icon

Změna práce po rodičovské dovolené. Museli jste?

hezz17
24. srp 2020

Zkusim dat dotaz ještě sem, treba tak rychle nenapadne 🙂

Casto narážím na poptavky, inzeraty typu "shanim praci, abych stihala skolku" . Prijde mi dost zoufale, ze hlavni kriterium je, aby prace nezačínala v 6 a nekoncila po 17.hodine.
Musely jste po konci rodicaku menit praci? My děláme oba na smeny - fabrika a nemocnice a premyslime, kdo bude menit praci. Oba od 6, oba nocni a doma 2 male deti. Nejak se nemuzu smirit s tim, ze jsem studovala vs abych pak menila obor kvuli tomu, ze se dela od 6 😑

Strana
z4
lovemusicsun
25. srp 2020

@takyjedna Souhlasím, otevírací doby školek jsou podivné. Myslím, že místo sdílených míst a podobných věcí, které se v praxi budou uplatňovat jen málo, by naše vláda měla intervenovat, aby školky byly více flexibilní a otevíračku prodloužily nebo aspoň uzpůsobily potřebám rodičů. Pak by i ti zaměstnavatelé neměli strach, že jim maminky budou zdrhat z kanceláře brzy, protože musí vyzvednout děti.

drep
25. srp 2020

@takyjedna No jo no., jenže máš profese, kde je pracovní doba daná “vnějšími” podmínkami. Chápu, že to jde v kanceláři velké firmy, ale u nás na lůžkách se prostě služba předává v půl osmé a stejně tak se začíná na sále, na záchrance se střídáme ve třičtvrtě na sedm. Úřední dny a otevírací hodiny úřadů jsou dané centrálně, to taky kvůli jedné mamince neupraví. Mně spíš fascinuje, že neznám chlapa, co by kvůli otevírací době školky měnil práci. Já teda věnovala své kariéře stejně práce jako můj muž, dítě jsme si pořídili spolu, takže školka je problém nás obou a ne jen můj. Naopak, můj muž má pružnější pracovní dobu a tak v budoucnu na mě bude nejspíš odvádění a na něm vyzvedávání, prostě se o to podělíme, jako koneckonců o všechno.

tulikiss
25. srp 2020

@lovemusicsun a jak dlouho by podle tebe melo byt dite ve skolce. myslim si ze kdyz je skolka do 5 ze je to dostatecne, nebo tam ma to dite i spat. tam jsou taky lidi kteri maji deti a rodiny. uprimne nedovedu si vubec predstavit, ze bych rano o pul sedme dala dite do skolky a v pet ho vyzvedla.

lovemusicsun
25. srp 2020

@tulikiss Jako to je samozřejmě na jinou debatu. Taky neříkám, že by to muselo být každý den. Ale každý den stresovat s tím, jestli stihnu vyzvednout děti ze školky mi také nepřijde spravné a pro zaměstnavatele je taková matka hned v nevýhodě. A vyzvedávat dítě v pět mi teda nepřijde úplně mimo.. Chápu, že učitelky jsou také lidi a chtějí domů, psala jsem, že by to muselo být jinak plánované. V soukromých školkách to jde.
Jen říkám, že ty otevírací doby nepomáhají matkám, které se pak chtějí vrátit do práce. A pokud by vycházely více vstříc, ruku v ruce s podporou zkrácených úvazků a úpravou pracovní doby by to bylo pro všechny výhodnější.

tulikiss
25. srp 2020

@lovemusicsun ja si myslim ze hlavni problem je prave v delce uvazku. v EU patrime mezi staty, ktere maji nejmensi procento castecnych uvazku. Napr. v Nizozemi nebo Belgii je takovych uvazku i 40%, u nas to je jen nejakych 5%. Stat porad o tom zvatla, jak chce pomahat, ale on je prvni, kdo zadne takove uvazky nenabizi. Jinak s tou otviraci dobou skolek je to tezke, pokud tam mas na tridu dve ucitelky tak moc nejde posunovat s delkou, ale muzes to posunovat dopredu X dozadu. Ale nekomu vyhovuje skolka driv, nekdo zase potrebuje vyzvedavat pozdeji a nejde vyhovet vsem. Skolka si proste nemuze dovolit zamestnat dalsi ucitelku ,ktera tam treba bude brzo nebo do 6.

