icon

Zatajila jsem v průvodním dopisu, že jsem na rodičovské

majaaa82
14. bře 2017

Hoj, jdu k vám zase pro radu, ale musím to vzít trochu od Adama. Jsem léta OSVČ, pracuju jako novinářka. Spolupracuju s několika vydavatelstvími, ale kšeftů je teď spíš míň, tak jsem si říkala, že bych se poohlédla po nějakém dalším. Ale ouha, jsem na rodičovské s osmiměsíčním miminkem a mám pocit, že pro mladé, krásné a hlavně bezdětné personalistky je rodičovství a MD něco jako infekční choroba. Přestože jsem v oboru dlouho, dělám celkem specifický segment žurnalistiky, odpovídala jsem tedy poměrně náročným požadavkům, pozice byly na částečné úvazky a vhodné i pro volnonohaře, tak se se mnou prostě vůbec nikdo nebavil. Maximálně mi napsali, že pro mě teď nemají uplatnění a inzeráty visí na webu dále (stále tedy hledají). Už jsem se nějak naprdla a včera večer do jednoho vydavatelství, kde hledali přesně to, co já dělám, napsala průvodní dopis, ve kterém jsem rodičák zatajila. Za 12 hodin od odeslání mailu mě pozvali na schůzku. Což mi přišlo vlastně hrozně vtipné...

No a teď jak to vyřešit? Na plnej úvazek nemůžu, resp. můžu, ale nemůžu docházet do firmy denně (což nemůžu nejen kvůli malé, ale i kvůli švarcu). Moje práce se běžně dělá z domova/z terénu a já to tak praktikuju už dlouho, ale oni asi počítají s tím, že jim přijde na schůzku ženská, která může nastoupit hned a na plnej s docházkou. Už jsem tam kdysi dělala a dělala jsem z domova, ale nevím, jestli by to teď šlo, jsou tam úplně jiní lidé.

Mám skoro až blbej pocit, připadám si, jak kdybych je podvedla, oblafla... jenže kdybych rodičák přiznala, zas by mě polobozi na HR hodili do koše, i kdybych byla samotnej K. Čapek. Jak byste to na té schůzce vyřešily? Mám jim to říct rovnou? Nebo až se budou ptát na to, kdy bych chtěla nastoupit? Mám jim říct pravdu (tedy to, co píšu vám, jen zaobaleně), nebo se ještě víc zamotat do nějakejch nesmyslů? Nebo mám schůzku raději zrušit? Pozice je to pěkná, je to vyloženě to, čím se zabývám a chtěla bych to s nimi zkusit znovu. Ale trochu se bojím, že mi popřejou pěknej den, když to na ně vybalím.

Chjo... a to jsem si původně jen chtěla vyzkoušet, jestli jsem na mateřský neviditelná, nebo jestli je to tím, že přeceňuju svou praxi.

Moc děkuju za všechny rady, případně vaše vlastní zkušenosti.

Mááája

Strana
z2
majaaa82
autor
14. bře 2017

@majaaa82 Ještě doplním, že info o tom, že jsem na volné noze, jsem jim psala. Dokonce i se kterými jejich konkurenty spolupracuju. A to evidentně nevadí.

frufrunka
14. bře 2017

Nečetla jsem první dopis (nějak jsem ho nenašla), ale z nezávislého pohledu bych odpověděla asi takto: Jestliže hledají člověka, kterého chtějí mít přímo někde v kanceláři nebo na určeném místě v terénu, tak Ti musí být jasné, že tohle nemůžeš splnit a přijde mi nefér něco zalhávat a nebo usilovat o danou pozici s tím, že jim pak oznámíš, že vlastně nemůžeš a chceš pracovat z domova. Jestliže nabízejí pozici na 8 hodin denně a 7 dní v týdnu, tak asi nehledají maminky na mateřské... Je to smutné, ale to bohužel tak. Takže být na Tvém místě, spolupracovala bych s těmi, kde to momentálně funguje. A nebo bych se zamyslela nad tím, jestli výdělek bude dostatečně vysoký na to, aby pokryl chůvu. Já jsem kvůli těmto důvodům rezignovala na veškeré zaměstnání, také jsem OSVČ, ale na rozdíl od Tebe celkem dost nezávislá časově (můžu si dovolit sedět u PC v noci, jsem sice vázaná termíny, ale kdy svojí práci odvedu, to nikdo neřeší - jsem účetní). K tomu chci rozjet ještě nějaké kurzy pro veřejnost, ale tam si budu určovat já sama, kdy budou, ne někdo mě. V tomhle mají zatím ženy tady hodně nevýhodnou pozici, práce na částečný úvazek není, ve family-friendly firmách skousnou jedno, možná i druhé ošetřování a pak stejně dojde na lámání chleba. Asi bych se být Tebou smířila na nějaký čas s tím, že práce na plný úvazek zatím nepůjde. A jestli máš spisovatelské střevo,tak můžeš zatím psát do šuplíku - třebas se to bude jednou hodit! 😉 Přeju Ti hodně štěstí a držím palce... 🙂

