Těhotná ve výpovědní lhůtě, brzy nástup na zkušební
Dobrý den maminky,
tak Vam píši o pomoc s moji práce životní situaci co me teď potkala. Jako normální žena, která zjisti, že je těhotná se z toho velmi těší a je šťastná u mě to bylo to samé a jsem šťastná, že to přišlo ale! S přítelem jsme se snažily o miminko kolem půl roku, kdyz jsme si řekli, ze to asi tak rychle nepůjde a snažení jsme nechali tak, začali jsme si řešit novou práci v Česku jelikož teď pracujeme na Slovensku. Už jsme dali výpověď, do konce výpovědi nám zbývají asi cca tři týdny a nastupujeme do nové práce, kde je zkušební lhůta 3 měsíce .. Ale ejhle, tři dny zpátky, jsem zjistila, že jsem těhotná. Můžu byt těhotná asi měsíc, možná par týdnu.Jenze co teď ? Tutlat to v nové práci a pak to říct, nebo řešit tyto věci jeste z touhle práci kde jsem ve výpovědi? Firma mi dala výpověď ale tímto porušila vlastně nevědomky zákon. Co mam dělat mile maminky ? Můžete mi prosím někdo nejak poradit ? Děkuji. 😔
@babi1995 píšeš, že si dala výpoveď ty sama, takže žiadne pochybenie zo strany súčasného zamestnavatela nie je...
Normálne by som nastúpila do novej práce, s nikým by som nič neriešila (aj rodine sme tehotenstvo oznamovali v 13tt)), akoncom výpovednej lehoty by som to buď priznala alebo nie. Medzitým by som si pozistovala, či mám nárok na PPM a kto ju bude platiť (asi Slovensko) a čo v prípade, že ma po skončení skúšobnej doby "vyrazia" z novej práce.
mě se stalo to samý, tedy ne stěhování do jiné země, ale do nového města za novou prací. Těhotenství jsme zjistila týden před nástupem. Já to tedy novému zaměstnavateli řekla ještě před nástupem. Ono totiž záleží jak budeš těhotenství prožívat a jaké to zezačátku bude. Jestli totiž budeš třeba v práci tajně zvracet tak si piš že se to sakra rychle provalí a pak tě ten nový zaměstnavatel může klidně vyhodit ve zkušebce a dokonce i kdybys měla ve zkušebce pracovní neschopnost. Navíc v době kdy ti uplyne zkušebka budeš už ve 4.-5. měsíci a já už to teda nezamaskuju a to by mi teoreticky zkušebka běžela pořád.
Můj nový šéf to vzal ok, nadšenej nebyl ale pak se zeptal jestli kdyby měl nevzal tak bych byla půlrok bez příjmů a tak že to mě teda vezme. Dokonce mi odpustil i zkušebku. Stěhování bylo peklo jak mi bylo blbě, ale zvládli jsme to. Takže jsem nastoupila, vděčná, snažím se odvézt dobrou práci a nemusím se nervovat že by mě třeba nechtěli pustit k doktorovi. Takže to zvaž, za mě se upřímnost cení. Jinak bys po zkušebce řekla že za dva tři měsíce končíš a čau...
no lehký to není, sama jsem se tím natrápila ale věř že to dopadne dobře a těš se na miminko 🙂
Ahojky,taky mám trosku zamotanou hlavu,chystam se na IVF,nejprve laparoskopie a pak IVF,v práci jsem to řekla,ale na moji pozici je slozite někoho senat,mam obavy,ze kdyz uz by se nekdo našel,radsi by ho dali na moje misto,protože muj odchod je v oblacích,můžou me vyhodit?Musi se pi IVF automaticky na rizikové tehotenstvi?Děkuji
@katkadam Ano po IVF se automaticky nastupuje na rizikove, ale predpokladam, kdybys to nechtela, nemusela bys. Ja to v tomhle ohledu mela jednodussi, byla jsem uz tak na nervy, ze mi bylo uplne jedno co zamestnavatel udela, nastesti jsem v klidu zaucila a vse predala. V klidu otehotnela a sla na rizikove. Oficialne te z tohoto duvodu samozrejme vyhodit nemuzou, ale pokud zamestnavatel bude chtit, duvod si najde. Drzim pesti at je zamestnavatel slusny a tobe se dari.
@jaroslavasv Dekuji,snad to tak bude 😉

@babi1995 Firma podle mě žádný zákon neporušila, když v době výpovědi jsi ještě ani Ty sama nevěděla, že jsi těhotná, a pravděpodobně ani ještě nebyla (pokud to správně chápu). Z Tvého pohledu by asi bylo nejlepší nastoupit do nové práce a vydržet zkušebku.