icon

Změna práce po rodičovské dovolené. Museli jste?

hezz17
24. srp 2020

Zkusim dat dotaz ještě sem, treba tak rychle nenapadne 🙂

Casto narážím na poptavky, inzeraty typu "shanim praci, abych stihala skolku" . Prijde mi dost zoufale, ze hlavni kriterium je, aby prace nezačínala v 6 a nekoncila po 17.hodine.
Musely jste po konci rodicaku menit praci? My děláme oba na smeny - fabrika a nemocnice a premyslime, kdo bude menit praci. Oba od 6, oba nocni a doma 2 male deti. Nejak se nemuzu smirit s tim, ze jsem studovala vs abych pak menila obor kvuli tomu, ze se dela od 6 😑

Strana
z4
martaskaaa
25. srp 2020

@hezz17 A proč ne? Když jsem chodila do jedné práce, která byla na 3 směny, nějaké ženské chodili buď jen na ranni a tu měli místo 6-14 posunutou 7-15 nebo 8-16, na noční pokud měly hlídání chodili od 19-7, zaměstnavatel to umožnil, prostě si píchla když přišla a ve výkazu oddělala co mela. Musí se chtít.

drep
25. srp 2020

@martaskaaa a ta doba mezi šestou, kdy skončí jedna a sedmou, kdy začne druhá se řeší jak? Pacient prostě na hodinu nemá sestru?

hezz17
autor
25. srp 2020

@martaskaaa no dobre, ale kdyz noni odejde v 6 rano a ja prijdu v 7, tak to asi moc nejde ne? Tady nejde o pichnuti, ale e pacienti zůstanou bez pece 😅

magdanaty
25. srp 2020

Ano, měnila, žiju s dcerou sama a skloubení pracovní doby s provozní dobou školky byla priorita. Ano, dělám na méně hodin denně a v podstatě "podradnejsi" práci. Ale co mi asi zbývá, když pravidelně hlidani nemám.. naštěstí nejsem karieristka, jen mě občas martin že nedělám obor, který jsem chtěla.. ale holt člověk mini a život meni a jsou prostě důležitější věci..

blondynka400
25. srp 2020

@hezz17 jen školka/škola, někdy výjimečně moje máma, tvrdé rozhovory a plánování, kdo má co důležitějšího, ježdění tam a nazpátek, předávání si dětí všude možně, občas nějaká ta hlídaná hernička, dodělávání práce hluboko do noci. Občas jsem si říkala, že mi to za to fakt nestojí, ale vydržela jsem a teď jsem zpětně ráda...

llluckaaa
25. srp 2020

Já jsem musela měnit práci kvůli přestěhování. A stíhání školky bylo hlavní kritérium výběru zaměstnání. Dost jsem se bála, že bude problém něco najít, přeci jen mám 3 děti a doma jsem byla zaparkovaná docela dlouho, ale měla jsem ohromné štěstí - stačil jeden pohovor a byla jsem přijatá - v mém oboru, kvalifikovaná pozice, zkrácený úvazek, flexibilní doba i dobrý plat 🙂 Aktuálně už mám plný úvazek a doma to funguje tak, že já mám doma "odpolední služby" a manžel zase ranní 🙂

jajulin
25. srp 2020

Práci jsem změnit nemusela, protože před RD jsem pracovala tam, kam bych se vrátit stejně nemohla (stěhování) a ani nechtěla. Ale začala jsem podnikat. Vždy jsme plánovali víc dětí než dvě, tak mi bylo jasné, že si na rodičáku pobydu docela dlouho. A abych po jeho skončení měla co psát do životopisu, tak jsem si v roce druhého dítěte založila živnost, abych nabrala nějaké zkušenosti atd. Pak jsem porodila ještě dvě děti a práci jsem přerušila vždy jen na pár měsíců kolem porodu. Jinak těch 8 let se práci věnuji vždy dvě dopoledne v týdnu. No, a postupně se to chytlo a já v tom chci pokračovat i po skončení pobírání RP. Ta svoboda, kterou mám, je pro mě mnohem víc než pochybnosti o tom, že jsem si mohla ušetřit 7 let na VŠ. Vlastně ani nevím, jestli ještě někdy budu "zaměstnatelný" člověk 🙂. Ale asi jo - až děti odrostou, nebudou mě tolik potřebovat a já se konečně začnu trochu nudit :D .

