČ (ale musíš si to propočítat) a manžel na rodičáku. On může pracovat k rodičáku kolik chce a ty můžeš vydělávat jako samostatná osoba.

ronja55
autor
8. bře 2017

Děkuji za odpověď. Přítel je zaměstnanec, tak že by to na něj mělo smysl převést. Já pracovat nechci alepoň do dvou let dítěte, tak že pokud nebudu mít žádný příjem a zůstanu OSVČ, tak platit zálohy tedy nemusím?

jaja01k
8. bře 2017

@ronja55 Rodičák nemusíš převádět na partnera. Může být normálně na tebe, ty ho budeš pobírat, zálohy na sociální a zdravotní platit nebudeš. Jen při žádosti o rodičák doložíš, že partner je zaměstnaný a od sociálky jeho vyměřovací základ.

ronja55
autor
8. bře 2017

A pokud to takhle udělám budu moct s rodičákem hýbat na 2 nebo 3 letou variantu ?

dandaa
8. bře 2017

Aktualne tohle resi kamaradka ktera si neplatila nemocenskou.Pozastavila si zivnost jelikoz nema narok na materskou tak zatim ma alespon podporu.Az porodi tak zazada o rodicak pres otce ditete.Zivnost obnovi na vedlejsak aby mohla obcas do prace.

jaja01k
8. bře 2017

@ronja55 Ano, pak si můžeš zvolit variantu, jakou chceš. Ty podmínky musí splnit alespoň jeden z rodičů, a nemusí to být ten, který rodičák pobírá. Já to tak mám. Jsem OSVČ, nemocenskou jsem neplatila, takže jsem neměla mateřskou a rodičák by mi dali automaticky na 4 roky. Ale protože manžel ty podmínky splňuje, rodičák pobírám já a mohla jsem si zvolit kratší variantu.

majaaa82
8. bře 2017

@jaja01k to ale plati jen tehdy, pokod je manzel zamestnanec. U nas, kdy jsme oba osvc, to prevest nejde, resp. manzel si neplatil nemocenskou. Ja nastesti jo, takze mam rodicak na dva a pul roku. Ale vic s tim hybat taky nemuzu, protoze jsem si platila jen nejakou vysi nemocenskeho.
@ronja55 zalezi, jake jsi mela prijmy. Ja platim zalohy stale, mam osvc jako vedlejsi cinnost, rodicak jako hlavni. Mam je snizene, ale platim. Pokud nevydelam urcitou vysi, budou se mi zalohy na socialko vracet. Ale az zpetne. Jenze ja to vydel, takze mam s vracenim smulu. Lepsi je ale, aby ses poradila na socialce, tam ti to reknou presneji.

ronja55
autor
8. bře 2017

@majaaa82 přítel je zaměstnanec už 7 let, tak že v tom problém nebude, jestli to jde tedy jen tak že doložim příteloví příjmy na sociálně a můžu normálně čerpat já tak by to bylo nejlepší, pozastavila bych si živnost a pak ji zas obnovila..., každopádně se půjdu zeptat na sociálku 🙂

xpila
8. bře 2017

@ronja55 Sociálka rodičák nevyřizuje, ten vyřizuje ÚP. Stačí doložit příjem otce dítěte a můžeš si výši RP volit sama. Konkrétně výše se pak odvíjí od jeho příjmu.

lenka6790
8. bře 2017

@ronja55 na úpravu délky rodičáku jsem četla na netu takový fígl, pokud si začnete hned platit nemocenskou budete účastník nemocenského pojištění a až zaplatíte tu povinnou dobu, mělo by s tím jít hýbat a nemít rodičák na 4 roky, zkouším to najít, ale nějak se mi zatím nedaří...

lenka6790
8. bře 2017

@ronja55 tak už jsem to našla, posílám kopii a odkaz na kalkulačku výpočtu a stránky, kde je to uvedené ;) třeba se bude hodit
Finta s nemocenskou
Když vám nevznikne nárok na mateřskou, spadáte automaticky do nejpomalejší kategorie čerpání rodičovského příspěvku. Existuje ale klička, jak to obejít: začít v těhotenství platit nemocenské pojištění. Na mateřskou už nedosáhnete, ale polepšíte si s rodičovskou.

Po uhrazení tří měsíčních záloh vám totiž vznikne nárok na výplatu nemocenské, kterou můžete využít na období šesti týdnů před porodem a šesti týdnů po něm. Jednoduše si necháte napsat neschopenku. Po dávkách nemocenské pak začnete čeprat rodičovský příspěvek. A rychlost čeprání budete moct ovlivnit. Díky pobírání nemocenské vám totiž vznikne vyměřovací základ, který jste nezískali mateřskou. Nebudete tudíž automaticky odsouzení ke čtyřletému čerpání rodičovského příspěvku.

Zdroj: http://www.penize.cz/materska-dovolena/320414-o...

xpila
8. bře 2017

@lenka6790 V tomhle případě to je zbytečné, pokud otec dítěte pracuje. A stejně by si RP mohla volit jen do výše 7600 Kč.

jullli
8. bře 2017

@ronja55 nevim jakou zivnost mas, ale ja osobne zivnost nebudu ani pozastavovat a budu dal pracovat ( pracuji doma) a proste po porodu zazadam o rodicak a budu dal i u toho pracovat a platit si sama soc.a zdrav.
Neplim si nemocenske a rodicak budu volit pres manzela

lenka6790
8. bře 2017

@xpila mě to přijde lepší, už jen z toho důvodu že může paní nastoupit na nemocenskou a bude mít hrazeno alespoň něco a nebude muset čekat na nástup partnerova RP, což stejně nejde hned po porodu.
Nevím kde jste přišla k částce 7,600 Kč, píšou že se dá normálně hýbat s délkou i částkami, samozřejmě do určitého limitu dle příjmu...a i kdyby pořád lepší než ta nejnižší suma po nejdelší dobu...já bych se určo i na tuto variantu optala na sociálce. A když nic jiného alespoň paní o této možnosti řešení bude vědět a sama si může porovnat co je pro ni lepší...

xpila
8. bře 2017

@lenka6790 Tak nepředpokládám, že by jí DVZ stačil na vyšší částku, protože by si dle toho tak musela platit nemocenské pojištění, což navíc ani ne vždy jde. A RP je povětšinou vyřízen rychle, pokud bude mít vše připravené. A u OSVČ to není dle příjmu, ale dle výše placeného nemocenského. Tohle se vyplatí jen u těch, kdy si nemůže RP volit ani jeden.

ronja55
autor
8. bře 2017

@jullli dělám pojišťovacího poradce a bohužel práce je dost časově náročná a hodně se jezdí po republice, tak to nepůjde zkloubit s mimčem asi, tak chci alespoň 2 roky pozastavit, partner má celém vysoké příjmy a když si zvolím tu 2 letou variantu, tak to finančně zvládnem úplně v pohodě.

@lenka6790 U nás má asi věští smysl doložit příjmy partnera na úřadu práce, on je zaměstnanec už 7 let, tak že to je v pohodě, ale moc děkuji i za jinou variantu jak by to šlo 🙂