Rodičovský příspěvek na 4 roky, kolik to dělá měsíčně?

ronikaaaa
15. dub 2015

Holky, jestli je tu některá, která má rodičovský příspěvek na 4roky mohla by jste mi prosím říct kolik to dělá měsíčně? Bylo mi řečeno, že prvních pár měsíců je to víc a pak se to sníží. Byla bych ráda kdybych věděla o jaké částky se jedná. Mockrát děkuji a přeji hezký den

terry1512
15. dub 2015

Myslím že do 9 měsíců dítěte je to cca 7100,- pak nějakých 3800,- jestli se nepletu.

j.a.n.i
15. dub 2015

@ronikaaaa 7600,- a pak 3800,-

fibrila
15. dub 2015

Nevíte někdo, jestli lze získat ještě další příspěvky od státu, když jsem neměla nárok na mateřskou (kromě příspěvku na dítě + 500Kč)? Nejsem samoživitelka, ale i 4300,- je žalostných...

ronikaaaa
autor
15. dub 2015

@fibrila Tak jestli tomu rozumím správně tak jsi nepobírala mateřskou ale až po narození dítěte rodičovský příspěvěk který más na 4 roky a k tomu ti uznali jeste 500Kc příspěvěk na dítě takže po těch devíti měsicích dostáváš 4300,- ale máš manžela/partnera, který je zaměstnaný? Nebo já taky zadnou materskou nepobírám a vypada, že mi rodičák dají na 4roky ☹ coz ráda nejsem nebo ta částka je jak říkáš ty žalostná. Takze budu taky ráda pokud se dozvím že si můžu zažádat jeste o nejaké příspěvky

tanak
15. dub 2015

Já jsem třeba neměla nárok na mateřskou (byla jsem studentka a neměla jsem skoro nic odpracováno), ale tím že manžel splňoval požadavky na přiznání PPM (ale nešel na mateřskou, jen mu na ni teoreticky vznikl nárok), tak jsme si mohli výši rodičovského příspěvku zvolit. Dostala jsem tedy rodičovský příspěvek ode dne porodu. Záleží tedy jestli váš partner pracuje a vznikl by mu nárok na PPM. Potom by záleželo jak si peníze rozložíte (zvolíte si částku, kterou chcete čerpat a od toho se bude odvíjet délka čerpání). Doufám že jsem to napsala trochu srozumitelně 😀

ronikaaaa
autor
15. dub 2015

@tanak děkuji, ale my jsme oba pracovali v UK takze u nas je to trosku komplikovanejsi, jinak vim o tom co tu píšeš ty, že to jde vypočítat na manžela 😉

aglaia82
15. dub 2015

@tanak dela se rozdil mezi partnerem a manzelem?

jitavrtule
15. dub 2015

@aglaia82 ne, nezáleží na vztahu mezi vámi, jde jen o "otce a matku" daného dítěte.

tanak
15. dub 2015

@aglaia82 Taky bych řekla, že je jedno zda jde o partnera nebo manžela. Tam jde podle mně o to, že ten chlap musí být otcem dítěte, ale ruku do ohně bych za to nedala. 😉

fibrila
15. dub 2015

@ronikaaaa ano, je to tak, mám přítele, pracuje, ale na ŽL a neplatí si nemocenskou, takže jsem si nemohla ani přes něj zvolit délku rodičovské, automaticky to mám na čtyři roky, po devíti měsících s uvedenými pěnezi, což bych si sama určitě nevybrala. Studentky (také můj případ) jsou brány stejně jako nepracující, což mi nepřijde vhodné, dříve to tak nebylo. Na VŠ excelentní výsledky, stipendia, teď finanční dno, nezbyde mi, než jít co nejdříve do práce, bohužel na úkor dítěte. To není dobře vymyšlené. Pokud chce mít člověk všechny stupně vzdělání (včetně doktorátu) a nemít první dítě až po třicítce, tak to jinak nemůže dopadnout. Nebyla jsem bohužel superžena, abych někde při studiu pracovala na hpp.

ronikaaaa
autor
16. dub 2015

@fibrila Stejně nechápu proč si uplně každý nemůže volit délku rodičovské, ale někomu je prostě udělena na 4 roky, je to bordel. Přece ti dají v celku ty samé peníze jako když to máš i na 1,2 nebo 3roky. To zase vymyslel nějaký chytrák. A prosím tě máš(měla jsi) těch prvních 9 měsíců 7100,- nebo 7600,- nebo jedna maminka psala tak a druhá tak a nikdo třetí mi zatím tu částku nenapsal? A uznali ti ten příspěvek těch 500,- už při těch prvních 9měsicích nebo az jak jsi začala brát ty 3800,-Kc? Dík a hezký den 🙂

xpila
16. dub 2015

@ronikaaaa Proč by v tom byl bordel, je to prostě i podle příjmu a podle toho, jestli jsi pracovala a jak dlouho.

