icon

Vyhazov po rodičovské dovolené, poraďte

83ja
5. zář 2014

Ahoj holky,
potřebuju poradit. Po rodičovské dovolené jsem se měla vrátit do zaměstnání, po celou dobu mateřské a rodičovské jsem chodila do práce pomáhat, ještě o prázdninách jsem mluvila se šéfem, ředitelem, personální, že se mnou od 1. září počítají, že si nemam hledat novou práci, ať chodím ještě přes prádzniny, abych jim zastoupila dovolené, tak jsem chodila, dali mi dohodu o provedení práce s absolutně minimální částkou, ale říkala jsem si tak co, hlavně, že se budu mít kam vrátit...nakonec to dopadlo tak, že místo návratu si mě šéf pozval a otevřeně mi řekl, že buď jim podepíšu dohodu nebo se můžu vrátit za 15 hrubého a že se ke mě budou chovat tak, že stejně odejdu. Odstupné mi dávají minimální a pokud se mi to nelbí, můžu se prý vrátit...vůbec nevím co mam dělat...podporu na pracáku dostanu minimální, protože jdu z rodičovské a práce se s malým dítětem hledá těžko...splácím hypotéku, protože jsem měla v práci vysoký plat a počítala jsem s návratem...díky za každou radu...

Strana
z3
j.a.n.i
8. pro 2014

@amallie Pak by to mělo být z platu, protože překážky jsou jak kdybys pracovala, odvádíš sociální a zdravotní. Akorát se pak musíš přihlásit do 3 dnů, přestože díky odstupnému nebudeš mít první 3 měsíce na podporu nárok.

amallie
8. pro 2014

@j.a.n.i děkuju, našla jsem, že musíš mít plat tři měsíce, tzn., to mi vyjde akorát, že? zaměstnancem jsem 11 let u jedné firmy….. Kolegyně totiž mnohdy podporu z UP dostaly jen tu minimální, že po RD jim zaměstnavatel nedal výpověď, ale ukončili to dohodou, i když v ní byl důvod uveden (nadbytečnost), z odstupného se pojistné neplatilo a tudíž to bylo asi proto. Mě čeká výpověď, tu mi předají 2.1., takže teoreticky za 1.1. - 31.3. dostanu plat, pak tedy asi budu?? mít nárok na nějakou dovolenou?? nebo tu mi proplatí? a pracovní poměr skončí 31.3.2015, takže do 3.4. 2015 se přihlásím na ÚP a tu podporu 65% platu bych dostat měla? Za tři měsíce odstupného nic a pak ale těch 5 měsíců jo?

j.a.n.i
9. pro 2014

@amallie Jo, přesně tak a nárok bys měla mít na 3/12 dovolené, ale pokud nebudou hloupí, tak ti ji nařídí vybrat místo těch překážek v práci, tak bych nic navíc nečekala. A jinak na tu podporu nemusíš mít plat 3 měsíce, stačí i méně, ale podstátné je, aby alespoň chvíli a pak se včas přihlásit na UP.

amallie
9. pro 2014

@j.a.n.i děkuju děkuju, tak snad aspoň něco, když už teda s náma takto zachází…… sice je mi proti srsti přihlásit se na UP, ale co už, že

uzankaa
30. pro 2014

Prosím o radu, možná to tady už zaznělo ale nechce se mi to všechno pročítat. Jsem zaměstananá u naší firmy od 18.10.2010, mám smlouvu na dobu neurčitou, momentálně jsme na RD, jedná se mi o to, že naši firmu chtějí zavírat a tak se chci poptat, jak mám reagovat já, když jsem na RD a budou mi chtít dát podepsat výpoved? Nebo jak se vlastně mám bránit? Děkuji, za jakoukoliv radu, ZUZANA

j.a.n.i
30. pro 2014

@uzankaa Pokud budou firmu rušit, tak ti výpověď dát mohou, proti té chráněna nejsi a nijak ji od tebe nepotřebují podepsat, stačí jim, aby ji prokazatelně doručili, takže když ti ji pošlou na dodejku domů, tak je vše OK.

uzankaa
31. pro 2014

Díky za odpoved, firma ma nekolik pobocek a tu nasi chteji zavirat bud uplne a nebo prestehovat na jine misto. Je pravda že pokud mi pošlou výpoved domu poštou a ja podepisu prevzeti, tak tim padem souhlasim jako by i s vnitrim obsahem a bere se to jako podepsáno?? !! Nechci jim nic podepsat, tim mi zanikne právo na odstupné....nejsem ani v žádné ochranné lhůtě když jsem na rodičáku?

j.a.n.i
31. pro 2014

@uzankaa Ne, když podepíšeš převzetí, tak podepisuješ pouze a jedině to převzetí... a jinak tím, že ti pošlou výpověď ti nezaniká právo na odstupné. Něco jiného by bylo pokud bys jim podepsala dohodu, myslím opravdu dohodu, tedy na té dohodě nikoliv pošťačce na obálku. A pokud se ruší firma, tak prostě nejsi v žádné ochranné lhůtě, ono je to celkem logické, když celá firma či pobočka zaniká, tak prostě zaniká a tečka.

silvie_z
31. pro 2014

@j.a.n.i Ahoj, prosím taky o radu. Mám RD do 24.4.2015 a poté mě pravděpodobně čeká výpověď. Chtějí mi (zatím neoficiálně podle kolegyně z personálního) dát výpověď dohodou pro nadbytečnost - znamená to, že bych pak dostala jen minimální podporu? Omlouvám se, že se ptám, ale zatím jsem o tom nevěděla, až z téhle diskuze - tak se chci ujistit, že jsem to pochopila správně. Děkuju za radu.

j.a.n.i
31. pro 2014

@silvie_z To záleží k jakému datu bys ji uzavřela, pokud hned ke konci RD, tak ano, pokud bys na pár dní nastoupila, tak z platu.

silvie_z
31. pro 2014

@j.a.n.i aha, tak to nevím, jestli mě nechají nějaký den pracovat. Přemýšlím, jestli se můžu nějak šprajcnout, že dohodu nepodepíšu, aby mi dali klasickou výpověď.

j.a.n.i
1. led 2015

@silvie_z Tak samozřejmě, že můžeš, ale pak musíš být schopna případně ty 2-3 měsíce do práce chodit. Nebo prostě říct, že dohodu podepíšeš, ale až po plácnu odpracovaném týdnu.

silvie_z
1. led 2015

@j.a.n.i uvidím, jak to půjde. Moc děkuju za rady 🙂

sisinka74
2. led 2015

@hojda to je strasne jednoduche nakydat na byvaleho zamestnavatele hnuj, zvlast, kdyz se nemuze protistrana branit.

Strana
z3