Těhotenství a výpověď. Co dělat, když mě chtějí vyhodit?
Zdravím, oznámila jsem v práci těhotenství a chtějí mě vyhodit. Smlouvu mám na neurčito, můžu s tím něco dělat? Já myslela , že mě vyhodit nemůžou... Jsem těhotná poprvé a neznám takové věci a můj šéf je mazanej. Děkuji za odpověďi.
@hezz17 V zákoníku je něco o nošení těžkých věcí, což plné bečky jsou...v reálu máš sklad s bečkama většinou v takovém podniku 2x2 metry, kde ti ty bečky závozník staví na sebe a ty si je sama musíš u přerážení přehazovat podle potřeby...ona i ta 30 bečka ve fofru dá dost zabrat netěhotné ženské.
@michaela666 cituji googl :D Těhotné ženy nesmějí ručně zvedat a přenášet břemena těžší než 7,5 kilogramu a maximální celková hmotnost jimi zvedaných a přenášených břemen za směnu nesmí přesáhnout 2500 kilogramů. Břemena lze zvedat po dobu 10 minut a pak musí být zařazena přestávka nejméně po dobu 15 minut.
@michaela666 tak je definovano kolik a jak casto denne.
@jakreb ne, tech nevhodných činností je opravdu velni malo.
@gramar Tak na mě teda přišla personalistka v dubnu s tím, že nesmím jako těhotná zvedat nic těžšího 3 kg. Měla to i vytisknuté ze zákoníku, ale moc jsem se tím nehrabala. To jsem šla do kolen, že bych si podle nich nesměla nést dohromady kilo mouky, cukru a olej 😀
@hezz17 V těhotenství nesmíte vykonávat práce:
v chemické laboratoři s nebezpečnými látkami,
vyžadující používání izolačních dýchacích přístrojů,
vykonávané velkými svalovými skupinami
spojené s nošením těžkých břemen,
vykonávané vsedě a spojené s častým zvedáním nebo přenášením těžkých břemen,
spojené s tlakem na břicho,
ve stoje v těhotenství a činnosti vykonávané ve vnuceném pracovním tempu,
při nichž jste vystavena nárazům,
způsobující akutní nebo chronické otravy s těžkými nebo nevratnými účinky na zdraví,
při výrobě léčiv nebo veterinárních přípravků obsahujících hormony, antibiotika nebo jiné biologicky vysoce účinné látky,
spojené s výrobou výbušnin
při kterých hrozí zhroucení konstrukce nebo pády předmětů,
ve výškách nad 1,5 m,
na zařízeních vysokého elektrického napětí,
při porážení zvířat na jatkách,
vykonávané v prostoru uzavřených nádob nebo nádrží,
při ošetřování pacientů umístěných v uzavřených psychiatrických odděleních,
v podzemí při těžbě
Jako těhotná nesmíte pracovat v nočních směnách. Denní směny jsou v pořádku, ale pokud vám nevyhovují nebo cítíte, že je nezvládáte, máte právo požádat svého zaměstnavatele o úpravu pracovní doby, nechat se převést na jiný druh práce nebo požádat svého lékaře o vydání neschopenky.
@michaela666 To abys na nákup šla s RVHP a co deset minut měla čtvrthodinu pauzu :D
@hezz17 Ono se v tom soupisu dá najít hodně věcí, které u jakéhokoliv zaměstnání nemusí vyhovovat. Záleží jak se k tomu staví zaměstnavatel, protože tím chrání i sám sebe. Pokud by mu přišla kontrola a zjistila, že jako těhotná dělá něco co by neměla, tak může dostat pokutu jak on tak i ona. A to se fakt u mamky v práci stalo...Stačí, aby přijal někoho dalšího na směnu a tím jí ulevil. Pak by tam třeba vydržela pár měsíců, ale do porodu určitě ne.