ronikaaaa
autor
16. dub 2015

@xpila No ale mě přijde, že pokud je ta cílová částka u každé délky cca stejná tak proč se každý nemůže svobodně rozhodnout na jak dlouho to chce mít. Nevím no, mě to prostě přijde nefér

xpila
16. dub 2015

@ronikaaaa Třeba proto, aby to nebylo zneužívané. Když je nárok na 4letou variantu (např. pro ty, co nikdy nepracovali) a další dítě se ti narodí třeba za 2 roky, tak ten zbytek propadne. Kdyby si ale mohli zvolit jen na 2, tak na tom budou přece vydělávat.

j.a.n.i
16. dub 2015

@ronikaaaa Třeba protože stát chce aby lidi před dítětem pracovali, tak je takto motivuje?

fibrila
16. dub 2015

@ronikaaaa Prvních devět měsíců je rodičovský příspěvek 7600,- přídavky na dítě (500,-) je možné pobírat hned od začátku s rodičovskou.

fibrila
16. dub 2015

@xpila No možná by se pár takových našlo, co by si to takto naplánovali, ale na ty peníze přece mají nárok, to není žádné vydělávání. Na druhou stranu jak k tomu přijdou matky, které chtějí být doma s dítětem 2-3 roky a pak jít pracovat. Že se s tou sumou nedá vyjít, je asi mimo diskuzi.

fibrila
16. dub 2015

@j.a.n.i Stát by měl spíše motivovat, aby se rodily děti, aby tady měl kdo pracovat...

j.a.n.i
16. dub 2015

@fibrila Když on potřebuje k rození dětí motivovat ty pracující, ne ty flákače... a jelikož k volbě rodičáku stačí aby měl nárok jeden z rodiny, tak ti, kdo ho nemají pro mě flákači opravdu jsou... (krom pár OSVČ a to jsou zase paka, když je jim zatěžko platit si 115,- měsíčně nemocenské).
A jen tak mimochodem pracovat klidně jít mohou a při tom ten rodičák pobírat dál.

marvas7
16. dub 2015

@xpila @ronikaaaa @j.a.n.i
Já jsem OSVČ a mám taky "danou" 4 letou dovolenou, resp. příspěvek ve výši 3 800 Kč. A nepovažuji se za pako. Platila jsem řádně daně, sociální a zdravotní příspěvek. Ale příplatek za nemocenskou jsem si tedy neplatila. A abych měla nárok na vyšší mateřskou, tak bych si musela min. 9 měsíců před početím tento příspěvek platit. Přitom by se výrazně zvýšily i zálohy na zdravotní pojištění. Jinými slovy: velmi podobná částka, kterou bych státu odevzdala, by mi on pak milostivě dal. V tomto je OSVČ ve velké nevýhodě.

fibrila
16. dub 2015

@j.a.n.i no aha, takže všechny matky studentky event. čerstvé absolventky VŠ jsou flákačky, které by stát neměl motivovat mít děti, to jste jistě potěšila nejen mne. A pracovat se dá jít třeba klidně týden po porodu, že? Vždyť přece rodičák lze pobírat dál a dítě si nějak poradí... To už je však poněkud mimo stanovené téma a začínají urážky, končím.

ronikaaaa
autor
17. dub 2015

Holky, prosím vás nezačněme se tu hádat. Já jsem tuto diskuzi začala jenom abych se dozvěděla kolik to činí měsíčně při rodičáku na 4 roky a nerada bych z toho tady měla nějaké hádky nebo urážky. Každý má na všechno svůj názor, ale nemyslím si, že lidi, kteří nepracují před početím dítěte jsou flákači. Já jsem třeba pracovala celý život a můj manžel taky, ale prostě teď před příchodem miminka jsem z jistých důvodu, které tu nebudu vypisovat, byla na pracáku a taky si nemyslím, že já nebo manžel bychom byli flákači. A to samé si myslím o studentech................ snaží se aby měli vzdělání a pak měli dobrou práci a to že než začali pracovat se jim podařilo počít miminko to je přece dar a proto mi přijde nefér, že si nemůžou svobodně zvolit délku rodičáku.
Hezký den 🙂

svetlanap
17. dub 2015

@ronikaaaa Přesně tak, nemyslím to zle, ale není třeba házet všechny, kteří mají dítě a před tím nepracovali do jednoho pytle, samozřejmě i flákači jsou, ale já třeba taky otěhotněla hned po škole, protože to prostě ze zdravotních důvodů nešlo jinak (šlo o to dítě mít nebo nemít - nikdy) to si člověk rozmyslí, jestli půjde do práce, nebo co. Manžel normálně pracuje od svých 16 let a já, jak to půjde nastoupím do práce.

