Vydržely jste chodit celé těhotenství poctivě do práce?
Ptám se, protože jsem z práce čím dál více unavená a přemýšlím,jak to tam budu zvládat ve třetím trimestru až bude venku teplo a já budu otekla..nehledě na to,že už teď jsem daleko méně produktivní,než jsem bývala. Pracuju v kanceláři,takže to není tak náročné,ale celý den sedět,poslouchat dotazy klientů a kolegů..už mě to ubiji trochu. Šéfova mi dala najevo ze se mnou přes léto hodně počítá ale trochu se bojím ze ona nechápe ze můžu kdykoli lehnout s komplikacema. Co vy,chodila jste některá bez neschopenky a bez dovolene až do mateřské do práce?
Taky jsem pracovní povinnosti měla skoro až do posledního týdne. Mám ale sedavé zaměstnání, takže to problém nebyl. Horší to je, když někdo pracuje například v restauraci, to si myslím, že se zvládnout nedá 🙂 ale jinak všem doporučuji, protože mi těhotenství díky práci hrozně rychle uteklo 🙂
holky, jak jsem si vás tu četla, tak musím říct, že asi máte pravdu všichni...třeba u nás se porušuje ZP i v případě, že nejste těhotná a když se ozvete, tak v tom zůstanete sama 😒 ...smutná realita...když jsem zjístila, že jsem těhotná, tak jsem si říkala, že taky budu bojovat za to, na co mám právo, ale nakonec to dopadlo jinak, ale stejně by mě zajímalo, jak to je s těma těhotnýma ženskýma v práci...víte jak, slyšíte různé věci, které vám potom zaměstnavatel s radostí vyvrátí...jak je to s přesčasy (měli jsme třeba porady mimo pracovní dobu, třeba i o pauze na oběd) nebo přeřazení na ranní směny??
@idiska přesčasy jsou ze zákona těhotným zakázané ale já osobně třeba dokud to nikdo nevěděl jsem přesčasy dělala normálně, a po oznámení když se mi nechtělo tak jsem prostě odešla normálně ale zase ono radši jsem zůstala a jela domů autem s přítelem než abych se trmácela 2hodiny autobusem a přijela ještě déle než by dojel přítel autem.
@idiska Narizene prescasy jsou ze zakona tehotnym zakazany... a pokud by mi zamestnavatel neco planoval mimo praci tak bych to klidne i rekla.. proste bych rekla ze bohuzel prescasy delat podle zakona nesmim... za to te vyhodit nemuzou..
Je to tady v zakone:
§ 156 Úprava pracovní doby
(3) Zaměstnavatel nesmí zaměstnávat těhotné ženy a ženy, které pečují o dítě mladší než jeden rok, prací přesčas.
@idiska Mohla jsi to odmitnout no..
a přesčas je totéž co nadúvazek??...takto, měla jsem (nyní už jsem na mateřské, ale třeba se to bude hodit jiným, např. kolegyním) nějaký počet hodin na týden, nebyl to plný úvazek...byl to tedy přesčas nebo ne?
@j.a.n.i tak to by bylo určitě, bylo to na 7h, takže další směna by byla dvonásobek 😒 ...u nás to řešili i tak, že prý můžeme přijít později, ale pak jsem nestíhala svou práci, takže jsem prostě pracovala třeba hodinu zadarmo ☹ ...do toho zase nepočítám poradu, která měla být na 5min, ale trvala i hodinu nebo 2 😒 ...jako já už jsem pak skončila na nemocenské, protože jsem měla zdravotní problémy (i když si myslím, že asi právě z toho), ale jsou tam jiná děvčata, kterým tvrdí, že to je O.K. (právě kvůli zkrácenému úvazku), tak jim to vyřídím 😉
Poprvé jsem odcházela na MD v termínu. Podruhé jsem o mimčo přišla ve 23. týdnu. Asi jsem byla moc velká hrdinka a nepřipouštěla jsem si stres v práci. Takže jakmile se mi o čtyři roky později podařilo otěhotnět (už u jiného zaměstnavatele), vyjednala jsem si na dva měsíce práci z domova, abych něco dodělala a předala to své nástupkyni - díky bohu za uznalou šéfku - a pak jsem zůstala doma. Taky to vypadalo, že beze mě se tam zblázní, ale nezbláznili 🙂 Jestli se cítíte unavená, neváhejte a vykašlete se na práci. Užijte si těhotenství v klidu.
@lucaaak Jsem v podobné situaci...

@karlajasmine Jj, je to přesně rozepsané, kolik kdo a jak může zvedat.