@gramar 😀 Na nákupy chodí manžel. Když už mě vezme sebou na vycházku, tak se ani do horních regálů nesmím natahovat pomalu. Z obchodu můžu nosit jenom kapesníky a toaleťák. 😂 Jak to budeme dělat, až budeme mít jednou druhého prcka co se bude chtít nosit nevím. To by měli zakázat asi taky v nějakém zákoníku. 😀
@misicka03 Oni totiž tihle lidi na neschopenky a placené dovolené vůbec nehrajou.🤐
@michaela666 že by to byl příkazovník pro partnery, prarodiče a sousedy, že by to první dítě chovali za tebe, když budeš těhotná...? :D
@gramar Jako zkušená matka všechny ty pokyny a vychytávky sepiš a já si od tebe hned jeden výtisk pro každého z rodiny koupím 😀
Holky byly jsteě už někdy v takové situaci? Ono se lehko řekne ať nic nepodepisuje, žádnou dohodu, zákon je na tvé straně, musí ti platit 100% náhradu.... Ale v reálu to tak není, a takových slušných zaměstnavatelů je jak šafránu. Kdo z normalné pracujících má na to si najmout právníka, to je ranec peněz, a času, nedej bože kdyby to měl řešit soud. A co ten zaměstnanec? Zůstane doma a bude čekat jak dopadne soud? A ten čas mezitím mu složenky a jídlo bude platit kdo? Ano třeba to vyhraje, ale bude-li mít protistrana šikovného "bezpáteřního" právníka, tak to uhraje na kdo ví co a zaměstnanec ještě bude muset platit všechny výlohy.
Ano je to hnus a není to fér, bohužel je to realita. Tedy zaměstnancům nezbyde než se podřídit, bohužel.
Zakladatelce držím pěsti, hlavně ať jsi v psychické pohodě, to je pro miminko nejdůležitější.
@michaela666 no spis nez aby preradil premluvi k PN a pokud je zena hloupa, tak jde.
@michaela666 to je pravda, když potřebuji k doktorovi tak žádná propustka prostě neplacené volno a nebo já mám hodně dovolené tak mi to dává z toho aby by mi nemusel proplacet.
@michaela666 že bych našla své nové uplatnění a konečně zbohatla na pokynech pro rodinu nastávajících matek :D
@zuzangel Hele nikdo netvrdí že je to jednoduché a že to všude jde rozumnou domluvou, všichni asi vědí jak ti šéfové dokáží osladit život když se vzepřeš, o tom žádná. Potíž je ale v tom, že pokud se všichni budeme slepě podřizovat tomuto nátlaku, tak se to nikdy nezmění a vyčůraný šéf bude vědět že mu to projde, proto je nutné se nažit vynutit si dodržování zákona (od toho snad daný zákon je) a ne tiše šoupat nohama, to právě vedlo k tomu že si v této zemi lidé zákony vytírají pozadí a zaměstnanci sice nadávají, ale buď v hospodě nebo v diskuzích a to ničemu nepomůže... Navíc jsou věci na které právníka nepotřebuješ, stačí ti úřady a jejich kontrolní orgány (i když s nimi to také nebývá sprint, ale spíše lehký klus na mnoho kilometrů...).
@misicka03 Já zjistila že se za posledních pár "dní" dost věcí změnilo, ale jako těhotná (i netěhotná) máš na propustku k lékaři nárok a za určitých okolností je to i proplacené viz. toto Zákoník práce č. 262/2006 Sb.
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
@hasara33 neschopenka je jen ze zdravotních důvodů, doktor ti ji nenapíše jen protože chceš/potřebuješ 🤷🏻♀️
@veroniquecz asi tak. Ale tady se pise stejně bezne jako antibiotika na chripku 🙄
@hezz17 no právě 🤦🏻♀️ A ta atb jsou taky napřesdržku 🤬
me docela zarazi, jak muze takovej clovek vubec vlastnit podnik a nevedet uplne banalni veci, jako to, ze tehotnou proste podla zakona nemuzes vyhodit.
@dyechampion Třeba má lidi na to aby toto řešili za něj, nebo se s tím nesetkal tak neví, případně ví a zkouší to... Ani jednu z možností nelze vyloučit...

@veronika9595 já jsem to myslela, tak že jim to oznámím ať si můžou hledat náhradu, že ji zaškolím a nemusel by tam být místo mě a pak bych v klidu šla na neschopenku.. Jenže jemu mu vadí, že bych byla doma na ně :(