Učitelství - jaké aprobace jsou žádané?
Uvažuji o studiu pedagogické VŠ. Zajímá mě ale, jaké předměty jsou podle vás nejžádanější. Nerada bych něco vystudovala a pak zjistila, že nemohu sehnat práci. Děkuji
Když tam mi přijde, že člověk musí být takovej oddanej a "přeslazenej" na ty dětičky, to ja moc nejsem ;-D taky se s dětmi hodně někam jezdí atd.
@dockysbazar tak oddaný muže byt člověk i v jiném oboru. Hrát preslazenost rozhodne není potřeba, jak chcete byt preslazena na pubertalniho pataka ☺ a ja osobne nikde hodně nejezdím.Pár akci přes rok, jednodenní výlet či exkurze apod nic hrozného. Žádná škola v přírodě a lyžáky. Kolikrát starší děcka chodi na besedy a přednášky častěji. Ale vy musíte vědět, jestli tihnete k menším nebo větším dětem. Jinak bych řekla že uplatnění budou mit 100% jazyky a profilove předměty čj, M....
@dockysbazar Naroku na "preslazemost" bych se na 1. stupni nebala, dcerka ma ted dokonce ve skolce 2 ucitele-chlapy a sladci rozhodne nejsou, max 'cukr a bic' a deti je zboznuji. 🙂
Myslim, ze v nasem skolstvi je o zapalene ucitele takova nouze, ze je nejlepsi si vybrat obor, aby hlavne bavil Tebe, a deti uz to pak poznaji a oceni.
MS a první stupeň se uplatní vždy. Druhy stupeň hlavně angličtina.
Jsem ucitelka na 1. stupni ZS a musim souhlasit, ze nejlepsi uplatneni nalezne ucitelka na prvnim stupni - je to pet trid (nektere skoly maji vice trid v rocniku) tudiz i vetsi nabidka mista -pokazde nejaka otehotni, je na RD, nekdo jde do duchodu -snadneji se to misto hleda 🙂))
Na vyssim stupni uz reditele koukaji po spravne kombinaci -uzsi vyber 🙂)) proste je to hodne o stesti............u nas na skole mame treba tri pr...le ucitelu v kombinaci CJ a HV (jsme skola s hudebnim rozsirenim), ale mame odliv zaku, tudiz na dve veci......a chybi nam kvalifikovani jazykari (predevsim aj)-protoze ti, co umi jazyk, si pujdou vydelat vic penez nekam do firmy.......dale dejepisar, zemepisar................ale ja bych sla do kombinace matika (tam je dost tydenni dotace hodin) a k tomu treba chemie (clovek bude mit chemii a dobere pocet hodin matiky).....
Bracha je taky ucitel a ma kombinaci matika-dejepis a ted si dodelal prave tu chemii 🙂))
Tu angličtinu jsem chtěla, zrovna jí ale neotevírají kombinovaně. Nad I. stupněm jsem přemýšlela, ale nejsem právě takovej moc šašek a kreativní člověk, tam jsem myslela, že je to potřeba, když se vymýšlí třeba nějaká besídka atd.
Ahoj já mám kombinaci s angličtinou a měla jsem nabídek víc než dost. Za mě tedy jazyky.
Ja myslim, ze prvni stupen neznamená, že musíš být šašek. Každopádně ja dost často vidím že se hledají aprobace jako chemie / fyzika. Též pak ta AJ, 1 . stupeň a MŠ jak už psaly holky. Nejhorší je najit praci jako vytvarkář. A je potřeba mít dvojobor. S jednim máš šanci snad jen s AJ a i tak daji ředitelé spíš přednost někomu s kombinací oborů, pokud nebudeš mít štěstí.
@dockysbazar tak na tom nizsim stupni - muzes si zvolit nizsi stupen se specializaci AJ (ja si dodelala)-a nemusis treba ucit takove ty tvurci predmety jako VV, CSP apod. reditel te muze nasadit na vic anglictin po celem nizsim stupni, pak treba budes ve sve tride ucit matiku a cestinu, telocvik apod. moje kamosku dava reditelka s tou aprobaci ucit aj i na vyssi stupen (nemaji tam tak kvalitni ucitelky jako je treba ona 🙂)) zalezi na skole a rediteli....
