Výpověď McDonald´s ve zkušební době. Má právo mi zaměstnavatel nařidit dodržet výpovědní lhůtu?

tublatanka
13. črc 2023

Pracuji v Mc donald, měsíc,tedy ve zkušební době.
Má právo zaměstnavatel,po mém oznámení ukončení pomeru, i když je to ve zkušební době,mi nařídit dodržet výpovědní lhůtu?,ve smlouvě jsem žádnou nenašla,Hpp,u brigádníků je to zřejmě 15dni,ale má na to vůbec právo, doteď jsem byla názoru,že práce ve zkušební době lze odejít okamžitě 😥 předem děkuji za radu

kakamila12
13. črc 2023

A co máš ve smlouvě? Zkušební dobu si zaměstnavatel může upravit, ze zákona je max tři měsíce, může být ale i kratší. Pokud jsi fakt ve zkušebce, tak výpovědní lhůtu dodržovat nemusíš.

jeyre
13. črc 2023

Jestli máš jen brigádu a ne pracovní smlouvu, tak tam je opravdu výpovědní doba 15 dní a žádná zkušebka. Ty směny, pokud jsi je už měla naplánované, bys měla odpracovat. Na druhou stranu, když už nepřijdeš, tak ti nic moc nemůžou...

bara88
13. črc 2023

@jeyre no nemůžou?myslím že ji mohou vzít peníze z výplatyo jejich ušlý zisk.neni to tak?

tublatanka
autor
13. črc 2023

@jeyre mám klasickou smlouvu Hpp,proto nechápu,s čím na mě vyrukovali, že směny musím dodržet!! Zkušební dobu mají klasický tři mesice

miryp
13. črc 2023

Pokud jsi zaměstnaná na HPP s klasickou pracovní smlouvou, pak se pracovní poměr ve zkušební době ruší (nikoliv vypovídá) ke dni doručení tohoto zrušení zaměstnavateli v písemné podobě, pokud není ve zrušení uvedeno datum pozdější - viz ustanovení § 66 odst. 2 zákoníku práce.

tublatanka
autor
13. črc 2023

@miryp
Ano,toto jsem manažerovi oznámila,vyrukoval s tím,i když mu to donesu ze dne na den, nadále směny musím dodržet...ale má na to právo?

miryp
13. črc 2023

@tublatanka a pan manažer neumí číst? Zákoník práce mluví jasně - ve zkušební době se zruší pracovní poměr ke dni převzetí tohoto dokumentu zaměstnavatelem, tudíž od následujícího dne nejsi zaměstnanec a tudíž těžko můžeš odpracovat naplánované směny. Leda bys sama ty směny odpracovat chtěla a tak bys uvedla datum zrušení ke dni poslední naplánované směny.

sonaxoxo
13. črc 2023

Podle mne to manager jen zkouší, protože nemají lidi, i když jsou teď brigádníci.Myslim si též, i v tom žiju, že ve zkušebce, která je většinou 3 měsíce, můžeš odejít ze dne na den a zaměstnavatel tě též může vyhodit ze dne na den! Ať ti manager ukáže smlouvy,§, kde to má psané nebo ty.

jeyre
13. črc 2023

@tublatanka Tak jestli máš normální pracovní smlouvu, tak pracovní poměr končí dnem doručení výpovědi (zrušení pracovního poměru ve zkušební době) a nazdar. Od toho ta zkušebka je. Jak tu někdo psal, nemají lidi a snaží se ti něco nabulíkovat, aby pokryli směny.

jeyre
13. črc 2023

@bara88 Chtěla bych vidět zaměstnavatele, který by si tohle zkusil. Možná kdyby byla jediná pracovnice a oni kvůli ní ani neotevřeli danou pobočku, což Mekáč určitě není. I tak je to otázka, jak by chtěli ušlý zisk vypočítat a vymáhat... prostě zbytečná práce a v podstatě by si řekli o žalobu. Jinak všeobecně když mi lidi nepřišli do práce, tak neodpracované směny se počítají jako neomluvená absence, takže za 0 Kč a strhává se minimální zdravotní pojištění, ale jinak nic. To už je holt riziko podnikání.

eressiel1020
13. črc 2023

@tublatanka Ve zkušební době lze okamžitě ukončit pracovní poměr. Dvou měsíční výpovědní doba není od toho ta zkušební doba je. Jestli potřebujete poradit napište mi SZ v mc Donaldu pracuji už 5 let. Kdyžtak se poptám v práci.

merope
14. črc 2023

@tublatanka Odpracování naplánovaných směr může být ze strany manažera ve stylu prosby a nikoli příkazu. Pokud se chová takto, rozumím, proč chceš jít pryč. To by ti volal, kdybys byla nemocná a chtěl, abys přišla do práce?

Lidí je všude nedostatek, pokud ti pobočka nesedne lidsky, ještě můžeš zkusit jít pracovat na jinou. Anebo teda úplně jinam, lidí je teď pořád ještě nedostatek.

tublatanka
autor
17. črc 2023

@miryp děkuji za odpověď,i přes ně zrovna vhodné jednání, jsem udělala ještě směny,jen nevím,zda muze být ve výpovědi jiné datum,kdy byla sepsána a ukončení o dva dny později (poslední směna),nebo datum sepsani musí sedět s ukončením v ten den?

miryp
17. črc 2023

@tublatanka nejedná se o výpověď, ale o zrušení PP (výpověď lze dát až po uplynutí zkušební doby). A právní úprava říká, že pracovní poměr končí ke dni, kdy zaměstnavatel převzal daný dokument, pokud v samotném dokumentu není uvedeno pozdější datum zrušení PP.