j.a.n.i
25. srp 2020

@tulikiss No, ovšem školka do 17 je u mnoha školek naprostá utopie 😀 u nás v okolí všechny končí maximálně v 16, některé ještě dříve a družiny kolem 15:30.

tulikiss
25. srp 2020

@j.a.n.i vidis tak to u nas a v okoli zase jak skolka tak druzina do 5. A skolka od 6:30 a druzina dokonce od 6.

alcar
25. srp 2020

Ted je to u me zrovna aktualni. 🙂 Vracim se po rodicaku zpet do prace. Jsem zdravotni sestra, jdu zase na smeny (D/N), ale na zkraceny uvazek. Manzel ma take smeny, ale on nastesti muze nejakou smenu vyhodit nebo zmenit, aniz by “utrpel” nekdo z pracovniho kolektivu. To ja si ve sve praci nemuzu dovolit - by me kolegove sezrali. 🙈 A jinak nam bude pomahat moje mamka. Bohuzel budou dny i noci, kdy budou muset byt u babicky. Ale na ten zkraceny uvazek to jde - vychazi to asi 2-3 noci mesicne a zbytek jen nejake vyzvedavani a odpoledni hlidani.
Pokud by to takhle nebylo mozne, musela bych si hledat praci v nejake ambulanci, kde bych mohla prijit az na 7. Jinak je to ve zdravotnictvi utopie. Jedine pak delat nejakeho obchodaka ve pharma-firme, ale to je otrocina. A zmenit obor by se mi teda nechtelo.

lovemusicsun
25. srp 2020

@tulikiss S tím souhlasím, ty zkrácené úvazky jsou také potřeba. Ale ne každá domácnost si může dovolit zkrátit úvazek jednomu z rodičů, protože tím se samozřejmě také krátí příjem. Proto bych uvítala i tu flexibilitu školek, ale je jasné, že by muselo dojít ke změnám. Za současných podmínek to možné není.

puhelin
25. srp 2020

Je to blbe, ale prave proto jsem po promoci zadnou karieru nerozjizdela, ale jen se nechala zamestnat na pohodlne misto, kde sice bylo malo penez, ale stacilo to na usetreni uspor do materske. Az se budu vracet, urcite budeme resit, jak vozit a vyzvedavat deti ve skolce, popr. je budeme muset dat do soukrome, ale to znamena cca 10 tisic mesicne jen na skolku, jidlo, obleceni a naftu navic... Uvidime. Ale urcite je to duvod si praci rozmyslet.

hezz17
autor
25. srp 2020

My teda mame moznost opravdu flrxibilni skolky spravované manzelovo zamestmsvstelem. To je davad dítě od 5.rano, vyzvedsvat do 19.hodiny a nechat tam spat pres noc pri nocni. Ale to bych praktikovala opravdu v nejvetsi nouzi.
Zatím se nejidealneji jevi puluvazek, s tim uz se da nějak pracovat... do ambulance se mi nechce.

alcar
25. srp 2020

@hezz17 no hlavne si vezmi, ze i se zkracenym uvazkem na smeny ve spitale budes mit ty stejne prachy (ne-li vyssi), jako nekde v ambulanci od po-pá.

blondynka400
25. srp 2020

@tulikiss za mne je co se týče zkrácených úvazků problém i lehce v požadavcích. Vezmu příklad, na plný úvazek je plat 40 tis, když ho rozpůlím na dvě půlky, je to prostě 20. Ale uchazečka chce min. 25 tis (aby se jí to vyplatilo, mohla dojíždět a atd..., těch důvodů pro nadsazený plat už jsem slyšela). Osobně bych neřekla, že je problém jenom ze strany státu a nebo zaměstnavatele....