add besidky-jako jake besidky??? to neni jak ve skolce -my mame treba jen jednou za pet let skolni akademii (mela jsem zrovna ctvrtaky a vyuzila jsem proste potencialu deti, ktere se necemu venovaly- spolecne jsme nacvicili na skladbu od Shakiry (ta fotbalova) takovy jakoby aerobik (mela jsem 17 kluku a 6 holek 🙂))-vymyslela mi to jedna zacka-pak jsem ji za tu pomoc dala velkou cokoladu 🙂)) a bylo! takze se to da i takhle......a jinak se moc s detmi nejezdi -jednou rocne vylet (ale nejsi povinna jako ucitelka ho vykonat, je to za odmenu), nekdy skola v prirode (to je super akce, kdyz se domluvis s vyhcovatelkou-muzete si udelat projektovy tyden, ty ucis, ona odpoledne podnika s detmi aktivity 🙂)) -my treba meli skolu v prirode jen ve treti tride 🙂)) pak jezdi deti na lyzak, ale na nizsim stupni to vede telocvikar a jezdi on (jen s detmi, ktere maji zajem, takze posbira vsechny deti z celeho nizsiho stupne).......jednou jsme meli projekt z eu- kontakt s polskou skolou (ja byla koordinator, takze jsme podnikali vylety do polska a ceska za penize eu-bylo to fajn) 🙂)))
Pokud mate pocit ze na deti musite byt preslazena, tak asi ucitelstvi nebude ta spravna volba. To je spis poslani a clovek by mel mit vztah k detem v sobe. Dite (zak, jakehokoli veku) ma byt partner. Myslim v komunikaci, samozrejme nemluvim o pravidlech, hranicich, moralce apod.
Jinak nejvic se hledaji prvostupnarky a jazykarky a prirodni obory... ale Vy asi spis vybirejte obory pro SŠ... preji stastnou ruku ve volbe!🙂
Na 2. stupni zejména fyzika, utrhnou Vám ruce
S tak malými dětmi nemám zatím zkušenost a ani nevím jak to na 1. stupni chodí, tak možná jsem měla vyvolaný takový dojem 🙂 to jsem ráda, že jste mi to objasnily, děkuji 🙂 co kombinace aj a ruština? Ruština asi moc nefrčí co?
@dockysbazar ja myslim, ze rustina jde zas do popredi, ale neni tech hodin asi moc, jeste frci dle me spanelstina-pro me teda lepsi, kdyz se deti uci anglictinu a jiny jazyk nez nemcina (je dost podobna a plete se).....
Robim na strednej na gymku...let rozhodne rustina, ta ma brutalnu renesanciu, kedze plati,ze ak po 4 rokoch potrebuje dieta maturovat vacsinou z anglictiny na urovni B2, hlada druhy jazyk, ktory ho az tak neobtazuje. Vyrazne ubuda ziakov na nemcine a francuzstine. Jazykarov je treba vzdy, vzdy, vzdy. Dobra je aj kombinacia s matematikou, ktora ma velku casou dotaciu,nepokazis nic ceskym jazykom ( u nas slovencina), proste velka casova dotacia plus povinna maturita z rpedmetu je top kombinacia. Ja mam kombinaciu dejepis-obcinaka a dost som bolalimitovana, tym, ze na ZS je to predmet raz do tyzdna, ale zachrnailo ma gymko, kde tie deti z dejaku maturuju a potrebuju na prijmacky etc.
Mám aprobaci ČJ - OV - za sebe říkám, že češtinářů je fakt hodně. Jestli jsi technický typ, šla bych do matematiky a fyziky, to ti ruce utrhnou. A jinak kreativní bys měla být i na druhém stupni, fakt nejde jen dostavit se do třídy a odvyprávět si svoje 🙂
Ahoj, já mám aprobaci ČJ-AJ. Češtinářů je asi dost, ale jazykáři jsou žádaní vždy - hlavně s angličtinou se podle mě neztratíš (ani v jiném oboru). Velký deficit je podle mého názoru v oblasti exaktních věd - matematika, fyzika, chemie - kantorů s touto aprobací je pořád málo...Rozhodně nedoporučuji aprobace typu tělocvik-výchova ke zdraví apod. Nejvyšší hodinová dotace je pro předměty český jazyk, matematika a cizí jazyky. S takovou aprobací máš reálnou šanci dostat celý úvazek. 🙂
@dockysbazar Pokud máte v povaze, že nejste příliš veselý a hravý člověk a nemusíte malé děti, ZŠ nedoporučuji vůbec. Já sama mám aprobaci pro SŠ, nicméně učím na druhém stupni ZŠ a docela vám rozumím a chápu vaše obavy - také nejsem úplně typ "šaška" a hračičky a občas tím na ZŠ poněkud trpím. Kreativita mi, myslím a doufám, nechybí, učení mám ráda, k dětem mám kladný vztah, umím si ze sebe dělat legraci, ale pitvoření moc nemusím. Takže při některých veselých akcích školy docela trpím a musím uplatnit veškeré své herecké nadání. :D Jestliže jste založením vyloženě introvert, pak se raději učitelské profesi vyhněte úplně. Pro uzavřené lidi, úzkostné typy a melancholiky toto povolání není.
Musím volit obory, které se dají studovat kombinavaně. V mém případě je tedy reálná aj a ruština. A to jsem myslela, že ruština je na úpadku.