mili_ilim_ilmi
14. bře 2017

Normálně tam zajdi a uvidíš, jak si to představují, jestli je možné tu práci vzít. Zatajení RD není nic divného, nikomu do toho nic není, jestli máš nebo nemáš děti.

majaaa82
autor
14. bře 2017

@frufrunka Já to mám taky právě spíš časově nezávislé, mám uzávěrku a tu musím dodržet, toť vše. Píšu kdy potřebuju, odevzdávám nejpozději v XY, témata si vymejšlím sama, rozhovory si zařizuju sama... Tady hledají na plnej, jedno zda zam/osvč. Ale je právě otázkou, zda mě nechají dělat doma. Není to žádná deníkařina, na to už jsem stará. Jde o odbornou žurnalitiku do měsíčníků. Ale ve velkým vydavatelství, kde už je to taky krapet korporát a jsou tam takový ty přiblblý manýry, že musíš někde dřepět, protože by to ostatním (třeba deníkářům) bylo líto. Což já bych nemohla a oni to vědí, bo jsem jim dala info o tom, že jsem na volný noze.

Možná řeším úplnou kravinu, ale nějak nevím, jak se dostat do stavu win-win.

majaaa82
autor
14. bře 2017

@mili_ilim_ilmi takže tam jít, bavit se s nimi a až na to přijde, tak jim to říci? Nebo raději rovnou na začátku? Zas abych je nevyplašila... 🤐 Jsem vlastně v téhle situaci nikdy předtím nebyla, tak nevím, co se sluší a patří...

fallingstars
14. bře 2017

@majaaa82 Já bych tam šla a prostě se s nima o tom na férovku pobavila. Třeba budeš tak přesvědčivá, že budou ochotni dojít nějakého kompromisu. Vůbec bych to nebrala tak, žes je podvedla, jak píše @mili_ilim_ilmi , do toho jim nic není a byla by škoda skládat dopředu zbraně. Uvidíš, jak se protnete při pohovoru.
Já jsem kdysi po x odmítnutích z životopisu vyndala věk (blížila se 30), stav a bydliště (musela jsem tehdy dojíždět a nabyla jsem dojmu, že to mě vyřazuje rovnou) a ejhle, první práce po těchto opatřenîch vyšla 😉

mili_ilim_ilmi
14. bře 2017

@majaaa82 Já bych jim to řekla jen, kdyby na to přišla řeč. Nevidím důvod, proč se zbytečně dopředu znevýhodňovat. Můžou mít pak představu, že nebudeš zvládat to a to a přitom, kdyby si s tebou promluvili, tak by zjistili, že bys to v pohodě zvládala. Jenže když to přiznáš, tak se na ten pohovor nemusíš ani dostat. A přitom je dost možné, že ti místo vyfoukne jiná maminka, která to rodičovství zatajila.

mili_ilim_ilmi
14. bře 2017

@fallingstars Jojo, být z daleka škodí. Pak si myslí, že je buď člověk neschopný, že si nenajde práci blízko, nebo že si brzo najde něco blíž a nemá cenu ho brát na chvilku. Já také v životopisu neuvádím všechno. A uzpůsobuji je pozici, na kterou se hlásím.

majaaa82
autor
14. bře 2017

@fallingstars Děkuju moc za reakci. Já si právě říkám, že pokud se mi podaří je přesvědčit, že jsem pro ně nepostradatelná, tak by se mi mohlo podařit se s nimi dohodnout na tom, že bych tam chodila třeba 2x v týdnu a zbytek z domova a terénu. Je fakt, že ta pozice je mi hodně šitá na míru, takže bych je snad mohla oslnit svými zkušenostmi a schopnostmi.