vineta
25. srp 2020

Mně je z tohohle úplně úzko 😕. Pak nemají být ženy i v důchodu víc ohrožený chudobou, když musí vzít dobrovolně zavděk horším platem za podkvalifikovanou práci nebo za zkrácený úvazky... fakt na prd tohleto. Držím palce, ať to zvládnete.

blondynka400
25. srp 2020

@hezz17 s dětmi a prací je to těžké, ale já jsem zastáncem toho, že dítě je obou a je potřeba to nějak nastavit a bohužel i za tu cenu, že jeden z rodičů práci změní, ne vždy to ale musí být žena. Prvotně je ale potřeba to zkusit nějak nastavit se stávající prací... My to vždy též pytlíkovali jak se dalo, tedy ne z důvodu směn, ale oba dva jsme na vysoké manažerské funkci, což je snad ještě horší varianta. Ač to dřelo a někdy to i stále ještě dře, vždy se to dalo, ale rozhodně to nemáme 50 na 50, ale s tím už jsem se dávno smířila 😀

blondynka400
25. srp 2020

@vineta když já si myslím, že nemusí. Je to jejich volba a toho, že si to neumí vždy pořádně nastavit (a tím tedy teď nemyslím samoživitelky, tam to bohužel někdy jinak nejde)

vineta
25. srp 2020

@blondynka400 No asi jde hodně o to, v kterém regionu práci žena shání a nakolik flexibilní práci má partner, jaký má plat on, jak vysoký plat může mít žena, prostě musí to nastavit optimálně z hlediska rodiny a to v podmínkách českýho pay gapu bohužel dost často znamená, že jde stranou práce ženy a muž je ten hlavní živitel.

blondynka400
25. srp 2020

@vineta region si myslím, že není tak podstatný. Ani ten rozdíl ve mzdě na stejné pozici. Pravda je ale to, že když je muž třeba ředitel a žena prodavačka, těžko se bude muž přizpůsobovat, i když i tady to jde. Ale i tak si prostě myslím, že pro řadu žen je to jejich volba, nebo naopak to sami chtějí, protože je to pro ně tak jednodušší.

vineta
25. srp 2020

@blondynka400 Myslím, že nejsi schopná na to nahlédnout optikou běžného zaměstnance.

blondynka400
25. srp 2020

@vineta v čem myslíš? Já bych řekla, že jsem 🙂

hermanecka
25. srp 2020

@hezz17 ja mam 2 VS ekonomku a soc pedag a skvelou praxi pred materskou..Ovsem.jsem si "dovolila"jit na rodicovskou se 2 detmi a mam 5 let pracovni mezeru
.Uz hledam 3m a je to mizerie..Pripadam.si jak odpad..na pohovorech haha chichi jak me chteji a za14dni mail jak vybrali nekoho lepsiho..takze tak

vineta
25. srp 2020

@blondynka400 Sama píšeš, že v domácnosti kombinujete dvě vysoký manažerský pozice. Ok, když je zaměstnanec pro zaměstnavatele v jistým smyslu nenahraditelnej, vyjde v lecčems vstříc. Nicméně kolik takových zaměstnanců je. Navíc pokud je to práce kancelářská, zase jsme jinde než v provozu, kde přizpůsobení pracovní doby nebo práce z domova buď není možná vůbec, nebo zaměstnavateli výrazně komplikuje život. Když k tomu přičteš ještě třeba bydlení na vsi nebo malém městě, příjmy na hranici průměru nebo pod ní a třeba absenci druhého auta v rodině a omezené možnosti hlídání
dětí (nedostatečná otvírací doba školky, absence soukromých školek, absence nabídky chův, nebo prostě jen absence prostředků na ně) začne být prostor pro ono “každý má možnost si to nastavit jak chce” dost omezený.