@dockysbazar na upadku byla po revoluci, ale jelikoz v nasi zemi je i dost dost ruskych fierem - tak si myslim, ze je k uzitku.....ale rustina spis pro SS (na zakladkach stale nabizi nemcinu, u nas teda i tu spanelstinu......)
@dockysbazar S dvěma cizími jazyky bych se o budoucí uplatnění nebála. 🙂 Ostatně, s vystudovanou AJ-RJ se můžete dobře uplatnit i mimo školství. Ruština se už dnes celkem běžně učí i na základkách jako druhý cizí jazyk.
@drzticka81 U nás se ruština nabízí jako alternativa k němčině a zájem je...
Introvert jsem docela dost ale spíš mi nevyhovuje takové to denní plkání o ničem. S kolegyněmi na oddělení to bylo za trest. Pořád se řešily kraviny. Tohle by mi mohlo vyhovovat, že to je různorodý a člověk to má ve své režii. Přemýšlím nad tím no, nevím.
@dockysbazar ha, že rys nikdy nebyla ve sborovně? 🙂
@dockysbazar A jéjej. :D A uvědomuješ si, že školství je dnes skutečně feminizované odvětví a čeká tě každý den ve sborově a v kabinetu se spoustou ženských? :D 95 procent tvých kolegů budou ženy a ano, často budou kdákat, vzájemně na sebe nasazovat, klevetit a řešit kraviny. :D V tomto směru si asi nepolepšíš. Nicméně práce je to hezká, pro mamku s dětmi ideální, luxusní doba volna oproti jiným profesím - Vánoce, letní prázdniny, jarní prázdniny, svátky...Ale musíš počítat i s tím, že pracovat ve školství může být velice stresující záležitost. Hlavní je dostatek sebevědomí - jakmila děcka vycítí, že si kantor nevěří, dají mu to strašlivě vyžrat...Sama s tím bojuji, odjakživa jsem spíš skromný a méně průbojný typ a tohle na děti opravdu nefunguje. Zvlášť u těch na ZŠ musíš jasně ukázat, kdo je tady pánem - zní to tvrdě, ale je to tak. Samozřejmě základem je být spravedlivý a měřit stejným metrem všem.
@dockysbazar souhlas s @flamarion 🙂 práce je to krásná, ale za sebe můžu říct, že to volno si lidi občas představují jako Hurvínek válku. Zvlášť u jazyků je to pořád opravování, opravování, opravování. U cizích jazyků je super dělení tříd, osobně si myslím, že to by mělo být i v češtině a matice. Jsem nesmírně šťastná, že jsem před MD učila pět let, takže jsem si vytvořila slušné portfolio materiálů, takže až přijde šok z návratu do práce, tak je naštěstí kde brát. A děti? Spravedlnost a férovost, jasně nastavená pravidla a bezpodmínečné dodržování - to je cesta k úspěchu 🙂 děti potřebují ve škole i introverty 🙂
@blaablaablaa Určitě. Netvrdím, že je dobré, aby byli všichni kantoři stejní, to vůbec ne. Jak psal Komenský, škola má být "dílnou lidskosti" a děti mají poznávat různé lidi a naučit se s nimi pracovat a vycházet. Je pro ně jen dobře, když se naučí popasovat se s učitelem rázným a přísným, ale zrovna tak by měly poznat i kantory laskavé a vlídné...
@flamarion j jsem rázná, ale dovolím si říct, že i laskavá a vlídná 🙂 myslím, že si rozumíme 🙂 já to myslím i z toho hlediska, že dnešní svět je nastavený na průbojné extraverty, introvertní děti tak můžou mít pocit, že jsou upozadněné, na kraji. A je důležité, aby viděli, že i tichý člověk je skvělý článek kolektivu, že všech nemusí být všude plno, přesto může předstoupit před skupinu lidí a něco jim předat 🙂
@flamarion tak to je super - u nas mame ucitelku nemciny a porad propagovali u deti nemcinu .........pritom tam mame i kvalitni ucitelku spanelstiny -jsme skola s hudebnim zamerenim, mame sbory a ten nejstrsi sbor jezdi ruzne po svete.casto i do spanelska -takze mi prislo velice skoda, ze nasi zaci si nemohli vybrat tu spanelstinu 🙂)) jak je to na jinych zs nevim, vim jen, ze gympl nabizi tyto dalsi ostatni jazyky (jedna zacka ma rodice z ruska, takze si dala rustinu-mela vyhodu 🙂))
nemcina mi prijde na zs jako druhy jazyk velice nestastny - anglictina -sotva si ji deti osvoji, tak hnedka mit jazyk velice podobny -v tom mi prijde rustina a spanelstina mnohem lepsi 🙂))

Lépe a snadněji nachází misto prvostupnacky.