Možná si to jen hodně beru, nějak se mě dotklo, že jak jsem se zmínila o RD, nikdo se se mnou nebavil. Proto jsem to riskla s tím, že to nenapíšu a pak se uvidí. Asi proto, že mi o ten kšeft celkem jde, moje práce mě hrozně baví a čím víc kšeftů mám, tím se cejtím líp. Navíc rodičák není žádný extra terno a manžel je taky OSVČ, takže když se sejde období, že čekáme na proplacení faktur, je to celkem divoký. Tohle už bych nějak chtěla eliminovat. Mno, budu si držet palce... snad tam nebude sedět jako personalistka úplná trubka...

fallingstars
14. bře 2017

@majaaa82 Jestli jsi pro ně ideální kandidátka a při pohovoru si padnete do noty, není, myslím, nereálné, aby se nepokusili vyjít vstříc 😉

Já kvůli tomuhle preferuju být zaměstnanec, tu nejistotu příjmů bych nedávala...

majaaa82
autor
14. bře 2017

@fallingstars Jj, ono je to vždy něco za něco. Zaměstnanec má klid v tom, že má pravidelnej příjem a krom své práce se o nic už nestará. Ale zase je víc vázanej a nemůže si tolik "vyskakovat". Já jako osvč mám daleko větší manévrovací prostor, můžu dělat víc věcí... ale zase je tam ta příjmová nejistota. Ale neměnila bych 🙂

Uvidím jak to dopadne. Jdu tam ve středu, ta dám pak vědět.

jajulin
14. bře 2017

Nic jsi nezatajila, pouze jsi přímo nezmínila, že jsi na RD - to je rozdíl. Oni by se tě neměli ani ptát, jestli máš děti. A ty určitě nemáš povinnost jim to říkat. To je soukromá záležitost. Ale samozřejmě všichni víme, jak to chodí. Určitě bych neházela flintu do žita. Při pohovoru uvidíš, jak se se to vyvrbí. A dítě bych přiznala klidně až na přímou otázku, dřív ne. A důvod, proč bych nemohla do práce docházet denně, bych opsala jinak - provozní, organizační důvody atd. Nebo prostě to, co jsi psala - znáš svou cenu a už nejsi začátečník, který potřebuje sedět každý den 8 hodin v kanceláři. Pokud je zaujmeš a budou mít tu možnost, vyjdou ti vstříc. Nevím, jak v žurnalistice, ale celkově je dnes velký nedostatek kvalitních zaměstnanců. Na přímou otázku "máte děti?" bych odpověděla, že ano. Jinak ne.

buldrik
14. bře 2017

Ja ani nechapu, proc by si jakekoli firme v zivotopise/pruvodnim dopise mela rikat, ze jsi na rd. Na deti se te nesmi ptat ani na pohovoru.
Ted k druhemu problemu. Osobne bych se nehlasila na pozice, ktere nesplnuji moje kriteria nebo neocekavam, ze je moznost dohody. Je to zbytecna ztrata casu pro vsechny zucastnene. Ted uz jsi se prihlasila, tak bych tam sla, poslechla si, co muzou nabidnout, odprezentovala se a hlavne zjistilA, jestli je moznost prace z domova nebo castecneho uvazku.
Hodne stesti !

buldrik
14. bře 2017

Jinak ja ted taky litam po pohovorech. Na deti a vek se me zeptal jen jeden headhunter, tak jsem mu popravde odpovedela, ale taky jsem pridala poznamku, ze dalsi deti neplanuju, jinak bych se nehlasila na pozice na ktere se hlasim.

gry
14. bře 2017

Ahoj, dovoluju si napsat z pohledu HR. RD vetsinou neni problem pro HR,ale pro zadavatele ( tedy jina firma, jine oddeleni) to pro upresneni,protoze pokud chce sef nekoho na pozici kde je potreba byt denne a ,,bez zavazku" (proste to styl prace vyzaduje pro to aby byla kvalitni a ve finale, aby ty jsi byla v klidu,ze to zvladas),tak s tim HR nic neudela. Rozhodne tam jdi, ale RD netaj,nicmene to navlikni tak, ze jsi na ni papirove, ale jinak ze jsi vlastne k dispozici,pracujes na OSVC uz v prubehu RD,urcite uved co kde delas.Ano zeptat na deti, nabozenstvi ap.se te nikdo nesmi, ale... Drzim palce ✊

sabatko
14. bře 2017

@majaaa82 nejste povinna sdělovat, zda či kolik máte dětí a to, že jste na RD dnes neznamená, že nepracujete. Z pozice personalisty, hledají někoho na plný úvazek, ale nicméně není předem definováno, že by nebylo možné kombinovat práci z domova a v kanceláři apod. Pokud je přesvědčíte, že jste vhodným kandidátem, máte šanci jako každý jiný. Držím palce!

