Vyučená prodavačka s maturitou. Jakým směrem jít po RD?
Jsme vyučená prodavačka, a k tomu mám udělanou 2letou nástavbu(ukončené studium maturitou). Ale co teď? Praxe žádná, je mi 25 let, a mám dvě děti. Příští rok mi končí mateřská. Nebyly peníze, takže další vzdělávání nebylo možné. A Ani teď penězi nerozhazujeme. Jsme z Moravskoslezského kraje (okres Frýdek-Místek). Je tady někdo s podobnou situací, nebo někdo, kdo má s takovými případy zkušenost? Chtěla bych jít do práce, ale o jaké místa se můžu ucházet? Kde bych měla šanci se uchytit? Na jaké pracovní pozice se můžu zaměřit? Ráda se učím novým věcem. Vím, každý by asi chtěl pracovat na úřadě, apod.ale né každý se rád "učí" novým věcem. Zaučení, rekvalifikace, atd.bych brala vážně, a k tomu i přistupovala zodpověďně, ale kde začít! Prosím o vaše zkušenosti, a radu, jak se teď odlepit od země, a jakým pracovním směrem jít. Předem děkuji
@sisinka74 Tvůj názor na jednu stranu chápu a na druhou stanu si říkám, že paušalizovat a mít takový názor na všechny vysokoškoláky není fér. Já jsem dokončovala bakaláře při léčbě rakoviny. Ani ne týden po chemo jsem šla ke státnicím z psychologie a jsem na sebe pyšná, že jsem školu dokončila a povedlo se mi na červený diplom. Magisterské dokončuji taky se zdravotními problémy, ale nechci to vzdát. Ano, v mém okolí je hodně lidí, kteří dokončili školu a v jejich hlavičkách toho moc není, neznamená to ale, že je tomu tak u všech. Navíc jsou povolání, jako třeba moje, kde si bez VŠ neškrtneš (dáno zákonem) - sociální pracovník.
@denny1610 Napadá mě, co třeba práce v sociálních službách? Nějaké domovy důchodců, neziskovky... Musíš mít rekvalifikační kurz "Pracovník v sociálních službách", který ale ÚP platí 🙂 platy jsou tak kolem 14 tis. hrubého. Práce to je náročná a to mnohdy víc psychicky, než fyzicky.
@sisinka74 už jsem si všimla. To ten mobil, než napíšu odpověď, tak už je tam dalších pět zpráv.
Takže naši diskuzi bych uzavřela, každá máme svůj názor, já souhlasím naprosto s tím, že VŠ nevypovídá o schopnostech člověka a jeho uplatnění v praxi, nicméně to je stejné ve všech stupních vzdělání. A
@zuzkka88 to řekla naprosto přesně. Mě se dotýká, když někdo snižuje moje vzdělání nebo se mu posmiva. Já taky nekritizuji, že někdo na tu vysokou školu nemá.
Teď jsem si dala na Mě pozor😉
Nechtěla jsem přispívat protože jsem tady neměla co napsat, já nemám maturitu a ani VS.... Ale už když tady píšete o znalostech Vysokoškoláku, tak poznám jednu holku, je vysokoškoláčka a je na té vysoke škole jenom díky tomu že maminka a tatínek mají hodne penez a podplatili profesory na VS, aby prošla a tak to bylo i když se učila na gympli,zmaturovala jen tak tak protože má rozum houpacího koníka.. Nebylo to žádne tajemství protože se tím holka chlubila i mojí segre která je ted v maturitním ročníku a jde na VS, ale učí se skoro na samé 1 a když tu vysoku školu dodela a bude mít nejaký titul, tak pred ní budu mít respekt, protože neco dokázala a šla si zatím. Jsme 4 ségry a 3 z nás nemají ani maturitu a né to VS.
Já moc nechápu, proč nechceš jít dělat prodavačku? Vím, že peníze tam nejsou asi nic moc, ale upřímně sama asi víš, že po vyučené prodavačce bez praxe nikdo dvakrát neskočí. Ale jsi mladá, máš ještě spoustu času se vypracovat. Manžel začínal jako prodavač v bauhausu a dneska je obchodní zástupce jedné stavební firmy, ale šlo to krůček po krůčku, získával zkušenosti, znalosti a hlavně kontakty. Maturitu má dneska opravdu každý a pomalu i tu vysokou, ale stejně je pro zaměstnavatele cennější praxe než papír ze školy. Na rekvalifikaci se vyprdni, to jsou takové nouzovky. Nastup do nějakého obchodu, buď nejlepší a časem můžeš dělat vedoucí. Jak budeš mít zkušenosti s vedením lidí a obchodu, už máš zase otevřené dveře výš. Šroť se jazyky, počítačové programy, navazuj známosti, měj oči otevřené a určitě se zadaří, ale nic není hned a zadarmo 🙂 Držím palce.