jednaholkaa
25. srp 2020

@hezz17 Neni se co divit, ze zensky patri mezi mezi nejchudsi na svete.. Ja jsem pred materskou pracovala ve velky nadnarodni firme. Ta nastesti nabizi po materske kratke uvazky. Dokonce i 3/4 uvazku ohodnecene celym platem. Od korony se dela hodne z domu, takze pocitam ze bych nejspis zvladla i ten 3/4. Ale menit praci bych se neodvazovala, to fakt leda na uklizecku by bylo 🙂)

blondynka400
25. srp 2020

@hermanecka jestli to teď nebude spíš víc dobou než tou RD, bohužel situace na trhu práce teď není dobrá.....
@vineta já s tebou v tomto souhlasím, ale i přesto to není vyloženě v rozporu s tím, co jsem napsala. Mně prostě pořád přijde, že se spíš hledají výmluvy proč to nejde, než způsoby, aby to šlo. A ve většině případů se prostě žena přizpůsobí, nebojuje s většině to tak vlastně vyhovuje a pak si akorát stěžují. Alespoň to mám ve svém okolí a v práci to vidím na denním pořádku. A sice ano, pracovně se nemáme špatně, ale věř mi, že skloubit je to těžší, než kdybychom dělali oba dvě někde na směny na lince....

hezz17
autor
25. srp 2020

@blondynka400 a muzu se zeptat, za pomoci ceho jste to kombinovali?

drep
25. srp 2020

@hermanecka když by se hlásil chlap a měl pětiletou mezeru, tak ho budou přeskakovat zrovna tak. Já plně respektuju právo každé ženy být doma tak dlouho jak chce, ale přijde mi přirozený, že pokud pár let řeší jen příkrmy a plíny, tak jí prostě u každé odborně náročnější profese ujede vlak a pro zaměstnavatele není úplně atraktivní kandidátka, navíc to lze nonverbálně vykládat i tak, že pro ni bude otevírací doba školky důležitější než dodělaná práce. Což tak samozřejmě být nemusí, ale prostě to tak vypadá. Já jsem před dcerou měla opravdu zářně našláplou kariéru, myslím, že jsem byla snad první neatestovaný anesteziolog, který kdy měl na celostátním kongresu přednášku typu teaching course, ale kdybych se po pěti letech doma zjevila v práci a čekala, že mi ještě budou vycházet vstříc, tak bych se nedočkala. Proto pracuju i s malým dítětem, abych si udržela pozici, kdy I v budoucnu budu moct říct, že vánoce prostě nesloužím nebo že nejdu nad pět služeb.

antoinet
25. srp 2020

Já to budu řešit za rok a je nejisté, jestli navážu na předchozí pracovní zkušenosti, děti budou priorita. Jsou dvě varianty:
- buď zkusím sehnat místo asistentky pedagoga, která má skvělou pracovní dobu, mzda už je horší
- nebo půjdu pracovat do kanceláře jako před dětmi, s tím že pojedu do práce hodně brzo a budu vyzvedávat, manžel ráno odveze
Ten poslední rok doma hodlám zkononalovat jazyky, Excel a znalosti zákoníku práce, abych vůbec měla na pohovorech šanci. Ale svoje tři zdravé děti beru jako takový dar, že mi to vynahradí i horší uplatnění 🙂

martaskaaa
25. srp 2020

Nevím, zda to tu už někdo psal. Ale víte, že má zaměstnavatel povinnost vám upravit pracovní dobu??

hezz17
autor
25. srp 2020

@martaskaaa teoreticky jo. Ale kdyz se dela 6-18, 18-6, tak bude nekdo ma nocni do 7, nez začne skolka? Tezko.

anetka1701
25. srp 2020

Směny se dají docela slusne kombinovat s druhým rodicem na osmickach... Co vím tak u nás to tak lidí dělají... My máme s mužem fakt kliku - Chlap je IT odborník a dělá až 4 dny v týdnu z domu, já jsem na flexibilním zkráceným úvazku jako odbornik v kanclu, takže sice tolik peněz nepřinesu, ale vystačíme si... Je to peklo a ještě dlouho bude... nejstarší je 9 a stejně jsme "otroci" školy a družiny... Ale já si taky svoji práci hlídala, sla jsem makat hned po mateřský (A v jejím průběhu chodila do firmy na brigady), abych si ji udržela... Takovouhle příležitost moc firem nedává-což je škoda. Ženský co ji dostanou jsou vděčný a mekej jak fretky, aby si ji udrželi...

Strana
z4