alcar
25. srp 2020

Holky, jen tak trosku mimo tema. Ceho se opravdu bojim, je to, jak budu delat s dcerou (prvnackem) domaci ukoly treba ve 20hod vecer, az se vratim z prace nebo az prijedeme z nejakeho krouzku. Jak to mate (ci delate) vy, co uz jste zamestnane?

blondynka400
25. srp 2020

@alcar tak ve 20 hod se z kroužku nevracíš ne? Když budeš v práci, s dcerou bude otec nebo někdo jiný ne? Za mne asi takto, záleží, jak dítě školu zvládá. Neviděla jsem celkem rozdíl mezi školkou a školou. Takže asi moc neporadím, u nás obě daly první třídu s přehledem, úkol vždy hotový tak za 5 minut bez mé pomoci. Nahlas mi četly večer v postýlce, jsme si to vyměnily 😀 To je za mne potřeba, čtené bez tréninku jde dost těžko. Zbytečně bych se toho dopředu nebála, ale nějaké větší aktivity do nočních hodin bych ve všední den omezila.... Alespoň u té první třídy

alcar
25. srp 2020

@blondynka400 v pondelky ma prave plavani v 18 hod a to se budeme vracet kolem te 20.hod. Ten den bude treba vyzvedavat babicka, pak si ji prebere manzel a pojedou na bazen. Mam obavu, ze ani jeden ten den ten ukol neudela. Ale asi mas pravdu, mozna v tom vidim zbytecne problem a ve vysledku to bude v pohode. Do toho jeste triletaci dvojcata...uz ted mam z toho bobky. 🙈😅

blondynka400
25. srp 2020

@alcar já měla taky "strach", protože jsem v okolí slyšela jak je to děsné, co se vše změní a tak. A ono to tak nebylo. Ale ve 20:00 po prvnáčkovi chtít nějaký výkon je fakt mimo. Takže za mne buď změnit čas plavání a nebo to prostě musí zvládnout babička nebo manžel před. Po už bych to nenechávala..... Za mne taky hodně záleží na kvalitě učitelek, někde jim toho dávají děsně moc, což je za mne totálně kontraproduktivní a někde tak, že se to dá zvládnout....

jajulin
25. srp 2020

@alcar souhlasím s @blondynka400 - záleží na šikovnosti dítěte a na učitelce. U nás taky úkoly tohovy za cca 5 minut, žádná věda. Ale ten bazén v 18, to je docela masakr 🙂 .

alcar
25. srp 2020

@jajulin tak to rada ctu. Bazen je ok. To ma takhle uz dva roky a strasne ji tobavi, tak to obavy nemam. Chodi spat kolem 21:30. A je to jeden den v tydnu, tak to snad zvladnem.

alcar
25. srp 2020

@blondynka400 ano, budou to muset zvladnout jeste pred tim bazenem tedy. Snad nebude pani ucitelka moc ambiciozni. 😅🙏

petrasipkova1
25. srp 2020

Ano práci jsem změnit musela, dělala jsem ve státní správě s klasickou úřední dobou kdy dva dny jsou do peti, cesta domu trvá přes hodinu, to je s dětmi nereálné, stejně tak rano bych to nestihala.

martaskaaa
26. srp 2020

@hezz17 Jasný, tak já neřeším jen tebe, ale třeba varianta u chlapa...

blondynka400
26. srp 2020

@alcar To bude dobré, uvidíš. Základ je pozitivní myšlení 🙂 A pojedete genetikou a nebo po "staru"? To je taky rozdíl.....

alcar
26. srp 2020

@blondynka400 nevim o tom, ze by tam meli tuhle alternativu. Vim jen, ze matiku maji Hejneho.

blondynka400
26. srp 2020

@alcar za mne je genetika pro děti mnohem jednodušší a odpadá to drilování psaní, tedy doma se s tím stráví mnohem méně času. Alespoň to moje zkušenost s oběma metodama.

