Změna práce. Změnil někdo z plného úvazku na zkrácený?

29. kvě 2023

Je tady někdo, kdo změnil práci? Myslím z plného úvazku na zkrácený? Nebo třeba na dva zkrácené ale tím jste získala i více volného času a zároveň aby jste měly podobné peníze jako při plném úvazku?
Chtěla bych získat trochu času navíc, současná práce je náročná. Chtěla bych mít více času na rodinu, na děti a třeba i trochu pro sebe.
Jak to je při zkráceném úvazku? Zaměstnavatel platí pouze půlku sociální a zdravotní?
Omlouvám se, v těchto věcech moc znalá nejsem. Měla jsem vždy HPP a teď rok po mateřské jsem zpět v (nové) práci.
Můžete se prosím podělit o zkušenosti? Děkuji 🌞

sarihy
29. kvě 2023

Nějak nechápu dotaz. Zaměstnavatel vždy platí poměrově k danému platu, takže i na zkráceném úvazku platí podle toho.

lv
29. kvě 2023

Mám 6h úvazek, samozřejmě se projeví nižší odvody třeba na výši důchodu. Časově super, 7-13h, z části flexibilní, dá se domluvit jít dřív, nebo později přijít, někdy. Ad plat, no průměru nedosahuju ani náhodou (přepočet na 8h). Beru to jako kompromis - flexibilita, sem tam homeoffice, dobrý šéf, blízko versus nic moc prachy.

emamaira
29. kvě 2023

Zdravotní a sociální se platí podle výše mzdy, není důležité, jaký máš úvazek, ale kolik vydělas. Já mám úvazek 0,5 a pobíram RP, ale až mi skončí RP, chtěla bych přejít na 0,7. Beru to jako moji volbu, prostě min vydelam, ale mám víc času na děti.

janule0123
29. kvě 2023

Pokud vydelas na polovičním úvazku polovinu toho co na plném, tak pak k zaměstnavatel odvede polovinu … za me pokud to nebude na HO, tak spis prodělas.. protože náklady na cestu a čas na cestě do práce bude stejný …. Jak při plném úvazku… takže než získat finančně, vydelas na čase o ktery budeš min v praci …

ada22
29. kvě 2023

Sociální a zdravotní ti platí zaměstnavatel, ale méně si odvádiš na důchod. Jinak dva zkrácené úvazky v případě, že chceš čas pro sebe je spíš blbost. Mám 4 hodiny denně, ale většinou dělám vic. Přijde mi lepší jak to má kamarádka, že dělá tři dny v týdnu na 8 hodin a dva dny má volno pro sebe zpacifikovat domácnost, driv vyzvednout děti apod.

andelka
29. kvě 2023

Mám 0.64 a přijde mi to fajn. Max bych šla na 0.75,ale víc asi už ne. S dětmi je pořád něco, doktoři,akce..vodit děti na 6 už jsem si kdysi pár měsíců zkusila a už nikdy víc. Mít odpoledne chvíli čas si něco zařídit, nakoupit, než jdu do školky, je fajn. Finančně to ale u mě nižší je, adekvátně.