Zaměstnání. Jak zjistit, co mě bude po mateřské bavit?
Ahoj, řeším ten klasický problém, co po mateřské. Bezmála 20 let jsem pracovala v knihkupectvích. Což byla práce, která mě fakt bavila. Dělala jsem tam i během první mateřské, jenze v průběhu te druhé moje místo zrušili. Pravděpodobně dostanu klasickou výpověď. A jelikož tohle odvětví není zrovna na vzestupu, asi už místo nenajdu. Nechci ani právní radu, ani abyste mi poradili práci. Spíš, co vás v podobném případě nakoplo a vedlo, když jste museli totálně změnit obor? Jak v sobě zjistit, co by mě bavilo, co by mi šlo. Je mi 40 a na pracovním trhu si už přijdu jako dinosaurus.
@apajda pokud tě práce bavila a máš v ní tolik let praxe, úplně bych to nejdřív nezavrhovala. zeptala bych se tam, kde jsem pracovala, pak zkusila jinde, třeba budeš mít štěstí. v druhé řadě bych přemýšlela, které profese se tomu co tě bavilo, budou podobat. bavily tě ty knihy? prodej? komunikace s lidmi? podle toho bych se podívala na podobne obory. samozřejmě je taky důležité, kde bydlíš, jaký potřebuješ úvazek, jak jsi ochotná dojíždět apod. ale v první řadě bych neslevovala z toho co bych si přála, to jde vždycky. držím palce 😊
Co přesně tě v té práci bavilo? Souviselo to spíš prostředí knih, nebo prostě ten kontakt s lidmi a customer service?
Nemáte poblíž nějakou univerzitu/ univerzitní knihovnu? Co práce v archivu? Nebo pokud tě bavil prodej a customer service, tak to bych popřemýšlela jaké jsou mé koníčky ( třeba sport, zdravá výživa, turistika a hotelnictví nebo kosmetika...) a dle toho vybírala. Buď jako prodavačka, nebo třeba někde na recepci?
@apajda ségra si nejdřív vyčerpala podporu, potřebovala čas na rozkoukání se a nemohla ostat bez příjmu. No a pak brala všechno co přišlo. Jako myslím si že si nemůžeš zas vybírat. Pracovala ve stavěbninách, z domu dělala chvíli přes telefon prodeje (nedoporučuje 😀 ) pak posílala životopisy i na uklízečku..No a nakonec se uchytila náhodu v nějakém kanclu za PC.
Neklesej na mysli. Odpověz si na otázky, které nastínila reeeza - bavilo tě na tom to prostředí knížek? Nebo kontakt se zákazníky - prodej? Nebo obojí? Podle toho zkoušej hledat.
Jo a co by mě bavilo, co by mi šlo...to si říkám taky a ani v těch 40 netuším 😀 Studovala jsem 8l všeobecný gympl, vejšku jsem vybírala spíš vylučovací metodou (ne medina, ne IT, ne vysloveně technické obory, ne nic do laboratoře nějaká vědkyně, ne filda...) + co by mělo relativně široké uplatnění + vhodné pro ženskou, takže ekonomka. Celý život od školy dělam na kanclu za PC (kontakt s klienty naopak nepotřebuji nebo mi stačí pár telefonátů či emailů a vyhovuje mi, že jsem "zašitá") Náplň práce - no někdy postrádá smysl,no (úředničina) a je to blbárna, ale zatímmě to baví a hlavně je to na mé pozici no stress práce (ve srovnání se zaměstnáním před mateřskou, kdy jsem dělala účetní)
@kopmina proč by si nemohla vybírat? Jak to můžeš vědět?
@veroniquecz protože když máš v dnešní době 40 let a pracovala si doposud v knihkupectví a máš malý dítě (děti) tak ti toho moc na výběr nezůstává..já to jen soudím podle situace ve které se ocitla i moje sestra..
@apajda ahoj, tak za
a) nejsi dinosaurus
b) jako mama mas co nabídnout: organizovanost, spolehlivost, pracovní návyky
c) customer servise, pokud je to to, co Te v knihkupectví bavilo, můžeš to využít ve spoustě jiných odvětvích - jak psala reeeza
d) zkus se mrknout, jestli v Tvém okolí není kariérový poradce, který je schopný, Te nasměrovat v rámci Tveho mesta/kraje a projít s Tebou silné stránky a stránky na zlepšení
e) co zvážit studium nebo rekvalifikaci? Víš, že každý občas nad 18let muze čerpat příspěvek na kurzy do 50.000? Více na jsemvkurzu.cz
f) pokud Te bavily spíš knihy, zakládání, atp, tak můžeš zkusit bud knihovnu anebo třeba nějaký archiv nebo spravovat depozitář či sklad
Držím palce. Žena ve 40 fakt není za zenitem 👌🏻 a máš co nabídnout!
@kopmina ja mam brzy 40, deti male dve a vybírat si muzu. Takze se opravdu neda generalizovat.

@apajda Ségra byla v kanclu ve stavební firmě. Když otěhotněla věděl, že se tam už nechce vrátit - hlavně skrze dojíždění a 2 děti. Hledala práci v okolí bydliště. Našla kancl, ale utekla po týdnu kvůli jedné babě. Nakonec sehnala práci ve skladu. Po roce mohla být povýšená na technika, ale není ten typ člověka, co by chtěl mít lidi pod sebou. Sice to není práce snů, ale nemusí dojíždět a dělá na 1 směnu. Švára dělá 12tky, takže musela slevit. Mají výhodu, že naši rodiče jim vypomohou, když potřebují.