jitavrtule
17. dub 2015

@fibrila špatně čteš. j.a.n.i. má naprostou pravdu v tom, že stačí aby jeden z rodičů splňoval podmínky, což v reálu znamená, aby pracoval a rázem tu možnost volby délky rodičáku mají. Pracovat se dá jít třeba ve dvou třech letech dítěte, proč to hrotit do extrému týden po porodu, že 😉 ?
Těch variant, kdy rodina má fixní 4letý rodičák není zas tolik - matka samoživitelka studentka nebo nezaměstnaná, matka i otec nezaměstnaní, matka nezaměstnaná nebo studentka/otec OSVČ, oba OSVČ.
Chápu, že slovo "flákač" čeří vody, ale upřímně - je logické, že stát nemá zájem motivovat k plození dětí a zakládání rodiny osoby, které do jeho sociálního systému nikterak nepřispívají a naopak z něj ještě sosají. Ať už je to z jakýchkoliv důvodů. A ano, do týhle kategorie spadají i studenti a nepracující absolventi, nedobrovolně nezaměstnaní a OSVČ, kteří nechtějí státu sypat do kasičky.
Nevidím na tom nic urážlivého - je to jen konstatování faktů.

j.a.n.i
17. dub 2015

@fibrila No, pokud si 2 studenti pořizují dítě, nebo VŠ studentka s nezaměstnaným, tak ano, nevidím důvod, proč by jim stát měl takovou dvojici motivovat k tomu mít dítě...

j.a.n.i
17. dub 2015

@marvas7 Pro nárok na volbu rodičáku do 7600,- stačí platit to naprosté minimum 115,- měsíčně, které žádné zálohy nezvýší a je tedy rozhodnutím každého OSVČ, zda si ho platit bude nebo ne, pokud nechce, jeho věc, ale ať si pak nestěžuje na nemožnost volby, protože on tu volbu měl. Akorát nevím o jaké nevýhodě tu mluvíš, OSVČ se může rozhodnout, zda si bude platit a kolik, zaměstnanec tu šanci nemá, ten ho platit musí a zaplatí sakra víc.

somalicats
17. dub 2015

@j.a.n.i Tak zrovna u těch studentů bych byla opatrná. Já poprvé otěhotněla půl roku po první promoci a kdybych neměla příjem ze zaměstnání již z doby studia, tak bych měla taky kulový. Ale vrátila jsem se po dvou letech do práce a rozjela kariéru, dneska si můžu díky tomu dovolit "válet si šunky" na MD (teď už RD) s druhou a do toho si dělat dle sebe. A státu jsem za tu hromadu let odvedla tolik, že si teď prakticky zpátky "vezmu" to, co jsem do kasičky nasypala. A když porovnám, jestli mít děti dřív nebo později, tak jsem spíš pro to mít je dřív. Kariéra se dá dělat i s nima, pokud je ženská aspoň trochu schopná (a tímpádem už pak státu prakticky jen sype), ale udělat si nejdřív kariéru může znamenat taky žádné děti nemít.

j.a.n.i
17. dub 2015

@somalicats Tak pokud si otěhotněla půl roku po promoci, tak nějak nevidím důvod proč bys neměla nárok na mateřskou i kdybys při studiu nepracovala (předpokládám, že půl roku po promoci si již pracovala...). A co partner, ten předpokládám taky pracoval, takže nejste ona kategorie, o které jsem mluvila.

tanak
17. dub 2015

@j.a.n.i Nechtěla jsem se moc zapojovat do diskuze, tohle je poměrně ožehavé téma. Předem říkám, že jsem ráda, že mám na malou vůbec nějaký rodičák (my jsme rodiče a my se o dítě musíme a chceme ve všech směrech postarat) a i když jsem díky manželovi měla nárok klidně na 2letou rodičovskou, tak jsem toho nevyužila a mám ji na 3,5 let. Ale ohledně těch studentek bych byla opatrná. My jsme s manželem byli spolužáci (při studiu oba na brigádách, já s prospěchovým stipendiem, za pomocí rodičů jsme si vlastnoručně opravovali bydlení). Měla jsem zdravotní problémy a 2 gynekologové mně nezávisle na sobě řekli že jen tak neotěhotním...ale ouha, měsíc po státnicích jsem byla v tom. Takže jsme si vlastně jako 2 studenti pořídili dítě! 😀
To jsme jako hned považováni za vyžírky státu? Přece je předpoklad, že 2 vysokoškolsky vzdělaní lidé budou jednou (dříve či později) pracovat ne? Manžel šel hned po škole do práce, ale já na doktorát, kde jsem do dne porodu denně chodila (po porodu jsem chodila individuálně)... psala jsem články, vedla výuku a s 4 měsíčním kojencem prezentovala článek na konferenci. Proč jsem hozena do stejného pytle jako někdo kdo skončil v 15 letech základní vzdělání, nemá snahu se učit, nechce pracovat a dělá si jedno dítě za druhým? 😠
Jako za mně se na to chce podívat ze všech stran, nikdy se nevyhoví všem, ale ne každý kdo nemá nárok na volbu rodičovského příspěvku (pracovali v zahraničí, oba byli studenti a otec dítěte třeba nemusel ihned najít práci atd...) chce sosat stát a je nefachčenko 😖

j.a.n.i
17. dub 2015

@tanak Pokud píšeš, že partner pracoval hned od státnic, tedy opět nárok na volbu byste měli, opět nepatříte do mnou zmiňované kategorie...