vineta
14. bře 2017

@majaaa82 Nestihla jsem projít všechny příspěvky, tak to vezmu stručně: jdi tam a jednej na rovinu. Nepovažuju za problém, žes jim neřekla o RD, ale bude důležitý pobavit se s nima o tom, jak si spolupráci představujou, zda ti ustoupí s nějakým home officem. (Upřímně, je-li to pozice na živnosťák, bylo by víc než vhodný, aby nevyžadovali sedět 8 hodin denně v kanclu, švarcík jak vyšitej...ale to jen tak na okraj, tím asi u pohovoru nepřesvědčíš 😉).
Někdy si prostě člověk musí trochu pomoct, aby se dostal přes HR. Na pohovoru už budeš mít lidi, který můžeš dostat praxí a osobností. A pokud neklapne tohle, postupovala bych i nadále podobně- jen je možná vhodný vyhledávat pozice, kde je dopředu patrný, že jsou home office nakloněný 😉
Držím palce

anazuzzuzana
14. bře 2017

Nijak bych se do lží už nezaplétala, ale zase na druhou stranu není nutné na ně hnedka vybalit, že jsi na RD... prostě nejdřív ohromit svými schopnostmi / znalostmi a pak když už z tebe budou paf, tak se bavit o konketních podmínkách a to prostě řekneš, že chceš jen částečný úvazek a že by jsi uvítala home office, protože jsi na RD, tečka ... pokud neměli přímo v inzerátu, že je pro ně důležitý full time a přítomnost v kanceláři (což v dnešní době hladu po kvalitních zaměstnancích by byli sebevrazi), tak se určitě dohodnete na něčem, co bude vyhovovat oběma stranám, pokud je zaujmeš.

brunetka11
14. bře 2017

@majaaa82 Když jsem reagovala na pozici, na rovinu jsem do e- mailu psala, že reaguji, protože umím to, co dle textu v inzerci uvádějí. A jsem na rodičovské, mám zajištěno hlídání a chci spolupracovat na IČ.
Obě strany jsme si ušetřily čas a energii - buď o mne zájem měli nebo ne.
Po cca půl roce jsem získala práci u konkurence mého bývalého zaměstnavatele - hledali přesně můj profil.
Za měsíc tedy změnil nadřízený názor, protože zjistil, že může zúročit mé další zkušenosti.
Byla jsem však již v jiné pozici a zeptal se mne, co je možné udělat pro to, abych ideálně pracovala má celý úvazek. Dohodli jsme se na částečném home office. A jedeme tak již prakticky 7 let, v mezičase se nám narodila i druhá dcerka.

P.S.
Jak se psalo výše - to není o polobozích na HR - oni plní požadavky lidí, kteří poptávají lidi do svého týmu.

puresin
14. bře 2017

@majaaa82 Rekla bych jim to podobne, jako tady nam. Pri nejhorsim Te nevezmou, ale budes mit ciste svedomi, a treba me by takova uprimnost naopak oslovila. 🙂

majaaa82
autor
14. bře 2017

Holky dik moc za rady, jste zlaty... dam vedet, jak jsem dopadla. Zkusim se s nimi nejak dohodnout.

betelgeuzz
14. bře 2017

Já bych to nevybalila hned mezi dveřmi, nejdřív si promluvit, co je náplní, koho hledají, jestli to splňuješ a pak řekla, že se ti pozice líbí, ráda bys ji dělala, ale máš malé dítě a jestli by se to dalo skloubit. Pokud se budeš líbit, tak budou ochotnější se domluvit, než kdybys to řekla hned na začátku.

lenkaluk
14. bře 2017

@majaaa82 urcite tam bez, pobav se o naplni pozice a az se budete bavit o miste vykonu prace, rekni, ze predpokladas ve velke mire praci z domova. Do toho, kolik mas/chces mit deti nikomu nic neni. A pri rodicovske je mozne pracovat, takze jde ciste o dohodu zucastnenych stran.