Zkus si napsat životopis do Ge Money do Hrabové. 😉
@denny1610 mam na to stejný názor jako @lrg začni prodavačkou a uvidíš. Když budeš dobrá a někdo to ocení, tak se můžeš dostat vysoko. Moje kámoška začínala jako řadová prodavačka v HM a teď tam dělá jednu z nejvyšších pozic pro ČR. Vzdělání můžeš mít jaké chceš, ale zaměstnavatelé chtějí jen praxi (pokud vyloženě nestojí o absolventa kvůli dotaci). Já mám cca 8 let praxe v cestovním ruchu a je mi to teď úplně k ničemu, když potřebuju dělat pravidelnou prac. dobu, abych stihla vyzvedávat děti. Tento obor se s tím trochu neztotožňuje, což mi jaksi nedošlo před dětmi. Takže jsem se hlásíla i na účetní, ale napsali mi, že nemám praxi (a to z toho mám maturitu a pak 3 roky hlavní obor na VOŠO), takže si moc nevybereš. Taky nevím co se sebou....
a proto chtěla jsem se zeptat nevíte jak to je teď s těmi kurzy na ÚP? je možno je využít až po těch 5 měsících nebo lze dříve? našla jsem si kurz již teď na jaře, abych měla aspoň toto než bude nějaká praxe, ale nechce se mi čekat tak dlouho na ÚP jen tak, když vím, že potřebuji jiný obor
Každý to má jiné. Já využívám rodičovskou jako dobu pro studium VŠ.
Já mám obchodku (maturitu) před dětmi jsem 6 let pracovala v jedné firmě v administrativě, moje představy jakou najdu práci se hodně změnili, doslova můžu říct, že mě realita posadila na prdel, sháním práci od září, zúčastnila jsem se 16 pohovorů, všechno v oboru administrativa, kancelářská práce, posléze i jako prodavačka, obsluha benziny atd. Několikrát jsem se dostala do 3 kola a nic, pak mě přijali ale s takovou pracovní dobou, která pro mě byla nepřijatelná (kvůli dětem). V dnešní době máš dvě možnosti jak sehnat dobrý místo a to je buď protekce (já jí neodsuzuji, protože kdybych měla možnost tak jí využiji, bohužel jí nemám) a nebo musíš umět perfektně jazyky, pak je šance, že se někam dostaneš i bez protekce. V Tvém případě bych to viděla na prodavačku, sociální pracovnici v přímé péči nebo něco takového, rekvalifikaci pracák zaplatí jen v případě pokud máš sehnané místo, kde nové poznatky využiješ. Já skončila brigádně na recepci v hotelu, nestěžuji si, kdyby mi dali smlouvu, byla bych štastná, ovšem i na tuto brigádu bylo výběrové kolo jak na prezidenta republiky. Kdybych nebyla obouchaná předchozími pohovory asi bych neuspěla, ale je fakt, že to byla dobrá zkušenost. Na prvních jsem koktala, byla zpocená a na desátém jsem byla suveréní 🙂
No, anebo rozjet živnost - třeba domácí pečení, marmelády, úpravu oděvů, seconhand (bazárek), venčení psů, úklid, nákupy starým lidem, masáže,... jde o nápad, který tě uživí plus využít talent, který máš... 😉
Narážky na tituly jsem přeskakovala, protože si myslím, že dneska umět dobré řemeslo je zejména pro chlapy, zlatý důl... 😵
ahojte, jsem tak nějak v podobné situaci...jsem na prodloužené rodičovské, původně jsem měla na 3 roky,ale jelikož mi druhé dítě nevzali hnedka do školky, neváhala jsem, a raději si prodloužila do 4 let,abych nebyla doma zadarmo a v říjnu mi dceru přijali do školky,takže mám do 30.11.2015 rodičák a nějaké peníze jisté (sice prd,ale lepší jak větší prd 😀 ) , v práci čekám výpověď pro nadbytečnost...abych doma jen tak neseděla na sedeli, tak si sháním brigádu (na HPP zatím nechci, jelikož si to chci pořádně ten poslední rok užít, v létě s dětmi a dovolené) a až tak od podzimu začnu hledat něco na HPP,ale nevidím to moc valně, po tom, co teď hledám brigádu (DPČ), tak si nedělám iluze s HPP, mám SŠ s maturitou,praxi , a z dřívějška rekvalifikáč na účetnitcví (ale to mi teď po těch letech bude k ničemu).Děsím se toho, co budu dělat a za kolik, když už teď koukám na nabídky, tak je to k smíchu co nabízí za platy a co požadují.Navíc ženská s dvěma dětma si taky nemůže vyskakovat a musí vybírat pracovní dobu takovou,aby to skloubila s dětma (vyzvedávání školka/škola).se mi tak zdá, že v dnešní době bez protekce a nebo roztažených noh se nedá sehnat slušná a dobře placená práce,vyjma toho, že někdo bude mít štěstí jako kráva 😀.Já navíc neumím jazyky (nikdy mi nešly,i když mám maturitu z němčiny a na gymplu jsem dělala i anglinu) a ani ŘP.
Tož co se mnou? 😀 No asi to není k smíchu,ale vážně taky teď tápám, co mám dělat, jaké mám šance a možnosti....
k těm titulům...ze známých , v rodině a z kamarádů má tak 90% titul a všichni jsou totální "tupci" a nepoužitelní 😀 znám plno lidí s maturitou a mají lepší práci a prachy než ti VŠ, pro mě osobně titul nic neznamená,ale když ho někdo chce.... 🙂
Tak já si nemyslím, že je titul k ničemu, určitě má člověk víc možností při hledání práce, mě třeba mrzí, že jsem na vejšku nešla ale našla jsem si dobrou práci, čichla k penězům a vyprdla se na studia, ale pro šikovného chlapa, který umí řemeslo je dnešní doba zlatý důl, u nás je teď nový" satelit" a mají tam postaveno zedníci, truhláři, malíři, skoro nikdo, kdo se živí "hlavou" 😀

@denny1610 bohužel na účetní chtějí většinou praxi 3-5 let, zákony se od doby maturity změnily, pokud chceš dělat tohle, tak asi nějaký kurz s aktuálním datem do životopisu