Zaměstnání při rodičovské dovolené a další mateřská

deidrei
22. led 2015

Hledala jsem různě na netu, ale tohle jsem nenašla, tak doufám, že tady nějaká dobrá chytrá duše bude vědět 🙂 Jsem na rodičovské dovolené, kterou mám nahlášenou na tři roky. Teď se mi naskytla možnost práce asistentky (většinou jen na pc z domova) na poloviční úvazek. Původním povoláním jsem zdravotní sestra a můj zaměstnavatel (zdravotní středisko, kde mám smlouvu na dobu neurčitou) nemá problém s tím, abych si takhle přivydělávala. Určitě ale budu chtít druhé dítě. Nevíte někdo prosím, jak je to pak s nárokem a výší mateřské? U svého zaměstnavatele jsem měla velmi hezký plat a tedy i mateřská byla docela vysoká. Jako asistentka si vydělám cca kolem pěti tisíc měsíčně, což je fajn, ale pokud by se mi z toho měla jednou vypočítavt mateřská na druhé dítě, tak nic moc... Děkuji

mysonek
22. led 2015

@deidrei ahoj, nevím přesně jak je to v případě, že ta práce je u jiného zaměstnavatele. Já od roka malé také pracuji, ale u stejného zaměstnavatele na úvazek 0,2 a bylo mi řečeno, že pokud stihnu další dítě do 3 (3 a půl) let věku dítěte, tak mateřská bude stejná jako ta první. Akorát kdybych šla na neschopenku, tak tak bude z toho malého úvazku.

mooncaa
22. led 2015

@deidrei Pokud, tuším do 4 let staršího dítěte, nastoupíš na mateřskou, tak se spočte nová mateřská ze současného výdělku a z minulého a budeš dostávat tu vyšší částku z těchto dvou.

deidrei
autor
22. led 2015

Děkuju 🙂 Vím, že je to tak u jednoho zaměstnavatele a nebyla jsem si jistá, zda to platí i v případě práce jinde. Přivýdělek na rodičáku je fajn, jen jsem se bála, abych pak s druhým dítkem neměla kvůli tomu strašně nízkou mateřskou.