jsme
26. srp 2020

@blondynka400 pardon, můžu se zeptat na tu genetickou metodu? Přihlásila jsem na to syna ale popravdě nevím víc než mi řekla učitelka 🤣 Je to opravdu jednodušší? Opravdu se lépe naučí? Jeho zajímají totiž jen čísla ale písmenka vůbec 🤦‍♀️

blondynka400
26. srp 2020

@jsme přijde mi to logičtější a víc to na sebe navazuje. Slova se nedělí na slabiky, relativně brzy tedy děti umí číst lehké slova a věty a víc je to tedy baví. První půlrok a něco nepíšou vůbec psacím, vše se učí tiskacím, uvolňují si ruku. Veškerá písmenka psacím se pak naučila psát snad během 2-3 měsíců, vše absolutně bez problémů. To když jsem si vzpomněla, jak se "natrápila" ta starší, bylo to neporovnatelné. Starší jela po staru, mladší genetikou a za mne je genetika fakt lepší. Jen pro rodiče to asi není jednodušší, hned na začátku nám učitelka výslovně řekla, ať zapomeneme na to, učit děti tak jak jsme se to učili my, že se jim to v hlavičkách poplete....

jsme
26. srp 2020

@blondynka400 já mám právě pocit že jsem se to učila stejně 🤷‍♀️ ta učitelka mě tím úplně zmátla. Právě doufám že to bude jednodušší 😅🤦‍♀️

blondynka400
26. srp 2020

@jsme co jsi se učila stejně? 🙂

marketa11112
26. srp 2020

Puvodni praci jsem menila jiz pri
rodicovske. Nejdrive jsme vse zvladali. Po par mesicich se v praci zmenily casove pozadavky. Pro me to bylo pres caru. Deti mame male, potrebuji nas. nejsem ochotna obetovat veskery cas praci. Odesla jsem. ze dne na den jsem nastoupila jinam. Pak nam zavreli skolky a bylo vymalovano. U syna mezi tim probehla dalsi vysetreni a me opet doslo,ze prace a penize nejsou na prvnim miste. Tam je zdravi mych deti. Naskocila jsem ted zpet na vos, navic jsem si udelala kurz. ted absolvuji praxi. Uvedla jsem se asi dobre,chteli by si me nechat nastalo. Snazi se pro me domluvit castecny uvazek. ale zatim nevime,zda to u vedeni projde. V tomto oboru to neni bezne. Kazdopadne od rijna me ceka dalsi kurz. A tam uz je pripadna prace na ranni a zkracene uvazky jista. Snazim se rozsirit sve moznosti a hledam v oborech,kde i castecne uvazky existuji.
Kdybych resila jen skolku,bylo by to jednoduche. Tu zvladame s prehledem.

amanda101
8. říj 2020

je to na prd, ale je to všude ... můžeš být zaměstnaná, ale šéfův brácha potřebuje někam "udat syna" a jdeš..
hlavní je se nenechat jedním - dvěma - deseti neúspěchy odradit a zkoušet to a poohlížet se třeba i jinde ;) Já jsem byla na kurzu osobního rozvoje pro matky od EKS (ekscr.cz) a našla jsem si práci zcela mimo svůj obor. Nebylo to hned, ale jsem tam už dva roky 🙂) a jsem spokojená - i my vyšli dost vstříc s klouzavou pracovní dobou 🙂

berenika39
9. říj 2020

@amanda101 V jiné veřejné diskuzi píšeš:
.. musejí se dodržovat veškerá hygienická opatření a na žádném z probíhajících kurzů, které do minulého týdne byly i s větším počtem lidí, se nikdo nenakazil ... Ale chystáme i kurz celý online - otázka pak jen zní, zda chcete jen kritizovat bez zájmu o kurz, nebo zda máte výhrady ke dvěma dnům v prezenční formě a máte zájem o online ;)

Jsi tedy klient nebo inzerent? Díky za vysvětlení.

amanda101
9. říj 2020

@berenika39 bývalý klient, nyní podpora/kolegyně ;)

sarad
9. říj 2020

@drep Konecne to nekdo rekl! Taky tohle nechapu. Snad muzou partneri spolupracovat ne?

llluckaaa
10. říj 2020

@amanda101 Nesmysl, takhle to rozhodně všude nefunguje. Když děláš odbornou činnost a děláš ji dobře, tak tě nějaký synovec jen tak nenahradí a nejdeš 🙂 Synovcovi se maximálně vymyslí nějaká nová pozice.
Doufám, že takový názory nepředkládáte i na těch vašich kurzech ☹

inkheart
10. říj 2020

@jajulin mám to úplně stejně. Dítě mám tedy zatím jen jedno, ale plánuji víc (snad to vyjde) a taky dělám na sebe (teď jen pár hodin týdně). Ta svoboda a flexibilita je k nezaplacení.

Strana
z4