zuzineckah
14. bře 2017

@majaaa82 děti, stejně jako třeba náboženství, jsou při pracovních pohovorech tabu. To znamená, že ses nedopustila ničeho zlého. Dokonce, kdyby ti tuhle otázku položili, mohla bys je potírat po úřadech a nejspíš bys byla úspěšná (kdybys to věděla dokázat). To jen na okraj 🙂
Řeknu ti to asi takhle, ve stejném oboru jako ty se pohybuji létá. Nejdřív, stejně jako ty, jsem byla novinářka, dnes už jsem zaměstnavatel. Na IČO máme několik spolupracovníků, kteří jsou pro redakci stěžejní. Všichni mají děti (ač jsou to muži), jeden dokonce bydlí 170 km od našeho sídla. Nicméně je plnohodnotným členem kolektivu, na kterého se lze 100% spolehnout, a to je pro mě důležité.
Na pohovor bych rozhodně šla. Dozvíš se jaké má firma představy o tvé pozici a pak sama vyhodnotíš, jestli si schopna to obsáhnout, nebo je to mimo tvé možnosti (časové, organizační). Když o to budeš velice stát a ten zájem bude vzájemný, tak je vždycky možné dojít ke kompromisu. Rodinné zázemí bych nevytahovala, pro ně to není rozhodující informace. S tou musíš umně naložit především ty. V nejhorším se dozvíš, že pozice bude vyžadovat tvoji přítomnost 10h/5d a přes to vlak nejede. No tak hezky poděkuješ a půjdeš domů 🙂 Ale na pohovor bych jednoznačně šla👍🏼

majaaa82
autor
14. bře 2017

Jeste me napada jedna vec, jako OSVC bych nemela delat u nicg na jejich kompech, ale u sebe a na svem. Zkusim to mozna i timhle smerem, ze bych nechtela svarc... a ze tedy z domova pkus treba dva dny v tydnu "konzultaci" v redakci. Uvidim, co oni na to...

gry
14. bře 2017

Koukam, ze HR lidi jsou v oblibe. Ale verte,ze vetsinou jsou celkem normalni 😂 na druhou stranu. Pokud mi nekdo zamerne zataji neco co by mohlo ,,ohrozit" vykon prace,prestoze z pozadavku je to jasne,tak ho vyrazim driv nez mrkne. Nerikam ze je to primo tvuj pripad,nevim jak je inzerat psany ap. Ono ma vsechno dve strany mince 🙂 kdyz po tobe bude sef dupat,ze to neklape jak ma,nebudes spokoje a ani ty. Vim je to tezky, ale je to tak. Drzim palce 😉

komive
14. bře 2017

@majaaa82 Udelala jsi to dobre, aspon ses dostala k pohovoru a tam si vyjasnite podminky prace..drzim palce 😉

uhz
14. bře 2017

Já bych jim to řekla upřímně. Pokud nehledají někoho na 5 dní v týdnu, od 8 do 6 každý den, což mi tak nezni, nemyslim, že byla chyba odepsat. Nechala bych chvíli zapůsobit první dojem, trošku si udelala přehled o situaci a upřímně jim řekla, jak to je. Na úplný konec bych to nenechávala, ať neztrácí s čas ani ty, ani oni.

majaaa82
autor
14. bře 2017

@gry zazila jsem fajn personalisty/ky, ale taky holky, co byly priserne trubky. Mlade, bez zkusenosti, hodnotici dle priblblych prirucek z rychlokurzu HR. Ty jsem potkala hlavne v agenturach, ktere delaji prvni filtraci. Primo ve firmach uz jsou personalisti lepsi. Ale musim rici, ze oznaceni lidsky zdroj je mi silene proti srsti... 😉

buldrik
14. bře 2017

@gry mozna bych v urcitych pripadech ani nepouzila slovo "zataji", ale cekala bych od uchazecu trochu soudnosti.

Treba v momente, kdy jsem otehotnela, tak jsem nevzala nabidku na povyseni, protoze to bylo spojene s 50% casu cestovani do zahranici, prescasy apod a tam nebylo co vyjednavat.. jako mohla bych byt potvora, ale v budoucnu by se se mnou nikdo nebavil. bydlim v zahranici, vypadek v praci by byl jen 4 mesice narozdil od 3-4 let jako v Cechach, ale rozumne jsem zhodnotila, ze tohle proste ne. Ted, o 4 roky pozdeji, si uz aktive hledam vedouci pozici, protoze vim, ze za urcitych rozumnych podminek to v celku v pohode dam.

Strana
z2