icon

Zatajila jsem v průvodním dopisu, že jsem na rodičovské

majaaa82
14. bře 2017

Hoj, jdu k vám zase pro radu, ale musím to vzít trochu od Adama. Jsem léta OSVČ, pracuju jako novinářka. Spolupracuju s několika vydavatelstvími, ale kšeftů je teď spíš míň, tak jsem si říkala, že bych se poohlédla po nějakém dalším. Ale ouha, jsem na rodičovské s osmiměsíčním miminkem a mám pocit, že pro mladé, krásné a hlavně bezdětné personalistky je rodičovství a MD něco jako infekční choroba. Přestože jsem v oboru dlouho, dělám celkem specifický segment žurnalistiky, odpovídala jsem tedy poměrně náročným požadavkům, pozice byly na částečné úvazky a vhodné i pro volnonohaře, tak se se mnou prostě vůbec nikdo nebavil. Maximálně mi napsali, že pro mě teď nemají uplatnění a inzeráty visí na webu dále (stále tedy hledají). Už jsem se nějak naprdla a včera večer do jednoho vydavatelství, kde hledali přesně to, co já dělám, napsala průvodní dopis, ve kterém jsem rodičák zatajila. Za 12 hodin od odeslání mailu mě pozvali na schůzku. Což mi přišlo vlastně hrozně vtipné...

No a teď jak to vyřešit? Na plnej úvazek nemůžu, resp. můžu, ale nemůžu docházet do firmy denně (což nemůžu nejen kvůli malé, ale i kvůli švarcu). Moje práce se běžně dělá z domova/z terénu a já to tak praktikuju už dlouho, ale oni asi počítají s tím, že jim přijde na schůzku ženská, která může nastoupit hned a na plnej s docházkou. Už jsem tam kdysi dělala a dělala jsem z domova, ale nevím, jestli by to teď šlo, jsou tam úplně jiní lidé.

Mám skoro až blbej pocit, připadám si, jak kdybych je podvedla, oblafla... jenže kdybych rodičák přiznala, zas by mě polobozi na HR hodili do koše, i kdybych byla samotnej K. Čapek. Jak byste to na té schůzce vyřešily? Mám jim to říct rovnou? Nebo až se budou ptát na to, kdy bych chtěla nastoupit? Mám jim říct pravdu (tedy to, co píšu vám, jen zaobaleně), nebo se ještě víc zamotat do nějakejch nesmyslů? Nebo mám schůzku raději zrušit? Pozice je to pěkná, je to vyloženě to, čím se zabývám a chtěla bych to s nimi zkusit znovu. Ale trochu se bojím, že mi popřejou pěknej den, když to na ně vybalím.

Chjo... a to jsem si původně jen chtěla vyzkoušet, jestli jsem na mateřský neviditelná, nebo jestli je to tím, že přeceňuju svou praxi.

Moc děkuju za všechny rady, případně vaše vlastní zkušenosti.

Mááája

Strana
z2
buldrik
14. bře 2017

@majaaa82
jeste jedna vec, ktera mi pri vyjednavani hodne pomaha.

Popremyslej a napis si na papir podminky, za jakych by si pro ne mohla pracovat. Udelala bych si par scenaru: Idealni (napr. 4 dny v tydnu, z domova, svarc) .. az po ok (1 tydne do kanclu ...) az po ten zlomovy, pres ktery to nejde.

Behem pohovoru sikovne zjisti, jestli pozadavky firmy prekracuji ten prelomovy scenar a jestli je tedy vubec o cem se dohadovat. A pak bych vyjednavala az v momente, kdy je jasne, ze te chteji. Samozrejme je mozne, ze se zeptaji na tvoji dostupnost uz na prvnim pohovoru, ale jako prvni bych to urcite nenacinala a snazila se to posunout co nejdal.
Nezapomen, mas neco, co ostatni uchazeci nemaji, neni pro ne snadne najit vhodneho kandidata, takze nevyhod tu vyhodu hned z vlaku ..

kaja2016
16. bře 2017

@majaaa82 Nečetla jsem další příspěvky, ale dle mého názoru existuje právní úprava, která zaměstnavateli zakazuje se té vyptávat na informace typu sexuální orientace, počet dětí, řada....Navíc rodičovský příspěvek není dávka, která tě k něčemu zavazuje. Já bych tam šla, řekla že mám představu vzhlefek dalším pracovním závazkům pracovat cca tolik hodin týdně, např.ve večerních hodinách, jakou mám flexibilitu a toť vše. Kdyby se nějak začali vyptávat, normálně bych jim odpověděla, že tvoje rodinna situace je tvoje soukromá věc a nemusi se bát, že si nedokážeš aktualne představit žádnou okolnost, která by změnila tvoje pracovní možnosti... .Jestli ti nikdo zatím neodepsal, je pro ně dite zjevně problem...

majaaa82
autor
16. bře 2017

Ahoj, holky, tak schůzka dopadla celkem dobře, personalistka byla příjemná, OSVČ nevadí, dítě nevadí. Doporučila mě do druhého kola, prý mám pro ně perfektní praxi... zatím to vypadá dobře 🙂

fallingstars
16. bře 2017

@majaaa82 Super! No vidíš 😉 Tak hodně štěstí v dalších kolech 😉

majaaa82
autor
16. bře 2017

@fallingstars Moc díky 🙂 Druhé kolo je nějaký test. Když jsem si s tou personalistkou povídala, tak říkala, že by to pro mě měla být úplná hračka. A že to určitě dám, vzhledem k tomu, jak dlouho a co dělám. Tak jsem hodně zvědavá... Dám zase vědět, jak jsem dopadla... 🙂

gry
16. bře 2017

@majaaa82 No a tolik kritiku na HR 😠 drzim palce dal

kaja2016
16. bře 2017

@gry nejde o kritiku, ale osobní zkušenost. Já měla problém se zaměstnavatelem už v tehotenstvi. Myslím, že tu matky nejsou dostatečně chráněné zákonem v oblasti zaměstnávání.

gry
16. bře 2017

@kaja2016 To je mozny, ale hazet vsechny do jednoho pytle? 😕

lenkaluk
16. bře 2017

@majaaa82 jupiii, gratuluju😊

Strana
z2